Παρασκευή 27 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
"Κατηγορώ" Βορομπιόφ ενάντια στον Γκρατσόφ

ΜΟΣΧΑ. -

Ο στρατηγός Ε. Βορομπιόφ, δεύτερος στην ιεραρχία του στρατού ξηράς, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση επειδή αρνήθηκε να ηγηθεί των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Τσετσενία, ζήτησε χτες την παραίτηση του υπουργού Αμυνας, Πάβελ Γκρατσόφ. Ο Βορομπιόφ κατηγόρησε τον Γκρατσόφ για "επιχειρησιακή ανεπάρκεια", επειδή "δεν έδωσε στις στρατιωτικές δυνάμεις όσο χρόνο χρειάζονταν για να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις" και "υποτίμησε το ηθικό του ντόπιου πληθυσμού και το φανατισμό των ένοπλων Τσετσένων".

Πολλοί συνάδελφοι αξιωματικοί του Βορομπιόφ εξέφρασαν τηλεφωνικά τη συμφωνία τους με τις θέσεις του, αποδεικνύοντας την αναταραχή που επικρατεί στους κόλπους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ο Γκρατσόφ, από την πλευρά του, φαίνεται πως ετοιμάζει νέο κύμα εκκαθαρίσεων των ανυπάκουων αξιωματικών.

Παρά την επίσημη "νίκη" της ρωσικής πλευράς, οι συγκρούσεις στην Τσετσενία συνεχίζονταν χτες. Η ρωσική αεροπορία εξακολούθησε να σκορπά το θάνατο, πλήττοντας στόχους σε συνοικίες του Γκρόζνι, που κατέχονται ακόμη από Τσετσένους αυτονομιστές. Στη συνοικία Τσέρνορετς, στο νότιο διαμέρισμα της πρωτεύουσας, έπεφταν 4 οβίδες το λεπτό. Αθώοι άμαχοι, γέροι, γυναίκες και παιδιά κείτονταν επί ώρες πάνω στο χιόνι, ενώ μέχρι χτες βράδυ ήταν αδιευκρίνιστος ο αριθμός των θυμάτων των αμάχων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που έχασαν μέχρι στιγμής τη ζωή τους στις μάχες της Τσετσενίας, υπολογίζονται σε 564. Πρόκειται για επίσημα στοιχεία που δόθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας και δε δίνουν την πλήρη εικόνα των απωλειών. Συγκεκριμένα, στους 564 νεκρούς δε συμπεριλαμβάνονται οι νεκροί των επίλεκτων μονάδων του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και άλλων αντίστοιχων ομάδων που δρουν στην Τσετσενία και για λόγους γοήτρου δεν ανακοινώνουν τον πραγματικό αριθμό των νεκρών τους.

  • Στις επιχειρήσεις της Τσετσενίας έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής και δύο θύματα ελληνο-ρωσικών οικογενειών. Αλλες δύο Ελληνίδες, ονόματι Παπαδοπούλου και Σπιριντόνοβα, νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Μαζντόκ στη βόρεια Οσετία.

Οι Ελληνες πρόσφυγες που έχουν διαφύγει μέχρι στιγμής από την Τσετσενία ανέρχονται σε 75. Πάντως, ο πραγματικός αριθμός των εγκλωβισμένων ομογενών στην Τσετσενία είναι ακόμη αδιευκρίνιστος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ