Κυριακή 8 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ας γίνουν οι ευχές έμπρακτη στήριξη

Ανοιχτή Επιστολή της Συντακτικής Επιτροπής της ΚΟΜΕΠ

Εκκληση στους αναγνώστες και φίλους απευθύνει η Συντακτική Επιτροπή της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης (ΚΟΜΕΠ) να στηρίξουν την έκδοσή της με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από την καταστροφή που επέφεραν οι θεομηνίες. Η έκκληση αυτή περιέχεται σε Ανοιχτή Επιστολή της Συντακτικής Επιτροπής της ΚΟΜΕΠ, στο τεύχος 5-6, που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες και η οποία σημειώνει:

"

Δεν είναι εύκολο να ξεχαστούν οι καταστροφικές πλημμύρες του Οκτώβρη, που έπληξαν ιδιαίτερα λαϊκές συνοικίες και χωριά στην Αθήνα, στον Πειραιά στην Καρδίτσα, στη Ρόδο.

Τις θυμίζουν οι τραγικές συνέπειές τους σε ανθρώπινες ζωές, σε υπάρχοντα που αποκτήθηκαν με σκληρή δουλιά για να εξασφαλίσουν στοιχειώδεις συνθήκες επιβίωσης. Οι καταστροφές χτύπησαν περισσότερο "παιδιά ενός κατώτερου Θεού". Εκεί όπου ο "Θεός του χρήματος" παίρνει για να συσσωρεύσει περισσότερο χρήμα, διαθέτοντας όσο το δυνατόν λιγότερα για στοιχειώδη έργα υποδομής.

Ανθρωποι, οικογένειες, ολόκληρα χωριά και συνοικίες γνωρίζουν καλά τι σημαίνει να ξαναστήσουν τη ζωή τους, το βιος τους, πετραδάκι πετραδάκι, χωρίς ουσιαστική ή με ελάχιστη κρατική κοινωνική πολιτική.

Σ' αυτόν τον κόσμο, η Κομμουνιστική Επιθεώρηση, θεωρητικό - πολιτικό όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της. Σαν μέρος του ΚΚΕ συμμετέχει στις ενέργειες, τις διεκδικήσεις του για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Ταυτόχρονα η ΚΟΜΕΠ, σαν τμήμα του ΚΚΕ, ανήκει στους πληγέντες. Η τακτική έκδοση του 5ου τεύχους 1994 (Σεπτέμβρης - Οκτώβρης) υπήρξε θύμα της καταστροφικής πλημμύρας που έπληξε το κτίριο της ΚΕ του ΚΚΕ, το αρχείο, τις εγκαταστάσεις της "Τυποεκδοτικής", του "Ριζοσπάστη" και του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού "902".

Η έκδοση της ΚΟΜΕΠ βρισκόταν στο βιβλιοδετείο της "Τυποεκδοτικής", στην τελευταία φάση της. Το υλικό της έγινε μέρος της πολτοποιημένης μάζας χαρτιού και λάσπης, ανάμεσα στα συντρίμμια από μηχανήματα, εγκαταστάσεις, διάφορα αντικείμενα. Αυτή ήταν η τύχη και των αποθηκευμένων τόμων και τευχών της ΚΟΜΕΠ της περιόδου '74 - '94, αφού τρεις όροφοι του κτιρίου της ΚΕ του ΚΚΕ μετατράπηκαν σε δεξαμενές απορρόφησης του χειμάρρου της πλημμύρας, των τόνων λάσπης, βενζίνης και αντικειμένων που παρέσυρε. Εκείνου του χειμάρρου που δημιούργησαν, όχι απλά οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλά κύρια οι διάφορες κυβερνητικές επιλογές που άφησαν ανοχύρωτη την πόλη, οι συγκεκριμένες τοπικο-αυτοδιοικητικές επιλογές και ολιγωρίες που οδήγησαν σε ανασφαλή και ανολοκλήρωτα έργα - παγίδες.

Σήμερα, οι συνθήκες έκδοσης της ΚΟΜΕΠ έχουν εξαιρετικά επιδεινωθεί:

Πρώτο: γιατί έχουν καταστραφεί ορισμένες από τις μηχανές της "Τυποεκδοτικής", στις οποίες εκδιδόταν η ΚΟΜΕΠ.

Δεύτερο: γιατί οι συνολικές καταστροφές που έχει υποστεί το ΚΚΕ είναι αξίας που δύσκολα συνειδητοποιείται το μέγεθός της, ακόμα και από εμάς τους κομμουνιστές. Η αποκατάσταση απαιτεί ίσως ακόμα ανυπολόγιστα χρηματικά ποσά, ακόμα μεγαλύτερη εθελοντική δουλιά μελών και οπαδών του Κόμματος, ΚΝιτών. Μόνο έτσι μπορούν οι σύντροφοι που εργάζονται για την έκδοση της ΚΟΜΕΠ να"ξεκλέψουν" λίγες ώρες στο 24ωρο από την πολύ επείγουσα απασχόλησή τους στη διάσωση του αρχείου.

Τρίτο: γιατί τώρα η ΚΟΜΕΠ πρέπει να καλύπτει τα έξοδα έκδοσης, αυξημένα μάλιστα λόγω των νέων συνθηκών, από τα έσοδα της κυκλοφορίας της.Πολλές φορές, από τις στήλες της Σύνταξης, απευθύναμε έκκληση στους συντρόφους και φίλους αναγνώστες να συμβάλουν στην εγγραφή νέων συνδρομητών και την ανανέωση των συνδρομών, για να εξασφαλιστεί σταθερότητα στα έσοδα, στο τιράζ έκδοσης και στο ύψος της κυκλοφορίας της ΚΟΜΕΠ.

Πολλές φορές υπογραμμίσαμε την ανάγκη: Οι κομματικές οργανώσεις, που προμηθεύονται την ΚΟΜΕΠ και τη διαθέτουν στα μέλη τους, να εξοφλήσουν τα χρέη τους, να πρωτοστατήσουν στην εγγραφή συνδρομητών. Τα καθοδηγητικά όργανα να αξιοποιήσουν την ΚΟΜΕΠ στην καθοδηγητική τους δουλιά, στην ιδεολογική δουλιά των κομματικών και κνίτικων οργανώσεων, στην επικοινωνία με τους οπαδούς και φίλους του Κόμματος. Ν' ανοίξουν κανάλι επικοινωνίας με τη Συντακτική Επιτροπή της ΚΟΜΕΠ, με την Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ, ώστε να κάνουν παρατηρήσεις, κρίσεις, προτάσεις για τη βελτίωση του περιεχομένου και της μορφής κάθε έκδοσης.

Στις σημερινές συνθήκες, η ανάγκη ανταπόκρισης των οργανώσεων έφθασε σε όρια καθοριστικά για το μέλλον των εκδόσεων της ΚΟΜΕΠ.

Φαίνεται ότι η αδιαφορία απέναντι στο καθήκον της οικονομικής τακτοποίησης, η αποχή από το διάβασμα της ΚΟΜΕΠ και του "Ριζοσπάστη", είναι αρνητικοί παράγοντες πιο ύπουλοι από τους κινδύνους στις δύσκολες συνθήκες παράνομης έκδοσης και διάθεσης του κομματικού τύπου.

Μέσα στον πλούτο του αρχείου του Κόμματος, που διασώζεται σελίδα σελίδα, περιλαμβάνεται και το αρχείο της ΚΟΜΕΠ.

Από έκδοση σε έκδοση, σελίδα τη σελίδα, στα τεύχη όλων των περιόδων, παράνομων και νόμιμων, ξεδιπλώνεται όλος ο πλούτος της θεωρητικής σκέψης του Κόμματος, των ιδεολογικών και πολιτικών ζητημάτων που αντιμετώπισε, συγκεντρώνονται τα κομματικά ντοκουμέντα. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έκδοση, πολύ περισσότερο διακοπή, σημαίνει απώλεια, μεγαλύτερη ή μικρότερη, ασυνέχεια στις πηγές καταγραφής της ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού κινήματος και της ταξικής πάλης στην Ελλάδα.

Η ΚΟΜΕΠ πρέπει να συνεχίσει να εκδίδεται σε καθορισμένη τακτή χρονική περίοδο. Γι' αυτό το λόγο, συγκεντρώσαμε όλες μας τις δυνάμεις, υλικές και ηθικές, για να εκδώσουμε το τελευταίο τεύχος του '94, που καλύπτει τη χρονική περίοδο Σεπτέμβρης - Δεκέμβρης '94. Τα προβλήματα που περιγράψαμε δε μας επιτρέπουν να εξασφαλίσουμε ένα πραγματικά, από άποψη ύλης, διπλό τεύχος. Ομως δεν αρκεστήκαμε στην ύλη του 5ου τεύχους. Την αξιοποιήσαμε, αλλά και τη συμπληρώσαμε.

Από την άποψη των οικονομικών, στηριχτήκαμε στην ανταπόκριση των συνδρομητών που ανανέωσαν τη συνδρομή τους.

Σ' αυτούς οφείλεται η δυνατότητα της έκδοσης του τεύχους Νο 5-6/1994 της ΚΟΜΕΠ.

Από αυτές τις σελίδες, η Συντακτική Επιτροπή της ΚΟΜΕΠ εκφράζει στους συνδρομητές και στις συνδρομήτριες, στους αναγνώστες και στις αναγνώστριες τις πιο θερμές ευχές της για προσωπική τους ευτυχία, για κοινωνική πρόοδο κατά τη Νέα Χρονιά, το 1995.

Οποιαδήποτε ευχή φίλου και φίλης συνδρομήτριας, αναγνώστη και αναγνώστριας προς την ΚΟΜΕΠ, θα θέλαμε να εκφραστεί με τρόπο που μπορεί να συμβάλει στην εξασφάλιση δυνατοτήτων τακτής έκδοσης κατά το 1995.

Ανανεώστε τη συνδρομή σας.

Στείλτε τιμητική συνδρομή - προσφορά οικονομικής ενίσχυσης.

Γράψτε άλλον ένα συνδρομητή ή συνδρομήτρια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ