Παρασκευή 27 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο δεκάλογος με τα κρίσιμα οικονομικά προβλήματα

Αρχίζουν σήμερα στο Νταβός οι εργασίες του διεθνούς φόρουμ, όπου θα συζητηθούν μια σειρά οικονομικά προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας

Ο συντονισμός των στρατηγικών επιλογών του διεθνούς μονοπωλιακού κεφαλαίου, σε όλα τα κρίσιμα θέματα της εποχής μας, θα αποτελέσει το κύριο στοιχείο των εργασιών του τριήμερου διεθνούς συνεδρίου, που αρχίζει σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας. Η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στο συνέδριο από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος αναχώρησε για τον λόγο αυτό χτες. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, στο συνέδριο θα συζητηθούν οι πολιτικές προτεραιότητες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προβλήματα ανταγωνισμού καθώς και νομισματικά - χρηματοδοτικά θέματα.Πρόκειται επίσης να συζητηθούν ο νέος ρόλος των περιφερειακών μπλοκ, η σταθερότητα των κεφαλαιαγορών, ιδιαίτερα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, οι προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενόψει της διακυβερνητικής διάσκεψης του 1996, οι προτεραιότητες για την αναδιάρθρωση του ΟΗΕ "ώστε να εξασφαλίσει ειρήνη και σταθερότητα σε όλο τον κόσμο" καθώς και "η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διαφθοράς".

Η αποτελούμενη από 10 σημεία καίριας σημασίας θεματολογία του διεθνούς συνεδρίου, αγγίζει όλα εκείνα τα θέματα τα οποία αποτελούν τις εστίες των ανισορροπιών και της μη εξεύρεσης κοινής γραμμής πλεύσης των ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών του κόσμου. Κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Η αδυναμία χάραξης κοινού προγράμματος αντιμετώπισης των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι καπιταλιστικές χώρες, προσκρούει πρώτα και κύρια στις μεγάλες αντιθέσεις των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών που αφορούν την επαναχάραξη των νέων ζωνών επιρροής μετά τις αλλαγές που "έλαβαν χώρα" στις χώρες της ΚΑ Ευρώπης.

Ενα άλλο σημείο που αποτελεί αγκάθι στη "διεθνή συνεννόηση" είναι η αυξημένη υπερχρέωση των αναπτυσσόμενων χώρων από τους διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς και ο εν δυνάμει φόβος να σταματήσουν οι χώρες αυτές να εξοφλούν τα χρέη τους, γεγονός που θα οδηγήσει σε βαθιά νομισματική κρίση χωρίς να αποκλείεται και χρεοκοπία διεθνών χρηματιστικών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ