Παρασκευή 27 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΟΥΣΒΙΤΣ
Πενήντα χρόνια μετά

Η αποκάλυψη μιας τραγικής και απίστευτης αλήθειας για το μέγεθος της ανθρώπινης αγριότητας: της προγραμματισμένης, μαζικής και με απάνθρωπες μεθόδους εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων από τη βάρβαρη φασιστική μηχανή

ΚΡΑΚΟΒΙΑ. -

Μια τραγική επέτειος τιμάται χτες και σήμερα: αυτή των 50 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό. Αυτήν της αποκάλυψης μιας τραγικής κι απίστευτης αλήθειας για το μέγεθος της ανθρωπινής αγριότητας: της προγραμματισμένης, μαζικής και με απάνθρωπες μεθόδους εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων από τη βάρβαρη φασιστική μηχανή.

Περίπου 7.000 ετοιμοθάνατοι κρατούμενοι διασώθηκαν από τα σοβιετικά στρατεύματα, όταν άνοιξαν τις πύλες του Αουσβιτς, που στάθηκε το μεγαλύτερο συγκρότημα εξόντωσης ανθρώπων, Εβραίων, κομμουνιστών και αντιστασιακών από την Πολωνία, τη Σοβιετική Ενωση, την Ελλάδα, τη Γαλλία και πολλές άλλες χώρες. Οι δολοφονίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και τα περίφημα "πειράματα" του δόκτορος Μένγκελε, έχουν μείνει στις αναμνήσεις των επιζώντων και των παιδιών τους, ενώ η νεότερη γενιά δε θα επιτρέψει να επαναληφθεί κάτι το αντίστοιχο.

Οι εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο από την απελευθέρωση του Αουσβιτς άρχισαν χτες και συνεχίζονται σήμερα. Οι εβραϊκές οργανώσεις αποφάσισαν να τιμήσουν χωριστά τη μνήμη των συμπατριωτών τους στην πτέρυγα Μπιρκενάου του στρατοπέδου, όπου στεγάζονταν οι θάλαμοι αερίων των Ναζί. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την απόφαση των πολωνικών αρχών να τιμήσουν την επέτειο στις 27 Γενάρη, όταν δηλαδή ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε τους τελευταίους αιχμαλώτους από το στρατόπεδο συγκέντρωσης.

  • Με την απουσία της από τις εκδηλώσεις αυτές, των 50 χρόνων από το κλείσιμο των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και με εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας προς την πολωνική κυβέρνηση, επειδή δέχτηκε την ανάρτηση της σημαίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο χώρο των εκδηλώσεων... τιμά η ελληνική κυβέρνηση τη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών του αντιφασιστικού αγώνα.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπούσε στις εκδηλώσεις στο Αουσβιτς ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας, αλλά η κοντόφθαλμη, αδιέξοδη και επικίνδυνη, τελικά, πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων, δεν επέτρεψαν στον Ελληνα υπουργό να μεταβεί στην Πολωνία, αφού ο εσωτερικός πολιτικός καιροσκοπισμός επιβάλλει, ειδικά αυτήν την περίοδο, "άκαμπτη" στάση. Ετσι, λοιπόν, αφού τα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης προς την Πολωνία δεν έπιασαν τόπο, ώστε να μην επιτραπεί η ανάρτηση της σημαίας των Σκοπίων με το σύμβολο της Βεργίνας, η Αθήνα αποφάσισε ότι καλύτερα θα ήταν να μην εκπροσωπηθεί επίσημα το ελληνικό κράτος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η καλύτερη τιμή είναι η ενίσχυση της πάλης ενάντια στη ναζιστική εγκληματική ιδεολογία (2023-01-28 00:00:00.0)
«Μνημείο» των ιμπεριαλιστικών θηριωδιών (2020-01-29 00:00:00.0)
Γκάφα από το «Der Spiegel» (2020-01-29 00:00:00.0)
Προκλητική αντικομμουνιστική ενέργεια (2010-01-16 00:00:00.0)
Στο διαδίκτυο τα στοιχεία κρατουμένων του Μαουτχάουζεν (2006-04-05 00:00:00.0)
«Ποτέ ξανά»... (2005-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ