Πέμπτη 14 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Καταδίκη του εμπάργκο κατά της Κούβας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Μόνον ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής πολιτικής της Ουάσιγκτον θα μπορούσε να εκτιμηθεί η χτεσινή απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών κατά του αμερικανικού εμπάργκο σε βάρος της Κούβας και του υπερνόμου "Χελμς - Μπάρτον".

Με 138 ψήφους υπέρ και 3 κατά (Ισραήλ, Ουζμπεκιστάν και μία πρώην σοβιετική κεντροασιατική χώρα), το σώμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζήτησε από τις ΗΠΑ να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν σε βάρος της Κούβας εδώ και 34 χρόνια.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά κατά πολλούς αναλυτές είναι μία σαφής ένδειξη δυσαρέσκειας πολλών χωρών έναντι του τελευταίου δείγματος εκφοβιστικού ιμπεριαλισμού που ασκεί η Ουάσιγκτον όχι μόνον ενάντια στην Κούβα, αλλά και στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα. Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίζει αργά αργά ήταν ο αμερικανικός υπερνόμος "Χελμς - Μπάρτον", με τον οποίο αμερικανικά δικαστήρια επιβάλλουν κυρώσεις σε όσες ξένες επιχειρήσεις επενδύουν στην Κούβα, κάνοντας χρήση των αλλοτινών περιουσιών που είχαν Αμερικανοί στο νησί πριν την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο.

Πριν την έναρξη της διαδικασίας ψηφοφορίας, ο Αμερικανός απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Βίκτορ Μαρέρο, είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ του εμπάργκο με κοινοτοπίες του ύφους "πρέπει να σφίξουμε τον οικονομικό κλοιό για να φέρουμε "δημοκρατία" στην Κούβα". Ο Τζον Κάμπελ, Ιρλανδός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, μιλώντας ως εκπρόσωπος των 15 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας ρητά πως οι Ευρωπαίοι "δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι οι ΗΠΑ καθορίζουν με δική τους απόφαση τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της ΕΕ με οποιαδήποτε άλλη χώρα". Στο τέλος της ψηφοφορίας, ο Κουβανός αντιπρόεδρος, Κάρλος Λάγκε, δήλωσε ότι "καμία χώρα, όσο ισχυρή και εάν είναι, δεν μπορεί να αγνοεί το διεθνές δίκαιο", προσθέτοντας: "Πώς μπορούν οι ΗΠΑ να νομίζουν ότι κυβερνούν τον κόσμο, όταν βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο να κυβερνήσουν τον εαυτό τους;".

Στο μεταξύ, η καναδική εταιρία "Σέριτ Ιντερνάσιοναλ", απτόητη από τις επιπτώσεις του αμερικανικού υπερνόμου "Χελμς Μπάρτον", ανακοίνωσε χτες την απόφασή της να επεκτείνει τις μέχρι τώρα επενδύσεις της στους τομείς της γεωργίας, μεταλλουργίας, πετρελαϊκών γεωτρήσεων, τουρισμού και τηλεπικοινωνιών με επιπλέον κεφάλαιο αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα διευθυντικά στελέχη της "Σέριτ Ιντ." αντιμετωπίζουν ήδη τις κυρώσεις του νόμου "Χελμς - Μπάρτον", καθώς ήδη τους απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ και εκκρεμούν σε βάρος τους καταδικαστικές αποφάσεις αμερικανικών δικαστηρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ