Σάββατο 28 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Νιφάδες" χρωμάτων

Από τις εκθέσεις που εγκαινιάζονται τις πρώτες μέρες του καινούριου χρόνου σημειώνουμε:

  • Εκθεση ζωγραφικής της Γεωργίας Σεφερλή εγκαινιάζεται στις 8 Ιανουαρίου (8μ.μ.) στο Κέντρο Τέχνης "Πανταζίδης" (Στασινού 8). Τίτλος της "Νήσοι Ιονίου".Οπως αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης ο Στ. Λυδάκης: "Η νέα δουλιά της ζωγράφου συνεχίζει με συνέπεια έναν τύπο προσωπικής αντιμετώπισης του ελληνικού χώρου και ιδιαίτερα του μικρού παραδοσιακού οικισμού, όπου οι αλλαγές δεν είναι μεγάλες και όπου ο χρόνος φαίνεται να μην είναι χρώμα - δεν υπάρχει καν. Σ' έναν αιώνα του άγχους και της νοσηρής υπερκινητικότητας φαίνονται σαν καταφύγια ορισμένοι τόποι που απλούστατα δε συμμετέχουν, αφού είναι αυτάρκεις και καταλαγιασμένοι, σαν ένα ήρεμο φθινόπωρο, ή σαν ένα ρεμβώδες βραδινό". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 του Γενάρη.
  • Την πρώτη ατομική έκθεση έργων της, παρουσιάζει η Αναστασία Καρβελά στην αίθουσα τέχνης "Κρεωνίδη" (Κανάρη 24). Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 9 του Γενάρη και σημείο αφετηρίας της είναι το περίφημο "βήμα" του αρχαιοελληνικού Κούρου, το οποίο απελευθέρωσε τη γλυπτική από την πέτρα, απόλυτα, οριστικά και θαρραλέα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε όλες τις μεταγενέστερες μορφές τέχνης που εμπεριέχουν την κίνηση στο χώρο.

Στην εγκατάστασή της στην αίθουσα "Κρεωνίδη", η Α. Καρβελά, "ενοχοποιεί" τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα για την ανικανότητά της να κάνει ένα παρόμοιο απελευθερωτικό και αναγκαίο βήμα προς το μέλλον. Δισδιάτατα πανό μεικτών υλικών, εικονογραφούν έναν αδιαπέραστο λαβύρινθο από ράφια και ντοσιέ, που δυσκολεύουν οποιαδήποτε πρόοδο. Το μοτίβο αυτό μεταφέρεται και σε μια τρισδιάστατη κατασκευή.

  • Την πρώτη ατομική έκθεση έργων του, πραγματοποιεί στην Αθήνα, στις 15 του Γενάρη (8μ.μ.), ο νέος καλλιτέχνης Νίκος Ναυρίδης.Ο Ν. Ναυρίδης - ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα μας τον Οκτώβριο στην Μπιενάλε της Βραζιλίας - εκθέτει δημιουργίες του στην αίθουσα τέχνης "Επίκεντρο" (Αρμοδίου 10, κεντρική αγορά). Η έκθεση περιλαμβάνει τα έργα της Μπιενάλε, προσαρμοσμένα στις διαστάσεις του χώρου. Είναι έργα γλυπτικής, βίντεο και κατασκευές. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
  • Στην αίθουσα τέχνης Μετόπη (Ερεχθείου και Καλλισπέρη 27), εγκαινιάζεται στις 8 Γενάρη (8μ.μ.), έκθεση έργων ζωγραφικής τηςΛιλής Στεφανάκη.Τίτλος της ενδιαφέρουσας αυτής εικαστικής παρουσίασης"Τοπία και Ορίζοντες".Οπως σημειώνεται στον κατάλογο της έκθεσης: "Η μετάβαση από ένα ιδίωμα γραφής σε ένα άλλο, αρκετά διάφορο αλλά όχι ανατρεπτικό του προηγούμενου και εξίσου εύγλωττο, προσδίδει στην τελευταία έκθεση της Λ. Στεφανάκη, πέρα από την αισθητική απόλαυση, το χαρακτήρα τεκμηρίου των ανελίξεων της δουλιάς της. Τα στοιχεία που συνθέτουν μονίμως την προσωπικότητα της ζωγράφου - η προσφυγή στο τοπίο, η αγάπη του χρώματος, η εκμετάλλευση του φωτός και η δυναμική πραγμάτευση - τίθενται και από το νέο όργανο. Ο,τι έχει μεταβληθεί είναι το σήμα της γραφής". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29/1.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ