Παρασκευή 29 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Ελλάδα χτες και σήμερα
  • "Οφείλουμε τον εαυτό μας στο θάνατο". Με αυτή τη νηφάλια, ποιητικά φιλοσοφημένη και συχνά επαναλαμβανόμενη απόφανση, που θα 'θελε να τη χαράξει στην πέτρα, αρχίζει ο γνωστός Γάλλος συγγραφέας και φανατικός λάτρης της Ελλάδας Ζακ Ντεριντά,το κείμενό του που συνοδεύει τις πανέμορφες μαυρόασπρες φωτογραφίες του Ζαν - Φρανσουά Μπονόμ,στο όμορφο ελληνογαλλικό λεύκωμα "ΑΘΗΝΑ. Στη σκιά της Ακρόπολης",που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις"Ολκός".Φωτογραφίες αισθαντικές, που ευδαιμονούν με τα παιχνίδια της σκιάς και το φωτός πάνω στις αρχαίες πέτρες, στον Κεραμεικό, στην Αρχαία Αγορά, την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα και τη σύγχρονη αγορά της οδού Αδριανού. Και κείμενα στοχαστικά, για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τα θαύματά του, μέσα από πρόσωπα και στιγμές της σύγχρονης Αθήνας, αλλά κυρίως μέσα από την "υψηλότερη μουσική", τη φιλοσοφία. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από τον Βαγγέλη Μπιτσώρη.
  • Ενα μικρό λεύκωμα με ζωγραφιές του Αλέκου φασιανού και κειμενολεζάντες του δημοσιογράφου Βασίλη Καββαθά,με τίτλο "Ολη νύχτα",παρουσίασαν χτες οι εκδόσεις "Καστανιώτη".Ενα βιβλίο αφιερωμένο "στον Αλέκο Φασιανό της ζωγραφιάς, της παραμυθίας, της απαγγελίας, που βάζει χρώμα στα μαυρόασπρα όνειρα".
  • "Η τελευταία αναλαμπή: η κωνσταντινουπολίτικη Ρωμιοσύνη στα χρόνια 1945 - 1955",τιτλοφορείται η ιστορική έρευνα του Κώστα Μ. Σταματόπουλου, (εκδόσεις "Δόμος"). Η έρευνα, με φωτογραφικά ντοκουμέντα από το αρχείο του Οικουμενικού Πατριαρχείο, χάρτες, σκίτσα Κωνσταντινουπολιτών γελοιογράφων της εποχής, με συνεντεύξεις από 150 επιζώντες παράγοντες του Πολίτικου Ελληνισμού σε εκείνα τα χρόνια, με δημοσιεύματα του ελληνόφωνου Τύπου, πληροφορίες του από το ιστορικό αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών, καταγράφει γεγονότα από όλες, σχεδόν, τις εθνικές δραστηριότητες του Ελληνισμού εκείνης της περιόδου: πολιτικές, κοινωνικές, μορφωτικές, πολιτιστικές, αθλητικές, κ.ά.
  • "Θράκη. Χρώματα και αποχρώσεις",τιτλοφορείται το βιβλίο του φωτογράφου Νίκου Δεσύλλα,(εκδόσεις "Σύνολο"), που παρουσιάστηκε χτες. Σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία η Θράκη, γνώρισε μετακινήσεις πληθυσμών, εγκαταστάσεις αποίκων, εχθρικές επιδρομές, κατακτητές. Στη Θράκη του Αιγαίου, της Ροδόπης, του Νέστου και του Εβρου, "ένα περιβάλλον ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς προσφέρει καταφύγιο σε σπάνιες μορφές ζωής και σε ένα μωσαϊκό από πολιτισμικές παραδόσεις, που μπορούν ακόμα και συνυπάρχουν και αναπτύσσονται". Τις φωτογραφίες πλαισιώνουν βιωματικά κείμενα των: Διαμαντή Τριαντάφυλλου, Νίκου Ζήκου, Αθανάση Μουσόπουλου, Αντώνη Λιάπη, Δημοσθένη Δούκα, Κώστα Ποϊραζίδη.Από "Σύνολο" έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα λευκώματα: "Θέα στο Αιγαίο", "Ηπειρος", "Πελοπόννησος".Θα ακολουθήσουν: "Επτάνησα", "Κρήτη", "Μακεδονία" κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ