Παρασκευή 27 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Παρανομούν με τις "ευλογίες" της κυβέρνησης

Ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Εμπορίου, Κ. Σημίτης, ομολόγησε χτες δημόσια ότι ο νόμος για την απελευθερωμένη αγορά επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρίες να αυξάνουν όσο θέλουν τα ασφάλιστρα...

"Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους", γράφουν οι ασφαλιστικές εταιρίες τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στους πελάτες τους, αλλά και τις διατάξεις των νόμων που καθορίζουν τους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας τους, με την ανοχή - αν όχι και τις "ευλογίες" - της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορίου, η οποία περιορίζεται σε... απλές συστάσεις. Την ίδια στιγμή, οι εταιρίες - εκμεταλλευόμενες το καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης που τους πρόσφερε η κυβέρνηση - μπορούν να αυξάνουν όποτε και όσο επιθυμούν τις τιμές των ασφαλίστρων, προκειμένου να αποκομίζουν ακόμη μεγαλύτερα υπερκέρδη,"ξεζουμίζοντας" τους πελάτες τους.

Τα παραπάνω προκύπτουν και... επίσημα πλέον, από σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εμπορίου Κ. Σημίτης,μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών. Η συνάντηση αυτή έγινε, ενώ στις υπηρεσίες του υπουργείου φτάνουν καθημερινά σωρεία παραπόνων και καταγγελιών, σύμφωνα με τις οποίες πολλές ασφαλιστικές εταιρίες καθυστερούν αδικαιολόγητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την αποκατάσταση των ζημιών των πελατών τους.

Ο Κ. Σημίτης παραδέχτηκε ότι οι εταιρίες εμφανίζουν με διάφορα τεχνάσματα προαιρετικές ασφαλιστικές καλύψεις σαν υποχρεωτικές, παραβιάζοντας την ισχύουσα νομοθεσία.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παραπλανούν και να εξαναγκάζουν τον καταναλωτή στην καταβολή πρόσθετων επιβαρύνσεων. Πρόκειται για τα γνωστά "καπέλα" που επιβάλλουν οι εταιρίες στους πελάτες τους, κυρίως στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, παρουσιάζοντας ως υποχρεωτικές τις καλύψεις πυρός, κλοπής κλπ. Επιπλέον, ο υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι αρκετές επιχειρήσεις καθυστερούν να εκπληρώσουν διάφορες υποχρεώσεις που επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία ως προϋπόθεση λειτουργίας τους (υποχρεώσεις απέναντι στο επικουρικό κεφάλαιο κλπ. ), αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει πρόβλημα φερεγγυότητας στην ασφαλιστική αγορά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο υπουργός Εμπορίου παραδέχτηκε πως οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν μπορούν πλέον να προβάλουν κανένα επιχείρημα για τυχόν μειωμένες εισπράξεις, εξαιτίας διοικητικών παρεμβάσεων, αφού "καταργήθηκε η διατίμηση από 1 - 6 - 94 και κάθε εταιρία μπορεί να εισπράξει το ποσό που επιθυμεί"! Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επικείμενη αναπροσαρμογή των κατώτατων ορίων κάλυψης οχημάτων, μέχρι το τέλος του χρόνου και στις επιπτώσεις που θα έχει στις τιμές των ασφαλίστρων, δε δίστασε να πει ότι "οι εταιρίες μπορούν να αυξάνουν όσο θέλουν τις τιμές, αφού η ασφαλιστική αγορά διέπεται από ελεύθερο καθεστώς"!Κι ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου αντί να παρέμβει άμεσα, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις στις εταιρίες - παραβάτες, περιορίζεται σε απλές συστάσεις του τύπου "συμβαίνουν αυτά, περιμαζευτείτε", όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κ. Σημίτης! Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι "θα" δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για διενέργεια ελέγχων στις ασφαλιστικές εταιρίες, ώστε να διαπιστωθεί αν καλύπτουν ή όχι τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας τους. Στο σημείο αυτό ο υπουργός "απείλησε" ότι θα προχωρήσει σε ανάκληση αδειών ασφαλιστικών εταιριών, αν κριθεί σκόπιμο.Ο ίδιος επισήμανε ότι η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων είναι πιο άμεση, δεδομένου ότι στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς και των κοινοτικών οδηγιών, υπάρχει η δυνατότητα σε όλες τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, που δρουν στην Ευρώπη (περίπου 4.000 επιχειρήσεις), να αναπτύξουν δραστηριότητα στη χώρα μας, γεγονός που σκληραίνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιριών.

Απ' την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών, σχετικά με το θέμα των εκκρεμών υποχρεώσεών τους για την αποκατάσταση των ζημιών των πελατών τους, ανακοίνωσαν στον Κ. Σημίτη ότι δρομολογούν την αναδιοργάνωση του συστήματος προσδιορισμού του ύψους των ζημιών στον κλάδο αυτοκινήτου.

Αναφερόμενος στο ζήτημα φερεγγυότητας της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών και γενικός διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής Μ. Νεκτάριος,σε σχετικές δηλώσεις στο "Ρ", παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, που ενισχύεται από την ανεπάρκεια ελέγχων από την πλευρά του υπουργείου Εμπορίου, το οποίο και κάλεσε να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα.

Αξιοσημείωτη είναι και η επισήμανση του Μ. Νεκτάριου για τις αλλαγές που δρομολογούνται από τις αρχές του χρόνου από τις εταιρίες στη διαμόρφωση των τιμολογίων των ασφαλίστρων των οχημάτων. Οπως δήλωσε, η κάθε εταιρία μπορεί πλέον να διαμορφώνει το δικό της τιμολόγιο, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια διαφορετικά από την ιπποδύναμη του οχήματος (όπως συνέβαινε μέχρι τώρα), όπως για παράδειγμα την ηλικία του οδηγού, την κατοχή γκαράζ κλπ. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η εξέλιξη αυτή να προκαλέσει αυξήσεις στις τιμές των ασφαλίστρων,υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο, εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού που υπάρχει.

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ