Πέμπτη 5 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Κι άλλες τρύπες στο ζωνάρι...

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. -

"Θυσίες, ιδιωτικοποιήσεις, λιτότητα και περικοπές", ήταν η πεμπτουσία του του, κατά τα άλλα γενικολόγου, χτεσινού τηλεοπτικού διαγγέλματος του Μεξικανού Προέδρου Ερνέστο Ζεντίγιο προς το λαό της χώρας του.

Σε μία εποχή μείζονος οικονομικής κρίσης με την αγοραστική δύναμη του μεξικανικού λαού μειωμένη κατά 60%, το πέσος (εθνικό νόμισμα) να κατρακυλάει συνεχώς, χάνοντας μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ζεντίγιο δεν εξέπληξε διόλου το λαό της χώρας του, όταν ζήτησε και πάλι το γνωστό "σφίξιμο της ζώνης", επισημαίνοντας: "Η οικονομική κρίση πλήττει αδιακρίτως όλο τον πληθυσμό της χώρας και απαιτούνται από όλους οδυνηρές θυσίες".

Ο Μεξικανός Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση πως ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο 16% και ανανέωσε την υπόσχεσή του πως θα προχωρήσουν τα σχέδια για τις ιδιωτικοποιήσεις των σιδηροδρόμων, των αεροδρομίων και των λιμανιών. Κάλεσε, επίσης, τους Μεξικανούς να συμβάλλουν στις προσπάθειες για την οικονομική ανάκαμψη, αποδεχόμενοι ισχνές μισθολογικές αυξήσεις. Πρόσθεσε, πάντως, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, ότι και η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πολιτική λιτότητας στο φετινό προϋπολογισμό.

Το οικονομικού περιεχομένου διάγγελμα του Προέδρου Ζεντίγιο επικρίθηκε από τους ξένους αναλυτές ως "κάκιστα οργανωμένο και συγκεχυμένο σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας, που δε δίνει καμία κατεύθυνση στο πέσος". Οι μισθωτοί και οι μικρομεσαίοι που ρωτήθηκαν χτες από τον ανταποκριτή του "Ασοσιέιτεντ Πρες", είπαν με δύο λόγια αυτό που κατάλαβαν: "Η καθαρή αλήθεια είναι πως εμείς οι φτωχοί είμαστε αυτοί που θα πληγούμε περισσότερο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ