Παρασκευή 20 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Ο ρόλος του "ΣΥΝ" και η πραγματική διέξοδος

Στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ (3 - 4 Δεκέμβρη 1994), σημειώνεται η εξής πολιτική εκτίμηση: Αυτό που απασχολεί τις δυνάμεις του πολυεθνικού κεφαλαίου, είναι μέσα από ποιες αλλαγές και εκσυγχρονισμούς του πολιτικού συστήματος θα διασφαλιστεί, όχι μόνο η πολιτική συναίνεση, που άλλωστε έχει προχωρήσει σημαντικά, όσο το να προωθηθεί και η κοινωνική ανοχή και συναίνεση, για να προλάβουν το ξέσπασμα ισχυρών ταξικών αγώνων. Από εδώ πηγάζει και η ανησυχία τους για το ρόλο του ΚΚΕ στο λαϊκό κίνημα. Από εδώ ξεκινάει η νέα προσπάθεια που γίνεται να αξιοποιηθεί ο "ΣΥΝ" ως ανάχωμα. Επιθυμούν να διατηρήσει την τυπική οργανωτική του αυτοτέλεια, ώστε να του ανατεθεί κάποιος ρόλος, ιδιαίτερα σε ορισμένα στελέχη του, στα σενάρια της πολιτικής συναίνεσης. Η πολιτική του "ΣΥΝ" εκφράζει αυτή την επιλογή: Να είναι δεκανίκι του πολιτικού συστήματος. Να παίζει ανάμεσα σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση, ανάλογα πάλι με τις ανάγκες του συστήματος.

Η παραπάνω εκτίμηση δε γίνεται φυσικά για πρώτη φορά, αφού ο τέτοιος πολιτικός ρόλος του "ΣΥΝ" και η ηγεσία του έχει δώσει πολλές φορές στο παρελθόν εξετάσεις ρεζέρβας του συστήματος, και μάλιστα με επιτυχία. Το καινούριο στοιχείο που υπάρχει εδώ και λίγο καιρό, σε σχέση με το "ΣΥΝ", είναι ο "νέος" ρόλος που έχει αναλάβει να παίξει, ο οποίος συμπυκνώνεται στα εξής: Ενώ ιδεολογικοπολιτικά ταυτίζεται με το ΠΑΣΟΚ, να παραμένει οργανωτικά ξεχωριστό σχήμα, να ανακόπτει, προσωρινά ίσως, τις φανερές ερωτοτροπίες μαζί του και να εμφανίζεται δήθεν αντιπολιτευτικός, έτσι ώστε να γίνεται πειστικός στις λαϊκές μάζες που δυσαρεστούνται με το κυβερνητικό κόμμα, για να τις συγκρατεί στις γραμμές του. (Δηλαδή, ανάχωμα με όλη τη σημασία της λέξης). Από την άλλη, η τυπική οργανωτική του αυτονομία, που του δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στα διάφορα σενάρια, του επιτρέπει ταυτόχρονα να κινείται σαν εκκρεμές, πότε προς το ένα σκέλος του δικομματισμού, πότε προς το άλλο και άλλοτε να "ισορροπεί" ανάμεσα στα δύο.

Αυτός ο "νέος" ρόλος αρχίζει βασικά να παίζεται αμέσως μετά τις δημοτικές- νομαρχιακές εκλογές, με εμφανή την προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις της άνευ όρων παράδοσής του στο ΠΑΣΟΚ, εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, βάσιμα και πιο έντονα από πριν, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Την ίδια στιγμή, αυτή η "νέα" στάση του "ΣΥΝ" εξυπηρετεί και τις εσωκομματικές ισορροπίες, ενώ λειτουργεί και σαν αντίβαρο στους σχεδιασμούς της καραδοκούσας Δαμανάκη.

Στη σημερινή κατάσταση, όπου τα σκέπαστρα των βόθρων του συστήματος έσπασαν και τα λύματα κυκλοφορούν στους δρόμους, ο "ΣΥΝ" βρήκε μια ακόμα ευκαιρία να παρουσιαστεί σαν εξυγιαντική, δήθεν, φωνή. Ξανάρχισε να ρίχνει βροχή τις ...εκσυγχρονιστικές προτάσεις του, κοιτάζοντας ταυτόχρονα λιγωμένος τις διεργασίες και τα κονταροχτυπήματα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, μήπως και κάτι προκύψει, που θα τον διευκολύνει να μπει πιο ενεργά στο παιχνίδι των σεναρίων.

Ωστόσο, μια πρώτη ματιά στις θέσεις του, αλλά και στην πρακτική του, είναι αρκετή, προκειμένου να φανεί η πραγματικότητα, όπως την εκτιμά το ΚΚΕ. α) Είναι κάτι παραπάνω από διαπιστωμένη η θεσμολαγνία του "Συνασπισμού". Ολη η πολιτική του εξαντλείται στην αποθέωση και στη βελτίωση των αστικών θεσμών και της λειτουργίας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το παιχνίδι της προεδρολογίας το κατέκρινε, στη βάση του ότι ο θεσμός της Προεδρίας δεν είναι πασαρέλα (!) και όχι στη βάση του αποπροσανατολισμού του λαού (που επιχειρεί και μέσα από την προεδρολογία ο δικομματισμός), όχι στη βάση των σεναρίων που ξετυλίγονται και με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου την άνοιξη. Ακόμα, κάνοντας λόγο για αναθεώρηση του Συντάγματος, περιορίζεται σε ταυτόσημες προτάσεις με αυτές της Β. Παπανδρέου και άλλων "εκσυγχρονιστών" του ΠΑΣΟΚ. Κουβέντα δεν κάνει για τα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου και για την εξάρτηση της χώρας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα.

β) Σε σχέση με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο "ΣΥΝ" βρίσκεται σε αναμονή λαγών με πετραχήλια. Ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι το Μάαστριχτ θα "αναθεωρηθεί" προς το χειρότερο και ότι σε κάθε περίπτωση θα ενισχυθούν ή θα μείνουν άθικτες οι βασικές δομές του, προσανατολίζει τον κόσμο που τον ακολουθεί στην "πάλη" (δηλαδή, στην υποβολή προτάσεων (!) στο Διευθυντήριο της ΕΕ) για αλλαγές βελτίωσης της συνθήκης... Πάντα στη λογική ότι η ΕΕ είναι μονόδρομος...

γ) Πολύ χαρακτηριστική είναι και η στάση των εκπροσώπων του στη ΓΣΕΕ και σε άλλες μαζικές οργανώσεις, όπου στηρίζουν τα πεπραγμένα της ΠΑΣΚΕ και ταυτόχρονα διεκδικούν θεσούλες μέσα στην ΟΚΕ, ένα θεσμό κατ' εξοχήν συναινετικό, θεσμό ιδεολογικής ενσωμάτωσης της εργατικής τάξης.

δ) Η σκανδαλώδης και προκλητική προβολή του από τα ΜΜΕ, σε αντίθεση με τη στάση που αυτά κρατούν κατά κανόνα απέναντι στο ΚΚΕ, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη του ρόλου του σαν αναχώματος και των πάρε - δώσε της ηγεσίας του με την άρχουσα τάξη.

Σε μια στιγμή - όπως αυτή που ζούμε, που οι αντιπαραθέσεις και τα αλληλοφαγώματα μέσα στους κόλπους της οικονομικής ολιγαρχίας έχουν πάρει οξύτατη μορφή. Σε μια στιγμή, που είναι φανερός ο κίνδυνος για την άρχουσα τάξη να αποκαλυφθεί στα μάτια πλατιών λαϊκών μαζών η σαπίλα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και όχι μόνο κάποιων εκπροσώπων του. Σε μια στιγμή, που οι διεργασίες κατασκευής των πιο αποτελεσματικών για το σύστημα σεναρίων "αλλαγής" του πολιτικού συστήματος δίνουν και παίρνουν - ακόμα και ο Ανδριανόπουλος φιλοδοξεί να δημιουργήσει κόμμα - αποχτάει ιδιαίτερη σημασία η πολιτική διέξοδος που επεξεργάστηκε παραπέρα η ΚΕ του ΚΚΕ στη Σύνοδο της 3 - 4 Δεκέμβρη 1994: "Για να μπει φραγμός στη σημερινή κατάσταση, να ανακοπεί η καταστροφική πορεία και να αρχίσει να διαγράφεται η αναγκαία και ρεαλιστική προοπτική της αντιιμπεριαλιστικής αλλαγής, απαιτείται μια βασική, κρίσιμης σημασίας, προϋπόθεση: Η πολύπλευρη και αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ με πλατιά, μαζική στήριξη των πρωτοβουλιών του, συσπείρωση και κοινή δράση γύρω από τα μεγάλα προβλήματα στα επί μέρους μέτωπα πάλης, την πολιτική προοπτική της αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής διεξόδου που προτείνει, ΚΑΙ η κοινωνική λαϊκή συσπείρωση στις γραμμές του μαζικού κινήματος, για να δυναμώσει και να αναπτυχθεί η ταξική πάλη".

Η συγκέντρωση των απαραίτητων δυνάμεων μπορεί και πρέπει να αρχίσει τώρα. Βασική της προϋπόθεση είναι η δράση. Και μέσα σ' αυτή, το ισχυρό μέτωπο ενάντια στο ρεφορμισμό και στον οπορτουνισμό. Ο απεγκλωβισμός από την επιρροή τους πολλών εργαζομένων είναι όρος για την επιτυχή διεξαγωγή της πάλης, ενάντια στο σύστημα της εξάρτησης και των πολυεθνικών, ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Μάκης ΜΑ+ΔΚΙΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρα στα σενάρια (2011-10-27 00:00:00.0)
Στοχοπροσηλωμένος και προεκλογικά (2009-10-05 00:00:00.0)
Για το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (2008-12-24 00:00:00.0)
Ο κατεργάρης... στον πάγκο του (2008-04-11 00:00:00.0)
Καθημερινές οι ζυμώσεις για την «κεντροαριστερά» (2008-01-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ