Παρασκευή 6 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εξήντα χρόνια "Τραπεζιτική"

Μια αξιόλογη προσπάθεια που άντεξε στο χρόνο. Πρόκειται για το "Συλλογικόν Δελτίον" του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας

Πέρασαν 77 χρόνια από τις 20 Μάη του 1917,την ημέρα που μερικοί εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος μαζεύτηκαν σε μια αίθουσά της, με σκοπό τη σύσταση σωματείου εργαζομένων, με την ονομασία "Σύλλογος των Υπαλλήλων της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος".

Μετά από 17 χρόνια, τον Οκτώβρη του 1934, εκδόθηκε το πρώτο φύλλο της "Τραπεζιτικής",το μηνιαίο "όργανον του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης", που το διηύθυνε πενταμελής επιτροπή. Η "Τραπεζιτική" ήταν ένα ποιοτικό άλμα για τη δράση του Συλλόγου, μια ευκαιρία να προβάλει περισσότερο και καλύτερα τα ζητήματα που απασχολούσαν τα μέλη του, να τα ενημερώνει και να συσφίξει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς μεταξύ τους.

Η εφημερίδα των εργαζομένων συνεχίζει να εκδίδεται και σήμερα, μετά από 60 χρόνια, γράφοντας τη δική της ιστορία, στα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας. Πριν λίγες ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας οργάνωσε μια εκδήλωση για να γιορτάσει τα 60χρονα της εφημερίδας του, στην οποία παρουσιάστηκε η ιστορική διαδρομή της. Μέσα από τις σελίδες της καταγράφεται, λεπτό προς λεπτό, η δραστηριότητα του Συλλόγου Υπαλλήλων, αλλά και σημαντικές στιγμές του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας, από το 1934 και μετά.

Ενα ειδικό οπτικοακουστικό αφιέρωμα άνοιξε την πόρτα στο χρόνο και οι εικόνες του "βημάτισαν" από το 1917 μέχρι σήμερα, παρουσιάζοντας σημαντικές στιγμές του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η ίδρυση της ΓΣΕΕ, ο ματωμένος Μάης του 1936, ο πόλεμος, η αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, η απελευθέρωση, ο ματωμένος Δεκέμβρης, ο εμφύλιος, η εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη και τόσες άλλες στιγμές ξεδιπλώθηκαν, για λίγα δευτερόλεπτα, η κάθε μια μέσα από φωτογραφίες εποχής και άλλα υλικά. Μέσα σε όλα αυτά είδαμε και σπάνιες φωτογραφίες από τις δραστηριότητες του Συλλόγου Υπαλλήλων και την πορεία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

1934

"Το περιοδικόν μας δεν εκδίδει μία πλειάς ανθρώπων, αλλά το σύνολον των υπαλλήλων της Εθνικής Τραπέζης από του ανωτάτου μέχρι του κατωτάτου, πειθαρχημένον εις τον Σύλλογον και με ακλόνητον πίστιν εις τα ιδεώδη αυτού".Μ' αυτά τα λόγια αρχίζει το προλογικό σημείωμα για την έκδοση της εφημερίδας με τίτλο "Τι επιδιώκομεν",στο δεύτερο σκέλος της έκδοσης. Νωρίτερα έχουμε πληροφορηθεί από μια "δεύτερη" πρώτη σελίδα της εφημερίδας ότι η έκδοση θα χωρίζεται σε δύο μέρη: Το "Συλλογικόν Δελτίον", που αναφέρεται στα στενά ζητήματα που απασχολούν το Σύλλογο Εργαζομένων και ένα γενικότερο, με θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Στο πρώτο φύλλο παίρνουμε μια "γεύση" από το διαχωρισμό. Στο ένα τετρασέλιδο, άρθρο με τίτλο "Το συλλογικόν δελτίον" μάς πληροφορεί πως η εφημερίδα θα ανταποκρινόταν καλύτερα στο έργο της, αν ορισμένες στήλες της αναφέρονταν στα ενδοσυλλογικά ζητήματα, τα οποία όμως είναι πολλές φορές οικογενειακού χαρακτήρα και δε θα ενδιέφεραν τους υπόλοιπους αναγνώστες της. Γι' αυτό λοιπόν "εθεωρήθη όθεν σκοπιμότερον, όπως δημιουργηθεί ειδικόν δελτίον, το οποίον θα συμπληρώνει το γενικόν μέρος της "Τραπεζιτικής" και το οποίον θα κυκλοφορεί μόνο μεταξύ των Συναδέλφων".

Σ' αυτό το ειδικό δελτίο συναντάμε άρθρο με τίτλο "Αι κοινωνικαί Ασφαλίσεις", τη φωτογραφία του νέου "χολ" του κεντρικού καταστήματος της Τράπεζας, ένα σημείωμα με τις σκέψεις της Επιμελητείας Βιβλιοθήκης, σχολών και διαλέξεων, φωτογραφία του νέου μεγάρου υποκαταστήματος Ιωαννίνων, "τεχνικά και υπηρεσιακά στοιχεία", "διάφοροι ανακοινώσεις", "σύστασις γραφείου εξυπηρετήσεως των συναδέλφων των υποκαταστημάτων".

Στο δελτίο γενικού ενδιαφέροντος βλέπουμε, εκτός από το προλογικό σημείωμα για την έκδοση της εφημερίδας, το χαιρετισμό του τότε διοικητή της Τράπεζας για την έκδοση της "Τραπεζιτικής", άρθρο με τίτλο "Τι είναι η Τράπεζα", διαφήμιση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, "Οικονομική Ανασκόπησις Εξωτερικού", η οποία αφορά τρεις χώρες, τη Γαλλία, τις Ενωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η συνεχής έκδοση μιας εφημερίδας επί 60 χρόνια, μέχρι τις μέρες μας, είναι έτσι κι αλλιώς ένα σημαντικό γεγονός, πολύ περισσότερο όταν αφορά την εφημερίδα ενός σωματείου. Είναι φυσικό το περιεχόμενό της να επηρεάστηκε από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν. Είναι ενδεικτικό πως η κυκλοφορία της διακόπηκε για δυο χρόνια την περίοδο 1943 - 1945, όταν τα μέλη και η ηγεσία του Συλλόγου αντιστέκονταν στον κατακτητή μέσα από τις γραμμές του εργατικού ΕΑΜ. Ηρθαν και άλλες εποχές, ανέμελες για μερικούς, πολύ επώδυνες για άλλους, για τους αγωνιστές.

Οπως και να 'χει, η έκδοση της εφημερίδας, μιας τέτοιας εφημερίδας, είναι παράδειγμα προς μίμηση και κατάκτηση για το εργατικό κίνημα...

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εφυγε» ο ποιητής Ηλίας Σιμόπουλος (2015-09-01 00:00:00.0)
60χρονη σχεδιαστική πορεία (2008-12-17 00:00:00.0)
Η διαπλοκή είναι σύμφυτη με τον ιμπεριαλισμό (2004-02-07 00:00:00.0)
ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ (1995-02-09 00:00:00.0)
Νέες "ξένες" προκλήσεις... (1995-01-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1995-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ