Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο
  • Επιμένει στην επέκταση των εβραϊκών οικισμών η ισραηλινή κυβέρνηση
  • Σπεύδει στην περιοχή ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος
  • Καθημερινές διαδηλώσεις στη Ραμάλα κατά της "ειρηνευτικής διαδικασίας"

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Χωρίς καμία αλλαγή θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη. Αυτό αποφάσισε, χτες, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο δηλώνοντας σαφώς ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί ούτε από τις αραβικές και διεθνείς αντιδράσεις ούτε από τη συγκρατημένη στάση των ΗΠΑ. Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να κατευνάσει τις αραβικές αντιδράσεις, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, μετέβη, χτες, στην Ιορδανία για να αναθερμάνει τις ισραηλινο - ιορδανικές σχέσεις. Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ολοκλήρωνε την τριήμερη περιοδεία του στην Ευρώπη επισκεπτόμενος την Ιταλία, όπου και πήρε μέρος σε εκδηλώσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ για τα 2.000 χρόνια της Βηθλεέμ.

Η επέκταση των εβραϊκών οικισμών θα πραγματοποιηθεί, όποιες και αν είναι οι διεθνείς αντιδράσεις, όποια και αν είναι η κριτική της Ουάσιγκτον. Βέβαια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έσπευσε να δηλώσει ότι δεν υφίσταται θέμα ανοικοδόμησης νέων οικισμών ούτε και επέκτασης των υπαρχόντων εκτός των ορίων της εβραϊκής ιδιοκτησίας. Από την πλευρά τους, όμως, οι Ισραηλινοί ειρηνιστές υποστηρίζουν ότι οι "δεσμεύσεις" του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν έχουν κανένα αντίκρισμα, αφού η περίμετρος των οικισμών είναι, ήδη, τόσο μεγάλη που μπορεί να ανοικοδομηθεί άλλος ένας οικισμός χωρίς να επεκταθούν τα όρια των υπαρχόντων.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, ανακοινώνοντας την απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, απέφυγε να σχολιάσει τα εκτενή δημοσιεύματα του χτεσινού ισραηλινού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η αδιαλλαξία της κυβέρνησης Νετανιάχου σχετικά με τους οικισμούς, υπάρχει περίπτωση να της στοιχίσει 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η Ουάσιγκτον φέρεται να έχει απειλήσει να "παγώσει" τα δάνειά της προς το Ισραήλ. Η δυσαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης έγινε σαφής και μέσα από τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στο Ισραήλ, Μάρτιν Ιντικ, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ισραηλινή τακτική έχει προκαλέσει έλλειψη εμπιστοσύνης που ευθύνεται και για την καθυστέρηση της επίτευξης συμφωνίας για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα. Πάντως, επισήμως, ο Λευκός Οίκος, στη σχετική του ανακοίνωση, υπογραμμίζει ότι, παρά τη δυσαρέσκειά του για την αργοπορία της "ειρηνευτικής διαδικασίας", το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει παρά τις κυβερνητικές αλλαγές και στις δύο χώρες. Παρ' όλα αυτά, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουόρεν Κρίστοφερ, ανακοίνωσε ότι η ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την "ειρηνευτική διαδικασία" είναι ιδιαίτερα έντονη και γι' αυτό το λόγο, μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να φθάσει στην περιοχή ο Ντένις Ρος, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου.

Κατευναστική επίσκεψη στην Ιορδανία

Στο Αμμάν έφθασε, χτες, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, όπου είχε 90λεπτη συνομιλία με τον Ιορδανό πρωθυπουργό Αμπντούλ Καρίμ Αλ Καμπαρίτι. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή και για την παρατεταμένη καθυστέρηση της πορείας της "ειρηνευτικής διαδικασίας". Λεπτομέρειες της συνομιλίας τους δεν έγιναν γνωστές, όμως, ο Καμπαρίτι, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι οι συνθήκες που έχει διαμορφώσει η ισραηλινή πολιτική έχουν, πλέον, πάρει διαστάσεις "ανθρώπινης τραγωδίας" και ότι η κυβέρνησή του ανησυχεί βαθύτατα για τις συνέπειες της κρίσης αυτής. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών αφορούν άμεσα την Ιορδανία, καθώς η σταθερότητά της εξαρτάται από την έκβασή τους.

Περιοδεία Αραφάτ στην Ευρώπη

Ολοκληρώθηκε, χθες, η περιοδεία του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ σε χώρες της Ευρώπης, με τελευταία στάση την Ιταλία. Ο Αραφάτ επρόκειτο να συναντηθεί, αργά το απόγευμα, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι, τον υπουργό Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι και με τον Πρόεδρο Οσκαρ Λουίτζι Σκαλφάρο. Επίσης, χτες το μεσημέρι, συναντήθηκε με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον δεύτερο, στον οποίο μετέφερε την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη και την Ιερουσαλήμ, καθώς και την απογοήτευση του παλαιστινιακού λαού εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης επανέλαβε, κατά τη διάρκεια των επαφών του, την ανάγκη αμεσότερης και δυναμικότερης παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην "ειρηνευτική διαδικασία".

Επιπλέον, ο Γιάσερ Αραφάτ εγκαινίασε, χτες, την έκθεση της ΟΥΝΕΣΚΟ "Βηθλεέμ 2.000", παρουσία του Ιταλού Προέδρου και του γενικού διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ Φεντερίκο Μαγιόρ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Παλαιστίνιος ηγέτης υπογράμμισε ότι η Βηθλεέμ παραμένει μια "πολιορκημένη πόλη", αφού ο ισραηλινός στρατός ελέγχει κάθε είσοδο και κάθε έξοδο από την πόλη, όπως γίνεται και με όλες τις παλαιστινιακές πόλεις, ακόμα και αν είναι αυτόνομες.

Ενταση στη Ραμάλα

Φωτιές έχει ανάψει η καταδίκη σε ισόβια από παλαιστινιακό δικαστήριο των δύο υπόπτων για τη δολοφονική επίθεση εναντίον Εβραίων εποίκων, την περασμένη εβδομάδα, που στοίχισε τη ζωή σε δύο άτομα. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι μέλη της οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", στην οποία φέρονται να ανήκουν τόσο οι δύο καταδικασθέντες όσο και ο οδηγός του αυτοκινήτου που τους μετέφερε, ο οποίος καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη, κατέκλυσαν, χτες, τους δρόμους της Ραμάλα ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους, με κεντρικό σύνθημα "Τέρμα ο κλάδος ελαίας, ο λόγος στα όπλα". Η συγκέντρωση έγινε μία ημέρα μετά την ανάλογη συγκέντρωση που πραγματοποίησε στη Ραμάλα η ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση "Χαμάς".

Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση άρχισε σειρά νομικών διαδικασιών με στόχο να αναγκάσει την Παλαιστινιακή Αρχή να εκδώσει τους τρεις κρατουμένους. Οπως έγινε γνωστό, οι Ισραηλινοί θα υποστηρίξουν ότι το συμβάν έλαβε χώρα σε τοποθεσία που βρίσκεται τόσο υπό ισραηλινή όσο και υπό παλαιστινιακή κυριαρχία και εφόσον αφορά και πολίτες ισραηλινής υπηκοότητας πρέπει οι ένοχοι να τιμωρηθούν με βάση την ισραηλινή νομοθεσία.

Συνεχίζονται οι επιδρομές στο Λίβανο

Νέα επιδρομή πραγματοποίησαν, χτες, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εναντίον πιθανών θέσεων της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ". Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, με, τουλάχιστον, 4 πυραύλους αέρος - έδαφους έπληξε, χτες, η ισραηλινή αεροπορία την τοποθεσία Ικλίμ αλ Τουφάχ, λίγες ώρες μετά την επίθεση που πραγματοποίησε η "Χεζμπολάχ" σε καραβάνι εφοδίων του ισραηλινού στρατού. Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν θύματα ή ζημιές από την αεροπορική επιδρομή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ