Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τηλεοπτικός μπασκετικός βομβαρδισμός

Οι μεταδόσεις αγώνων μπάσκετ ξεπερνούν τις 30 ώρες εβδομαδιαίως

Πουλάει το μπάσκετ και μάλιστα πολύ καλά. Το δημοφιλέστερο άθλημα της χώρας, κοντεύει να γίνει - αν δεν έχει ήδη γίνει - το ψωμοτύρι της τηλεόρασης. Κάτι σαν τα καθημερινά λαϊκίστικα σόου και σαπουνόπερες. Αρκεί να δει κανείς, ότι από τη Δευτέρα που άρχισε το "Κανάλι 5" να μεταδίδει αγώνες του πρωταθλήματος ανδρών της Α2 κατηγορίας, δεν υπάρχει ημέρα της βδομάδας χωρίς τηλεοπτική μετάδοση.

Από τη Δευτέρα 10/11 μέχρι και την Κυριακή 16/11, τα τηλεοπτικά κανάλια, κρατικά και ιδιωτικά, θα μεταδώσουν ούτε λίγο - ούτε πολύ, 15 παιχνίδια όλων των κατηγοριών και διοργανώσεων. Είκοσι οκτώ ώρες μπασκετικού προγράμματος. Πρόκειται για πραγματικό βομβαρδισμό της νεολαίας και ιδιαίτερα των οπαδών, με συνέπειες όχι πάντα θετικές, ακόμα και για την εικόνα του ίδιου του αθλήματος. Πολλά παιχνίδια μεταδίδονται μάλιστα παράλληλα, καθώς στις λίγες βραδινές ώρες που καθιερώθηκαν ως οι πλέον κατάλληλες για μπάσκετ και τηλεθέαση, δεν μπορούν να χωρέσουν όλα μαζί. Ειδικά την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη, παρατηρείται καταιγισμός τηλεοπτικών μεταδόσεων από τις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με αποτέλεσμα τον μονόπλευρο προσανατολισμό των νέων φιλάθλων, σε βάρος άλλων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Κι επειδή δεν έφταναν οι συναντήσεις των ελληνικών ομάδων, ο ΣΚΑΪ άρχισε να μεταδίδει εβδομαδιαίως δύο και τρεις αγώνες του ΝΒΑ, ενώ το συνδρομητικό "Super sport" δε χάνει την ευκαιρία για μεταδόσεις αγώνων ιταλικών, ισπανικών και ρώσικων ομάδων.

Μόνο το ΜΕGΑ βρίσκεται φέτος μακριά από το μπάσκετ. Ο ΑΝΤ1 του πήρε το ελληνικό πρωτάθλημα πληρώνοντας 700 εκατ. δρχ. επιπλέον από το 1,8 δισ. που αυτό είχε πληρώσει πέρυσι. Για εύλογους λόγους, δεν ενδιαφέρθηκε στη συνέχεια να καλύψει το... κενό με παιχνίδια από εκείνα που τα βλέπουν ως επί το πλείστον συγγενείς και φίλοι της αγωνιζόμενης ομάδας. Αυτού του είδους τα παιχνίδια κατά κύριο λόγο καταλήγουν στα κρατικά κανάλια. Πολλές φορές μάλιστα, έπειτα από παρέμβαση και πιέσεις υπουργών και πολιτευτών του εκάστοτε κυβερνητικού κόμματος.

Καθώς, όπως λέει και η παροιμία, "το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται και ο παπάς", η φίλαθλη κοινή γνώμη ήδη άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα κόπωσης. Οι δείκτες τηλεθέασης παραμένουν υψηλοί αλλά αρκετά κάτω σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Κι αν στους αγωνιστικούς χώρους το μπάσκετ κερδίζει καθημερινά νέες επιτυχίες και εμπειρίες, στην τηλεόραση η ποσότητα δε συμβαδίζει υποχρεωτικά με την ποιότητα.

Δύσκολα παιχνίδια για Ολυμπιακό, ΠΑΟ

Από τα πέντε παιχνίδια που διεξάγονται σήμερα με τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων, έχει προγραμματιστεί τηλεοπτική κάλυψη σε τρία από αυτά. Για την ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός αγωνίζεται στην Ιταλία με την Τιμσίστεμ Μπολόνια. Οι Πειραιώτες αναζητούν την εκτός έδρας νίκη που θα τους κρατήσει ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα. Στον Α γύρο είχαν νικήσει με 96 - 80. Το παιχνίδι θα μεταδοθεί στις 21.30 από τον ΑΝΤ1.

Την Μπαρτσελόνα από την οποία είχε ηττηθεί στην Ισπανία με 58 - 77, φιλοξενεί στις 18.45 ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" δεν έχουν περιθώρια για δεύτερη εντός έδρας ήττα, αλλά δε θα 'χουν και δεύτερο ξένο παίκτη. Το παιχνίδι θα μεταδοθεί από το "Super sport".

Θα διατηρήσουν το αήττητο;

Για το κύπελλο Κόρατς ο Αρης υποδέχεται στις 19.00 τη σλοβενική Μάριμπορ (ΕΤ-3). Εύκολο παιχνίδι, με τον Σούμποτιτς να πειραματίζεται σε νέα σχήματα με αμυντικό προσανατολισμό. Στον α γύρο μετά από ένα επεισοδιακό παιχνίδι, ο Αρης νίκησε με 75 - 70.

Ο Σπόρτιγκ αγωνίζεται στη Σλοβακία με την Μπάνικ Πριέβιτσα (74 - 63 στα Πατήσια) και το περιστέρι με τη Ζόρκα Φάρμα στη Γιουγκοσλαβία (84 - 67 στην Αθήνα).

Για το κύπελλο Ρονκέτι θα παίξουν: Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ντενίζ - ΜΕΝΤ.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ