Πέμπτη 14 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ
Υποβαθμίζουν οι πλούσιοι και οι χορτάτοι...

Ο Φ. Κάστρο θα είναι ένας από τους αντιπροέδρους

ΡΩΜΗ.-

Αρχισε χτες το πρωί στη Ρώμη η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τη Διατροφή, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), στην οποία συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 173 χώρες, συνολικά 15.000 άτομα, ενώ 12.000 είναι οι αστυνομικοί που κινητοποιήθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο, που αναμένεται να φτάσει στη Ρώμη τα ξημερώματα της Παρασκευής, εκλέχτηκε ένας από τους έξι αντιπροέδρους της Συνόδου, μετά από πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι.

Στη Διάσκεψη, σχεδόν κανένας ισχυρός ηγέτης των πλούσιων βιομηχανικών χωρών δε θα συμμετέχει, με εξαίρεση την Ιταλία, όπου και πραγματοποιείται η Διάσκεψη. Ολες σχεδόν οι ισχυρές βιομηχανικές χώρες έχουν στείλει υπουργούς Γεωργίας ή ακόμα και υφυπουργούς για να τις αντιπροσωπεύσουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να στείλει αντιπρόσωπό της στη συνδιάσκεψη τη βαρόνη Τσάλκερ!

Γι' αυτό το λόγο, αλλά και για πολλούς ακόμα, ένας εκπρόσωπος ανθρωπιστικών οργανώσεων δήλωσε πριν ξεκινήσει καν η Διάσκεψη ότι "η πείνα είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά η ουσία είναι ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί τις μεγάλες διασκέψεις και την προσπάθεια άντλησης πόρων, που όμως δεν οδηγούν πουθενά". Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι "η όλη διαδικασία είναι χαμένος χρόνος και χρήμα".

Πάντως, την επίσημη έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, ο οποίος στην ομιλία του, αφού υπογράμμισε την τραγική κατάσταση που ζουν οι λαοί των φτωχών χωρών, κατήγγειλε ότι έχουν μεγάλη ευθύνη οι πλούσιες χώρες που ζουν δίπλα σε άλλες που υποφέρουν από την πείνα χωρίς να τις βοηθούν.

Ο ίδιος άσκησε κριτική ενάντια στην επιβολή οικονομικών εμπάργκο "χωρίς επαρκή εξέταση". Η δήλωσή του έρχεται μια μέρα μετά την ψηφοφορία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ με 338 - 3 ,ζητώντας από τις ΗΠΑ να τερματίσουν το 34χρονο εμπάργκο που έχουν επιβάλει στην Κούβα.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι στην ομιλία του τόνισε ότι το πρόβλημα της πείνας δεν είναι μόνο πολιτικό και οικονομικό, αλλά και ηθικό. Αποτελεί προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μια ύβρη στις αξίες της διεθνούς κοινότητας.

Το πρόβλημα της πείνας είναι οξύτατο στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, ωστόσο, ένα ινστιτούτο ερευνών για τη διατροφή στις ΗΠΑ αποκαλύπτει σε έκθεσή του ότι εκατομμύρια άτομα υποσιτίζονται και στις βιομηχανικές χώρες της Γης.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται κάθε χρόνο, μετά τις περικοπές που έγιναν στο κοινωνικό κράτος. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις ΗΠΑ από το 1985 έως το 1995 ο αριθμός των ατόμων που έχουν πρόβλημα διατροφής από τα 20.000.000 έφθασε στα 30.000.000.

Στο μεταξύ, χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Αμερικανού υπουργού Γεωργίας, Νταν Γκλίκμαν, διαδηλωτές εισέβαλαν στην αίθουσα διαμαρτυρόμενοι για τις πωλήσεις γενετικά μεταλλαγμένων φασολιών σόγιας, τα οποία προέρχονται από τις ΗΠΑ και σαν ένδειξη διαμαρτυρίας τρεις γυναίκες γδύθηκαν. Οι τρεις γυναίκες ήταν βαμμένες με χρυσή μπογιά στο σώμα τους και είχαν γραμμένη πάνω στο σώμα τους, στα αγγλικά και τα ιταλικά, τη φράση "η γυμνή αλήθεια", ενώ τόνισαν ότι δεν ανήκουν σε καμιά οργάνωση, απλά διαμαρτύρονται για τις πωλήσεις μεταλλαγμένων τροφίμων, τα οποία μπορεί να βλάψουν την υγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ