Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικόνες καθημερινότητας

Αναδρομική παρουσίαση της εικοσάχρονης εικαστικής δημιουργίας του Γιάννη Ψυχοπαίδη,αποτελεί το βιβλίο "Τα κάτω άκρα" (εκδόσεις "Ολκός"). Περιλαμβάνει 58 έγχρωμους πίνακες του καλλιτέχνη και κείμενα του ποιητήΓιάννη Κοντού και της ιστορικού τέχνης Ελγκα Γιάνσεν.

Οπως αναφέρθηκε σε χτεσινή παρουσίαση του βιβλίου "με βασικό θέμα ένα αντικείμενο καθημερινότητας, τα παπούτσια, ο Γ. Ψυχοπαίδης παραπέμπει σε μια γενικευμένα ανθρώπινη κατάσταση, ταυτόχρονα πολιτική και κοινωνική, όπου τα αντικείμενα αντικαθιστούν και αναπληρώνουν την απουσία του ανθρώπου. Στην τέχνη του 20ού αιώνα πολύ λίγα αντικείμενα έχουν τόσο συχνά περιγραφεί ή άμεσα χρησιμοποιηθεί όσο τα παπούτσια. Τα παπούτσια καταμαρτυρούν πολλά για καταστάσεις και ανθρώπους. Μπορούν να είναι σημεία, σύμβολα ή και συγκεκριμένα καθημερινά αντικείμενα".

Παράλληλα με την έκδοση, η γκαλερί Ζουμπουλάκη φιλοξενεί έκθεση ζωγραφικής του Γ. Ψυχοπαίδη με τίτλο "Μάθημα ιστορίας - Τα κάτω άκρα".Τα έργα που εκτίθενται είναι μεικτών υλικών - ζωγραφική, κολάζ, φωτογραφία - που σαν θέμα έχουν μια περιδιάβαση στην καθημερινή, αλλά και στην ιστορική πραγματικότητα, με έμφαση και κύριο πρωταγωνιστή, τα πόδια.

  • "Θυσίαι της Ελλάδος και εγκλήματα κατοχής", τιτλοφορείται το βιβλίο του Δ. Μαγκριώτη (1941 - 1974) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φόρμιγξ."Το βιβλίο αυτό" αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου "αποτελεί μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη προσπάθεια καταγραφής των δεινών που υπέστη η χώρα μας κατά τη διάρκεια της τριπλής ξενικής κατοχής (1941 - 1944). Δεν ασχολείται μόνο με άψυχους αριθμούς, με στατιστικές και νομικά ζητήματα. Δίνει άμεσα και αυθεντικά πολλές λεπτομερείς και ζωντανές περιγραφές της καθημερινής ζωής των απλών ανθρώπων".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ