Παρασκευή 13 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα θύματα, νέες συγκρούσεις, νέες προτάσεις

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Μικροεπεισόδια και ένταση στη Λωρίδα της Γάζας και γενικότερα στη Δυτική Οχθη ήταν τα χαρακτηριστικά της χτεσινής ημέρας.

Νωρίς χτες το πρωί, ένας παλαιστίνιος σκοτώθηκε και 2 άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη που έγινε κοντά σε μεθοριακό φυλάκιο που βρίσκεται στο σημείο διέλευσης Κισουφίμ. Τόσο οι ισραηλινές όσο και οι παλαιστινιακές αρχές δεν έχουν καταλήξει ακόμα αν η έκρηξη αυτή ήταν ένα απλό ατύχημα ή αν πρόκειται για οργανωμένη επίθεση.

Ενταση, όμως, δημιουργήθηκε και κοντά στον εβραϊκό οικισμό Κιριάτ Σμόνα στο Β. Ισραήλ, όταν Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν εναντίον 2 ισραηλινών εποίκων με μαχαίρια και τσεκούρια, με αποτέλεσμα οι 2 έποικοι να τραυματιστούν σοβαρά. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε, αρχικά, ότι στην επίθεση αυτή, ισραηλινοί έποικοι που βρίσκονταν κοντά απάντησαν με πυροβολισμούς. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν επιβεβαιώθηκε και ούτε το ισραηλινό ραδιόφωνο επανέλαβε την πληροφορία αυτή.

Δημοσιογράφοι, που βρίσκονται στην περιοχή, καθώς και διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση και οι σχέσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών τις πρώτες αυτές μέρες του 1995 πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαιτέρως ηλεκτρισμένη και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των συγκρούσεων. Αν η υποψία αυτή γίνει πραγματικότητα, τότε, αναμφίβολα, η ισραηλινο - παλαιστινιακή συμφωνία ειρήνης με δυσκολία θα επιβιώσει.

Την ίδια στιγμή, που το θερμόμετρο ανεβαίνει στη Δυτική Οχθη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν θα συναντούσε, χτες το βράδυ, τον Ιορδανό Βασιλιά Χουσεφιν για να εξετάσουν από κοινού την εφαρμογή της μεταξύ τους συμφωνίας ειρήνης. Η συνάντηση αυτή θα γίνει στο Αμμάν, πιθανώς σε ανταπόδοση της επίσημης επίσκεψης που ο βασιλιάς της Ιορδανίας πραγματοποίησε στο Ισραήλ στις 10 Νοέμβρη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός άδραξε χτες την ευκαιρία σύντομης περιοδείας στη λωρίδα του Νοτίου Λιβάνου, την οποία κατέχει το Ισραήλ, για να κάνει μια προσφορά ειρήνης στη λιβανική ηγεσία. Ο Ράμπιν δήλωσε ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε σύναψη ειρήνης με το Λίβανο εάν υπάρξουν οι εξής προϋποθέσεις: Αμεση διάλυση της σιιτικής οργάνωσης "Χεζμπολά", ενσωμάτωση της φιλοϊσραηλινής λιβανικής πολιτοφυλακής "Νοτιολιβανικός Στρατός" στον νόμιμο στρατό του λιβανικού κράτους και εξασφάλιση της ασφάλειάς της και δοκιμαστική περίοδος ηρεμίας 6 μηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ