Τρίτη 31 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εντατικές δοκιμές
  • Εντατικές πρόβες στο έργο του Μπρεχτ "Ο κύκλος με την κιμωλία" γίνονται στο "Ανοιχτό Θέατρο",οι παραστάσεις του οποίου προγραμματίστηκαν για το τέλος Φλεβάρη. Είναι γνωστές οι περιπέτειες της Γκρούσα, της υπηρέτριας που προστατεύει από τον πόλεμο, την πείνα, την εγκατάλειψη, ένα παιδί. Το παιδί των αφεντικών της, με το οποίο ταυτίζεται και το κάνει δικό της. Η Γκρούσα, στο εκπληκτικό αυτό έργο του Μπρεχτ,διασχίζει ένα κόσμο σκληρό, όπου το συμφέρον, η εκμετάλλευση και η φιλαυτία κυριαρχούν. Η αγάπη της, όμως, γι' αυτό το ξένο παιδί που εκείνη νοιάζεται, ξεπερνά κάθε εμπόδιο, καταφέρνει να επιβάλλει και τη δίκαια κρίση. Η μετάφραση είναι του Πέτρου Μάρκαρη,η σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαηλίδη,τα σκηνικά - κοστούμια της Αγνής Ντούτση,η μουσική του Θόδωρου Αντωνίου και οι χορογραφίες της Δόνης Μιχαηλίδη.
  • Στο θέατρο "Πανελλήνιον" θα στεγαστεί από 7 Φλεβάρη μέχρι τέλη Μάη (κάθε Τρίτη και Τετάρτη) το "Αντιθέατρο" της Μαρίας Ξενουδάκη,με το έργο του Πέτερ Χάντκε "Αυτοκατηγορούμαι".Η μετάφραση είναι της Μαρίας - Λουίζας Κωνσταντινίδη,η σκηνοθεσία της Μαρίας Ξενουδάκη και η μουσική επιμέλεια του Αρη Τασούλη.
  • Το έργο του Χ. Φ. Κλάιστ, "Η σπασμένη στάμνα",θα παρουσιάσει από τις 10 Φλεβάρη το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων,σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη.Αυτές τις μέρες παρουσιάζεται στην παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το έργο της Αλκης Ζέη "Ματίας ο πρώτος" που σκηνοθέτησε η Μελίνα Σάρδη.Το έργο παρακολουθούν καθημερινά μαθητές των σχολείων και των τεσσάρων νομών της Ηπείρου, ενώ υπολογίζεται ότι θα δουν την παράσταση περισσότεροι από δώδεκα χιλιάδες μαθητές. Να σημειωθεί ότι από την αρχή της χρονιάς και στα πλαίσια της Β' Συνάντησης Μαθητικών Θιάσων οργανώθηκαν από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σειρά σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς που ανεβάζουν παραστάσεις στα σχολεία τους.
  • Το άπαιχτο και αμετάφραστο μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ "Τότεν Ινσελ",είναι η νέα θεατρική παραγωγή της "Εταιρείας Θεάτρου "Μνήμη"". Το έργο μετέφρασε από τα Σουηδικά η Μ. Μέλμπεργκ και η σκηνοθεσία είναι του Μ. Βιρβιδάκη.Το έργο είναι εμπνευσμένο από τον ομώνυμο ζωγραφικό πίνακα του Αρ. Μπέκλιν και είναι βαθύτατα επηρεασμένο από τη μεταφυσική σκέψη του φιλοσόφου Εμ. Σβέντενμποργκ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ