Τρίτη 24 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερωτηματικά για τη μείωση του πληθωρισμού

Αμφισβητείται η εγκυρότητα των στοιχείων, που έδειξαν μείωση το Νοέμβρη, καθώς τα οικονομικά υπουργεία ανέμεναν αύξηση. Ακόμη και αν υπήρξε "μαγείρεμα" στα στοιχεία, φέτος θα υπάρξει υπέρβαση στο στόχο πάνω από 50%

Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούνται σχετικά με το πόσο πραγματικά είναι τα στοιχεία που ανακοινώνει κάθε μήνα η - εποπτευόμενη από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας - Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) για την πορεία του πληθωρισμού. Τα ερωτηματικά αυτά εντάθηκαν στις αρχές Δεκέμβρη, όταν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έδωσε στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που έδειχναν μια ξαφνική και απρόσμενη πτώση του τιμαρίθμου το Νοέμβρη, με συνέπεια ο επίσημος πληθωρισμός (αρχή - τέλος) να τρέχει σε δωδεκάμηνη βάση με ρυθμό 7,7%. Είναι αξιοσημείωτο ότι η πτώση του τιμάριθμου το Νοέμβρη, που έδειξαν τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ξάφνιασε ακόμη και υπηρεσιακούς παράγοντες κρατικών υπηρεσιών που παρακολουθούν την πορεία του πληθωρισμού και έκαναν λόγο για απρόσμενη πτώση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπηρεσιακός παράγοντας οικονομικού υπουργείου, που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην πορεία των τιμών και του πληθωρισμού, έφτασε στο σημείο να εκφράσει επιφυλάξεις για την εγκυρότητα των στοιχείων της ΕΣΥΕ που έδειξαν μείωση του τιμάριθμου το Νοέμβρη. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο - κάτω από την αγωνία της κυβέρνησης να περιορίσει τις μεγάλες αποκλίσεις από τους στόχους που είχε θέσει για τον πληθωρισμό - η τιμοληψία να έγινε "κατά παραγγελία". Δηλαδή στα δελτία της ΕΣΥΕ να καταγράφηκε μικρότερη άνοδος των τιμών σε σχέση με την πραγματική, γεγονός που - αν συνέβη - δικαιολογεί και τη μεγάλη μείωση του τιμαρίθμου το Νοέμβρη, ενώ αναμενόταν αύξηση.

Το ενδεχόμενο να υπήρξε "μαγείρεμα" στα στοιχεία για τον τιμάριθμο ενισχύεται από δύο γεγονότα. Πρώτον, ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΣΥΕ για την πορεία του τιμάριθμου το Νοέμβρη δε συνοδεύτηκε - όπως γινόταν κάθε φορά που υπήρχε μείωση του πληθωρισμού - με επίσημες δηλώσεις και σχόλια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για "επιτυχία" της κυβερνητικής πολιτικής. Δεύτερον, γιατί σε όσα πιο χαμηλά επίπεδα εμφανιστεί να κλείνει φέτος ο πληθωρισμός (αρχή - τέλος), τόσο μικρότερη θα είναι η αύξηση που δικαιούνται να πάρουν με τη μορφή "διορθωτικού ποσού" οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ακόμη όμως κι αν "μαγειρεύτηκαν" τα στοιχεία για τον τιμάριθμο, για να εξωραϊστεί η εικόνα του πληθωρισμού, η αποτυχία της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Κι αυτό, γιατί ενώ είχε θέσει σαν στόχο να περιορίσει φέτος το ρυθμό πληθωρισμού (αρχή - τέλος) στο 5% και 6,5% σε μέσα επίπεδα, ο πληθωρισμός θα "κλείσει" τελικά γύρω στο 7,5% με 7,7% (αρχή - τέλος) και 8,5 με 8,6% σε μέσα επίπεδα. Θα σημειώσει δηλαδή υπέρβαση σε σχέση με το στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση γύρω στο 50% (αρχή - τέλος) και 30% (σε μέσα επίπεδα)!

Και όλα δείχνουν ότι και ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για πληθωρισμό 4,5% (αρχή - τέλος) και 6,5% (σε μέσα επίπεδα) το 1997 δεν πρόκειται να επιτευχθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ