Πέμπτη 5 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Δυστοκία" στις συνομιλίες

ΚΑ+ΔΚΙΡΟ .-

Νέα συνάντηση θα έχουν την επόμενη βδομάδα ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν.

Η συνάντηση αυτή, της οποίας η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμα οριστεί, είναι μια επιπλέον προσπάθεια επίλυσης της κρίσης, που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών, μετά τις συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου, που οδήγησαν και στο θάνατο 3 Παλαιστινίων αστυνομικών.

Στην ένταση αυτή οφείλεται, κατά πάσα πιθανότητα, και το ναυάγιο των συνομιλιών μεταξύ της ισραηλινής και της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στο Κάιρο, την Τρίτη. Ο νέος γύρος συνομιλιών, που αναφέρεται κυρίως στο θέμα της επέκτασης της παλαιστινιακής αυτονομίας, δε φαίνεται να κατέληξε πουθενά. Το αδιέξοδο αυτό είχε, κατά κάποιο τρόπο, προβλεφτεί από τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Ναμπίλ Σάαθ.

Ο Σάαθ, πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, είχε, χαρακτηριστικά, πει ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε "κρίση". Το αδιέξοδο των συνομιλιών δεν αποφεύχθηκε παρά την παρέμβαση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Αμρ Μούσα.

Αλλωστε, ήταν η πρώτη φορά που μετά το πέρας των συνομιλιών δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν. Ο Ναμπίλ Σάαθ και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες αρκέστηκαν σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δεν έκρυψε τη δυσπιστία του για τις διαβεβαιώσεις του Πέρες, ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί επέκταση του εβραϊκού οικισμού Εφράτ στη Δυτική Οχθη.

Ο Σάαθ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο επεισόδιο της Δευτέρας, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 3 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί, καλώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες που έχουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες για την παραβίαση της αυτονομίας και την παράνομη είσοδό τους στο αυτόνομο παλαιστινιακό έδαφος.

Πάντως, τα επεισόδια και οι συγκρούσεις δεν αποτράπηκαν ούτε και χτες. Στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερέζ, Ισραηλινοί στρατιώτες και Παλαιστίνιοι αστυνομικοί αντάλλαξαν πυρά, το πρωί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον 4 Παλαιστίνιοι, από τους οποίους οι 2 ανήκουν στην παλαιστινιακή αστυνομία. Οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν και από τις 2 πλευρές, αν και μιλούν για το "ατυχές" του γεγονότος, δε διαφωτίζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ανταλλάχτηκαν οι πυροβολισμοί αυτοί, ενώ δεν παραλείπουν να επιρρίψουν οι μεν την ευθύνη στους δε.

Τέλος, η Ινδονησία ανακοίνωσε, χτες, ότι δεν πρόκειται να αποκτήσει στο εγγύς μέλλον διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών του μεγαλύτερου μουσουλμανικού αυτού κράτους, Αλί Αλατάς, η χώρα του επιδοκιμάζει βαθύτατα τις ειρηνευτικές εξελίξεις στην περιοχή, τις οποίες θεωρεί ιδιαίτερα θετικές. "Η εξωτερική μας πολιτική, όμως, βασίζεται στο Σύνταγμά μας, το οποίο είναι αντιιμπεριαλιστικό και αντιαποικιοκρατικό", συμπλήρωσε ο Αλατάς και, κατά συνέπεια, όσο το Ισραήλ συνεχίζει να εφαρμόζει μια τέτοιου είδους πολιτική, η Ινδονησία δεν επιθυμεί διπλωματικές σχέσεις με το κράτος αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ