Πέμπτη 5 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΣΕΕ
Aποδεκτές οι προτάσεις του ΣΕΒ

Ξεκάθαρο "ναι" από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Πίσω από την αποχή επιχείρησε να καλύψει τις σοβαρότατες ευθύνες του ο "ΣΥΝ". Να απορριφθεί η νέα πρόκληση του ΣΕΒ ζήτησε η ΕΣΑΚ

Αποδεκτή κατά πλειοψηφία έγινε χτες, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ,η πρόταση του ΣΕΒ για αυξήσεις 4+σν4% στο κατώτατο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη στα πλαίσια της 2ετούς Εθνικής γενικής Συλλογικής Σύμβασης, που έχουν υπογράψει η ΠΑΣΚΕ η ΔΑΚΕ και ο "ΣΥΝ". Η μόνη παράταξη που διαφώνησε ήταν η ΕΣΑΚ, προτείνοντας την υιοθέτηση ενός προγράμματος δράσης για τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππας δε δίστασε να πει πως η μέση ετήσια αύξηση 6,1% που προτείνει ο ΣΕΒ με αναμενόμενο πληθωρισμό 9,5%,... εξασφαλίζει το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων, ενώ στην ανακοίνωση, που εξέδωσε η ΓΣΕΕ, προστίθεται ότι αποτελεί και "θετική βάση για την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων"!!! Με την ίδια άποψη συντάχθηκε και η ΔΑΚΕ,υπερψηφίζοντας χωρίς δισταγμούς την αποδοχή της εργοδοτικής πρότασης.

Σε μια αγωνιώδη, όσο και υποκριτική προσπάθεια να διαφοροποιηθεί την τελευταία στιγμή από τις δύο παρατάξεις επιδόθηκε η "Αυτόνομη Παρέμβαση" ("ΣΥΝ"), χωρίς όμως και να... διαφωνήσει με την πλειοψηφία!Ετσι απείχε από την ψηφοφορία, υποστηρίζοντας ότι... είχε από την αρχή ταχθεί υπέρ μιας άλλης τακτικής για το θέμα της Εθνικής Σύμβασης, χωρίς όμως να αναφέρει ποια ήταν αυτή... Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε πως σε όλες τις συνεδριάσεις των οργάνων της ΓΣΕΕ, όπου συζητήθηκε το θέμα της Σύμβασης, η "Αυτόνομη Παρέμβαση" τάχθηκε υπέρ των εισηγήσεων του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππα, τις οποίες και υπερψήφισε.Αλλωστε, η εν λόγω τοποθέτηση της εκπροσώπου της "Αυτόνομης Παρέμβασης" επέφερε την αντίδραση της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που προκάλεσαν με ερωτήσεις του είδους "αν έχετε κάτι διαφορετικό να προτείνετε, πείτε το", χωρίς να λάβουν καμία απάντηση...

Η ΕΣΑΚ επανέλαβε χτες στην Εκτελεστική Επιτροπή τη θέση της για διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων για το 1995, τονίζοντας την ανάγκη για υιοθέτηση από τη ΓΣΕΕ ενός διεκδικητικού πλαισίου που θα περιέχει την απαίτηση για αναπροσαρμογή των αμοιβών στα επίπεδα που θα έπρεπε να βρίσκονται, αν δεν είχε καταργηθεί η ΑΤΑ. Παράλληλα, επισήμανε πως οι διεκδικήσεις πρέπει να συνοδευτούν με ένα αντίστοιχο πρόγραμμα δράσης και κινητοποιήσεων. Οσον αφορά την εργοδοτική πρόταση, ξεκαθάρισε από την αρχή ότι τάσσεται υπέρ της απόρριψής της.

Σήμερα στη 1 το μεσημέρι συνεδριάζει η Ολομέλεια της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας, για να αποφασίσει τελειωτικά για το θέμα της σύμβασης, με δεδομένη την παραπάνω εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Συζήτηση για τον ΟΑΕΔ

Στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ, παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ, Ρ. Σπυρόπουλος,προκειμένου να συζητήσει με τους εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας θέματα σχετικά με τον οργανισμό. Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στα προγράμματα κατάρτισης και επανένταξης του ΟΑΕΔ, και στις μεταβολές που συντελούνται στον οργανισμό με βάση τον τελευταίο νόμο του υπουργείου Εργασίας (2224/94).

Εκ μέρους της ΕΣΑΚ, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιώργος Μαυρίκος,επισήμανε ότι η μονόπλευρη τακτική που ακολουθεί ο ΟΑΕΔ, θεωρώντας τα προγράμματα κατάρτισης ως αποκλειστικό σχεδόν τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας, δε θα έχει αποτελέσματα. Σημείωσε πως μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στο θέμα της βελτίωσης των όρων προστασίας της ανεργίας (αύξηση επιδομάτων, επιμήκυνση χρόνου επιδότησης), ενώ πρέπει μέσω του ΟΑΕΔ να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της παράνομης εργασίας αλλοδαπών εργατών. Συγκεκριμένα κατέθεσε την πρόταση για δημιουργία διακομματικής επιτροπής, που μέσω των μηχανισμών του ΟΑΕΔ θα επιδιώξει την πάταξη του φαινομένου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ