Τρίτη 17 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διεργασίες και συγκρούσεις

Ενταση και νεκροί στην Ιερουσαλήμ, ενώ υπάρχουν φήμες για αίτηση άδειας εγκατάστασης ηγέτη του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. -

Ταραγμένα ήταν χτες βράδυ τα πνεύματα στην Ιερουσαλήμ, μετά τη δολοφονία ενός Παλαιστινίου αμάχου από Ισραηλινό στρατιώτη και την επιδρομή της ισραηλινής αστυνομίας στα γραφεία του παλαιστινιακού ειδησεογραφικού πρακτορείου "Κουντς Πρες".

Δεκάδες Ισραηλινοί αστυνομικοί εισέβαλαν στα γραφεία του "Κουντς Πρες", κατάσχεσαν έγγραφα και άλλο έντυπο υλικό, αψηφώντας τις διαμαρτυρίες των διευθυντών του. Η ισραηλινή αστυνομία δικαιολόγησε την επιδρομή της, υποστηρίζοντας ότι είχε υποψίες πως το πρακτορείο χρησιμοποιόταν ως βάση οργάνωσης βίαιων ισλαμικών επιχειρήσεων, κατηγορίες που απέρριψαν κατηγορηματικά οι δημοσιογράφοι του.

Λίγες ώρες αργότερα, ένας Ισραηλινός φρουρός πυροβόλησε δυο Παλαιστινίους εργάτες, την ώρα που ετοιμάζονταν να ξεφορτώσουν πατάτες σε ένα εστιατόριο. Ο ένας πέθανε λίγο μετά. Το επεισόδιο συνέβη στον εβραϊκό τομέα της Ιερουσαλήμ και σύμφωνα με την αστυνομική ανακοίνωση, ο φρουρός φαίνεται να πυροβόλησε από πανικό!

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία ο ηγέτης της οργάνωσης "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" Νάγιεφ Χαουάτμε ζήτησε άδεια από την ισραηλινή ηγεσία, για να εγκατασταθεί μαζί με οπαδούς του στην αυτόνομη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα, τόσο με την ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, όσο και με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η επιθυμία του Χαουάτμε μεταφέρθηκε στον Ισραηλινό πρεσβευτή στη Μόσχα από Ρώσο αξιωματούχο. Ο Ισραηλινό πρέσβης Αλίζα Σενχάρ μετέφερε, με τη σειρά του, το αίτημα αυτό στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του. Πάντως, το ισραηλινό ραδιόφωνο διατύπωσε την άποψη ότι το πλέον πιθανό είναι η άδεια αυτή να μην εγκριθεί τελικά, αφού είναι γνωστό ότι η οργάνωση "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" έχει ταχθεί εναντίον της παλαιστινο - ισραηλινής συμφωνίας.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από στέλεχος του Δημοκρατικού Μετώπου. Σύμφωνα με τον Αλί Αμπού Χιλάλ, εκπρόσωπο της οργάνωσης, η είδηση αυτή είναι ξεκάθαρη "παραπληροφόρηση εκ μέρους του Ισραήλ". Ο Χιλάλ υποστήριξε ότι στόχος της ενέργειας αυτής είναι να δυσφημήσει το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Παράλληλα, η ένταση στην περιοχή του Νοτίου Λιβάνου συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 ημερών. Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό της φιλοϊρανικής οργάνωσης των σιιτών ανταρτών "Χεζμπολά", ισραηλινά αεροπλάνα εξαπέλυσαν επίθεση, την Κυριακή το πρωί, εναντίον θέσεων στο Νότιο Λίβανο της παλαιστινιακής οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης- Γενική Διοίκηση" με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 άτομα και να αποφασιστεί το κλείσιμο του διεθνούς αεροδρομίου της Βηρυτού, που βρίσκεται μόλις 5 χιλιόμετρα βορειότερα από την περιοχή που έγινε ο βομβαρδισμός. Συγκρούσεις, όμως, έγιναν και χτες το πρωί στο Νότιο Λίβανο ανάμεσα σε ισραηλινά στρατεύματα και σε μαχητές της "Χεζμπολά", χωρίς να γνωστοποιηθεί αν υπήρξαν θύματα ή ζημιές.

Στο μεταξύ, η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε τη Δευτέρα το πρωί 13 Εβραίους εξτρεμιστές, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στο Ορος του Ναού, στη μουσουλμανική ανατολική Ιερουσαλήμ. Επικεφαλής της ομάδας των εξτρεμιστών, η οποία υποστήριξε ότι ήθελε να προσευχηθεί στο Ορος του Ναού - το οποίο βρίσκεται στο τέμενος του Αλ Ακσα που είναι η 3η κατά σειρά πιο ιερή τοποθεσία για τους μουσουλμάνους - ήταν ο Γεχούντα Χαρέλ, γνωστός από τη δεκαετία του '80, οπότε και είχε φυλακιστεί για τη συμμετοχή του σε, εκτός νόμου, κινήματα φανατικών Εβραίων.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς με αφορμή την επέκταση των ισραηλινών οικισμών, έδωσε χτες εντολή να ανασταλεί, για μια τουλάχιστον εβδομάδα, κάθε εργασία επέκτασης ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Οχθη. Την ανακοίνωση αυτή έκανε η Λέα Λίμπερμαν - Μπέντερ, εκπρόσωπος της Ισραηλινής υπουργού Επικοινωνίας. Σύμφωνα με την Λίμπερμαν - Μπέντερ, η εβδομαδιαία αυτή καθυστέρηση μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την προσεχή Κυριακή, οφείλεται σε προσωπική παρέμβαση της Ισραηλινής υπουργού Επικοινωνιών Σουλαμίτ Αλόνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ