Πέμπτη 28 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αμετρη ... η "Μετρό"

Στο παραπέντε το ΚΑΣ ζητά μετατόπιση της σήραγγας για τη Γραμμή 3 του μετρό, εκτός του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού

Το πόρισμα της 10μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για διερεύνηση της δυνατότητας μετατόπισης της γραμμής 3 του ΜΕΤΡΟ,που αρχικά περνούσε ακριβώς κάτω από τον Κεραμεικό, συζήτησε προχτές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η επιτροπή προτείνει διάνοιξη πιλοτικής σήραγγας πάνω στη νέα χάραξη,ώστε να ξαναεξεταστούν τα εδάφη. Αυτό ήταν το θέμα της συζήτησης. Και "πέραν τούτου ουδέν", αφού εξαρχής το ΚΑΣ αντιμετώπιζε τις πιέσεις του κ. Κίκηρα (πρόεδρος της "Αττικό Μετρό") και για ανασκαφές στα γειτονικά φρέατα και στο οικόπεδο της βόρειας εξόδου. Αίτημα εκ του πονηρού, στο οποίο απάντησε ο διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Γ. Τζεδάκις, ρωτώντας "εάν τα αποτελέσματα της πιλοτικής σήραγγας είναι αρνητικά, σε τι σας χρειάζονται οι ανασκαφές στα γύρω οικόπεδα;",εννοώντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί κι άλλη μετατόπιση της γραμμής.

Η νέα χάραξη περνάει σε βάθος 19 μέτρων, κάτω από μία γωνία του Κεραμεικού, στην οποία βρίσκονται 12 σημαντικά μνημεία. Ανάμεσά τους: Ο περίβολος του Αριστίωνος (4ος αιών. π. Χ.), ταφικό κτίσμα, πιθανόν ο οικογενειακός τάφος του στρατηγού Αλκιβιάδη, ο ταφικός περίβολος των Θορικίων, η Νότια Οδός, ο Νότιος Λόφος, ο περίβολος των Μεσσηνίων κ. ά.

Το εύλογο, αλλά τραγικά καθυστερημένο ερώτημα των μελών του ΚΑΣ ήταν "γιατί δεν περνάει απ' έξω η σήραγγα;".Αν και το Συμβούλιο είχε ζητήσει σχετική μελέτη από την "Αττικό Μετρό", δεν επέμεινε, όπως επίσης δε ζήτησε ούτε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να διερευνήσει αυτό το ενδεχόμενο.Το πόρισμα της Επιτροπής για την πιλοτική σήραγγα μιλά για μη επικινδυνότητα, αλλά αφήνει μικρά ποσοστά βλαβών, που θα απαλειφθούν εάν η εταιρία λάβει τα απαραίτητα μέτρα.Η προϊσταμένη της Γ ΕΠΚΑ, Λιάνα Παρλαμά επισήμανε ότι τα μνημεία παρουσιάζουν στατικά προβλήματα και ζήτησε συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την προστασία τους.

Ο κ. Κίκηρας, όμως, προσπάθησε να μετατοπίσει το θέμα στις "προσωπικές ευαισθησίες" των αρχαιολόγων,εξοργίζοντας τα μέλη του ΚΑΣ και "πληροφορώντας" τα ότι "το 1987 η Εφορεία ενέκρινε τα σχέδια της "Αττικό Μετρό"".Ισχυρίστηκε ότι η νέα χάραξη "είναι η μεγαλύτερη δυνατή μετατόπιση", χωρίς όμως να το τεκμηριώσει. Το "άλλοθί" του είναι η ύπαρξη, ήδη, του σταθμού, παρότι η σήραγγα μπορεί να αλλάξει χωρίς να φύγει ο σταθμός, με κατασκευή μόνο υπόγειων διαβάσεων για τους επιβάτες.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία ποτέ δεν ενέκρινε τα σχέδια του μετρό.Αντίθετα η εταιρία έσπευσε να κατασκευάσει το σταθμό του Κεραμεικού, πριν πάρει έγκριση για τη σήραγγα και πριν γίνει περιβαλλοντική μελέτη.Είναι χαρακτηριστικό ότι η "Μετρό" μέχρι το 1990 (!) δούλευε με βάση ένα ανακριβές πόρισμα Γάλλων γεωλόγων, ότι "ο αθηναϊκός βράχος είναι ενιαίος" (! ). Είναι γνωστό, επίσης, ότι με τις εργασίες έχουν σημειωθεί καταρρεύσεις. Λ. χ. στο Βαλεριάνειο τείχος, για το οποίο η Γ ΕΠΚΑ είχε προειδοποιήσει.

Η διάνοιξη πιλοτικής σήραγγας, κατά το ΚΑΣ σημαίνει ότι πιθανόν αυτή να είναι η τελική θέση της γραμμής.Ο πρόεδρος της "Μετρό" εκβιαστικά είπε: "Ολα γίνονται. Και να αλλάξει η γραμμή και να μη γίνει καθόλου...",προτάσσοντας βέβαια το μεγάλο κόστος αποζημίωσης που θα ζητήσει η "Μετρό", για τυχόν καθυστέρηση, που την υπολόγισε περίπου τρίχρονη. Δικαίως ο καθηγητής Β. Λαμπρινουδάκης είπε ότι "το Συμβούλιο δεν πρέπει να το απασχολούν χρηματικά ζητήματα. Αλλωστε ο Κεραμεικός είναι ανεκτίμητος".

Ωστόσο, το ΚΑΣ έπεσε θύμα της ίδιας της πρακτικής του, αφού στο παραπέντε εξεγείρεται, ζητώντας παράκαμψη έξω από τον Κεραμεικό, ενώ θα μπορούσε να έχει, ήδη, στα χέρια του σχετική μελέτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μέλλον, ενδεχομένως, το ΚΑΣ θα βρεθεί στην ίδια θέση, αφού η νέα χάραξη περνάει κάτω από την Καπνικαρέα.Προχτές όμως δε θέλησε να αντιμετωπίσει και αυτό. Το Συμβούλιο κατέληξε σε αναβολή του θέματος για τις 10/12, ώστε να συζητηθούν η πιλοτική σήραγγα και το "άλλοθι" της "Μετρό": Δηλαδή εγγράφως να καταθέσει η εταιρία τους λόγους της μη δυνατής παράκαμψης έξω από τον αρχαιολογικό χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ