Παρασκευή 6 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικά μονοπάτια

Ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις πραγματοποιούνται τις πρώτες μέρες του 1995, σε αίθουσες τέχνης της Αθήνας και όχι μόνο. Στις 9 του Γενάρη, εγκαινιάζεται στην γκαλερί "7" (Ζαλοκώστα 7) έκθεση έργων της Ευαγγελίας Τόππα.Θα παρουσιαστούν κατασκευές από μέταλλο και χρώμα. Μεταλλικές στήλες που "εκτείνονται" στο άπειρο. Οι στήλες λειτουργούν και προσδιορίζονται μέσα από τη σχέση τους με το χώρο και όλο το έργο υπάρχει σαν οριοθετημένο κομμάτι του απείρου. Η στήλη γίνεται αντικείμενο καταγραφής κοσμικών μηνυμάτων όπου συλλαμβάνονται στιγμές σε ένα συνεχή χρόνο.

Την ίδια μέρα στην γκαλερί "Μπος" (Κηφισίας 6 - 8) εγκαινιάζεται έκθεση έργων ζωγραφικής του Στέργιου Στάμου.Οπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης ο Χρ. Χρήστου "Με αίσθηση του χρώματος και κάτοχος των αναζητήσεων της σύγχρονης τέχνης ο Στάμος μας δίνει έργα που συνδυάζουν τη γνησιότητα και την ειλικρίνεια των αναζητήσεών του με την πληρότητα και τον εκφραστικό πλούτο των διατυπώσεών του".

Στις 11 του Γενάρη, στην αίθουσα τέχνης "Τερακότα" στη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάζεται έκθεση έργων του Κυριάκου Ρόκου.Ο Μ. Ελευθερίου σημειώνει για τη δουλιά του "Στη γλυπτική του Ρόκου δεν έχουμε ολοκληρωμένα "σχήματα". Νύξεις έχουμε, υποθέσεις έχουμε, όνειρα που έμειναν μισά. Το ανθρώπινο στοιχείο περιορίζεται κυρίως σε γυναικεία πρόσωπα ή σε χέρια, δάχτυλα, υπερφυσικά νύχια που παραπέμπουν στο εσωτερικό φως ενός αόρατου εύρωστου σώματος (... ) με τις αναλογίες, το αίμα, τα νεύρα, τα κόκαλα και τις φλέβες του. Στη γλυπτική του Ρόκου έχει χαθεί εκείνη η γλυπτική που παραπέμπει στα "τοπία" και τις "νεκρές φύσεις" των ζωγράφων. Ο αγώνας περιορίζεται ανάμεσα σ' ένα πρόσωπο και τα ατελείωτα συμπλέγματα κλιμάκων, θόλων κι ακόμη σε ρόδακες οβελίσκους, μνημεία αναμνήσεων, που όλα μαζί μάς δίνουν τη χαρά της αποκάλυψης μιας υπέργειας κρύπτης αισθημάτων". Η έκθεση του Κ. Ρόκου θα διαρκέσει μέχρι τις 28 του Γενάρη. Την ίδια μέρα στο "Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης" εγκαινιάζεται θεματική έκθεση γλυπτικής του Κ. Ρόκου με τίτλο "Οι βλαβερές συνέπειες της καρέκλας", ενώ στις 9 του Γενάρη στο "Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης" θα εγκαινιαστεί έκθεση σχεδίων του καλλιτέχνη. Θα παρουσιαστεί επίσης το βιβλίο του Κ. Ρόκου "Ταξίδια με στυλό διαρκείας" με 174 σχέδια του καλλιτέχνη. Ο Γ. Χ. Παπαϊωάννου θα αναφερθεί στην πορεία του καλλιτέχνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ