Παρασκευή 13 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Χρέος όλων να τα κάνουμε κάστρα αντίστασης

Η ΓΓ του ΚΚΕ βρέθηκε χτες κοντά στους εργαζόμενους και τους κάλεσε να αναπτύξουν τη μεγαλύτερη ενημερωτική εξόρμηση, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλατύ κίνημα αντίστασης ενάντια στο ξεπούλημα. Ακόμα και στελέχη της επιχείρησης φοβούνται διαμελισμό του ναυπηγείου και πώλησή του κομμάτι κομμάτι!

"Το σύνθημα "κάτω τα χέρια απ' τα ναυπηγεία", πρέπει ν' ακουστεί από τη Θράκη ως την Κρήτη, σ' όλη την Ελλάδα. Η κυβέρνηση εκτελεί τα ναυπηγεία. Γίνεται δήμιός τους".Αυτό τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, κατά τη χτεσινή περιοδεία της στο ναυπηγείο, καλώντας τους να ξεκινήσουν μεγάλη εξόρμηση ενημέρωσης του κόσμου, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλατύ κίνημα συμπαράστασης και αγώνα, τέτοιο που θα έχει τη δύναμη να ανατρέψει την πολιτική του ξεπουλήματος.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι εργαζόμενοι στην Αλέκα Παπαρήγα. Με την είσοδό της στο ναυπηγείο αμέσως σχηματίστηκε ένας κλοιός γύρω της από εργαζόμενους, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις, ζητώντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει ενάντια στο ξεπούλημα. Η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε για άλλη μια φορά τη θέση του Κόμματος, που είναι άλλωστε και θέση των εργαζομένων, για ναυπηγεία 100% στο δημόσιο, τα οποία θα λειτουργούν για την υποβοήθηση της όλης αναπτυξιακής διαδικασίας."Πρόκειται - σημείωσε - για τη μεγαλύτερη ναυπηγική επιχείρηση της Αν. Μεσογείου", και συμπλήρωσε ότι το ξεπούλημα των ναυπηγείων δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους του χώρου, αλλά "έχει σχέση με τα ίδια τα συμφέροντα της Ελλάδας και τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων".Η στρατηγική σημασία τους - τόνισε - επιβάλλει τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου αντίστασης, που θα αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα, όλους τους εργαζόμενους, ακόμα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Αλ. Παπαρήγα κατάγγειλε την πολιτική ξεπουλήματος των πάντων, που ακολουθεί η κυβέρνηση, μια αντιλαϊκή πολιτική συνειδητής υποταγής στις εντολές της ΕΕ και των πολυεθνικών, και εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για το μέλλον της χώρας, αν αυτή συνεχιστεί. "Πρόκειται - τόνισε - για μια καινούρια κατάσταση, διότι μετά την πώληση των ναυπηγείων, πιστεύω ότι θα έχουμε μια συνολική κατάρρευση της βιομηχανίας και η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα των υπηρεσιών με όρους δουλεμπορίου".

Το ίδιο ζεστό κλίμα επικράτησε σε όλους τους χώρους εργασίας, που επισκέφθηκε έναν έναν η Αλ. Παπαρήγα. Αρκετοί εργαζόμενοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους από το ΠΑΣΟΚ, που άλλα τους έλεγε όταν ήταν αντιπολίτευση και άλλα κάνει τώρα. Ζήτησαν τη συμπαράσταση του Κόμματος και με παρεμβάσεις στη Βουλή και με ενημέρωση της κοινής γνώμης, διαμαρτυρόμενοι για το "εμπάργκο", όπως χαρακτήρισαν, που τους έχει επιβληθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης...

Η ΓΓ του ΚΚΕ ενημέρωσε για όλες τις ενέργειες που έχει κάνει το ΚΚΕ και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και στην Ευρωβουλή, αναφερόμενη στη σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή, Γ. Θεωνά,για να καταλήξει ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να αξιοποιήσει ακόμα και τις δυνατότητες που είχε, να επικαλεστεί λόγους εθνικής άμυνας, ώστε να διασφαλίσει έστω το 51% των μετοχών του ναυπηγείου. "Δεν έδωσε καμία μάχη διεκδίκησης, τόνισε. Δε συμφωνούμε με αυτό, αλλά εδώ βλέπουμε να υποτάσσεται πλήρως στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου". Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να μην παραπλανηθούν από τα διάφορα τερτίπια και σενάρια που προβάλλονται, να έχουν ξεκάθαρες θέσεις, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη με ενότητα και πάλη να ανατρέψουν τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης. Και κατέληξε: "Είναι χρέος όλων να κάνουμε τα ναυπηγεία κάστρα αντίστασης".

Συναντήσεις με το σωματείο και τη διοίκηση

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τη διοίκηση του σωματείου και ενημερώθηκε για τις θέσεις και τις ενέργειες που έχει προγραμματίσει το σωματείο. Ο γραμματέας του σωματείου, Σ. Μαρκάτος,επανέλαβε την πρόταση του σωματείου για δίμηνη αναστολή της διαδικασίας του διαγωνισμού, ώστε να υπάρξει διάλογος, πρόταση που έγινε στον υπουργό Βιομηχανίας, Χρ. Ροκόφυλλο,και απορρίφθηκε ασυζητητί. Ο συνδικαλιστής κατέληξε λέγοντας: "Μόνο κάτω απ' το δημόσιο έλεγχο μπορεί να λειτουργήσουν τα ναυπηγεία".

Ο σοβαρός κίνδυνος διαμελισμού των ναυπηγείων και τμηματικού ξεπουλήματος, επισημάνθηκε κατά τη συνάντηση που είχε η Αλ. Παπαρήγα με εκπροσώπους της διοίκησης των ναυπηγείων. Ο Χ. Παπαθανασίου,διευθύνων σύμβουλος των ναυπηγείων μίλησε για μεγάλη δυσκολία να πουληθεί εξ ολοκλήρου σ' έναν ιδιώτη η επιχείρηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αν αποτύχει και αυτός ο διαγωνισμός, αναγκαστικά τα ναυπηγεία θα πουληθούν κομμάτι κομμάτι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ