Πέμπτη 2 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικαστές και ροπαλοφόροι

Εδώ και αρκετό καιρό το ΚΚΕ - και διά στόματος της Γενικής Γραμματέα του, Αλέκας Παπαρήγα - είχε προειδοποιήσει ότι, οσονούπω, η κυβέρνηση θα καταφύγει σε αυταρχικά μέτρα, προκειμένου ν' αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει. Ηταν κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένο, αφού αποτελεί "παράδοση" πολλών ετών, οι κυβερνήσεις να προσφεύγουν στον αυταρχισμό, για να συγκρατήσουν τη λαϊκή αγανάκτηση, όταν αυτή εξελίσσεται σε πράξεις αντίστασης στην πολιτική τους. Η προειδοποίηση του ΚΚΕ απευθυνόταν, όχι τόσο προς την κυβέρνηση, όσο προς τους ίδιους τους εργαζόμενους, χτυπώντας έγκαιρα το "καμπανάκι του κινδύνου" και τονίζοντας την ανάγκη επαγρύπνησης. Γνωστού όντος, ότι η κυβερνητική πολιτική - υποταγμένη πλήρως στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις επιθυμίες του μεγάλου κεφαλαίου - θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο τα οξυμένα προβλήματα της χώρας, το ΚΚΕ καλούσε το λαό σε αντίσταση και πάλη, προειδοποιώντας τον, ταυτόχρονα, ότι μπροστά του θα βρει το αυταρχικό πρόσωπο της εξουσίας, με όποια μορφή κι αν παρουσιάζεται.

Και, φυσικά, το ΚΚΕ δεν έπεσε έξω. Τα τελευταία κρούσματα δικαστικής αυθαιρεσίας σε βάρος εργαζομένων, αγροτών, μαθητών και άλλων ομάδων πολιτών, που αγωνίζονται, οργανωμένα, κατά της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, αποτελούν μόνο την αρχή ενός αυταρχικού κατήφορου, μιας εξουσίας- κοινής και αδιαίρετης, αλλά με πολλά πρόσωπα - η οποία προσπαθεί, με βίαια μέσα, να προλάβει το "χειρότερο" γι' αυτήν. Πολύ φοβούμαστε - είμαστε σχεδόν βέβαιοι - ότι θα ακολουθήσει και ο άμεσος κυβερνητικός αυταρχισμός, που θα εκφράζεται μέσω των ανδρών των ΜΑΤ, οι οποίοι - "τοις κείνων ρήμασι, πειθόμενοι" - θα εμφανιστούν για να επιβάλουν, διά των ροπάλων, την υποταγή των εργαζομένων στην κυβερνητική πολιτική. Και όταν μιλάμε για κρούσματα δικαστικής αυθαιρεσίας και εκφοβισμού, αναφερόμαστε στην εισαγγελική δίωξη σε βάρος μαθητών, που συμμετείχαν στις καταλήψεις σχολείων, και σε δίκες που"στήνονται" κατά των εργαζομένων της ΔΕΗ που απήργησαν, των κατοίκων της Κρήτης που διαμαρτυρήθηκαν για την παραμονή των αμερικάνικων βάσεων στη χώρα μας, αγροτών που πήραν μέρος σε αγροτικά συλλαλητήρια.

γ\Μ\όλις χτες, δικαστήριο της Λάρισας καταδίκασε σε φυλάκιση 15 καπνοπαραγωγούς της Ελασσόνας, επειδή συμμετείχαν με τα τρακτέρ τους σε συλλαλητήριο, ενώ αναμένονται και νέες δίκες σε βάρος αγροτών της Θεσσαλίας, της Πιερίας, αλλά και της Κρήτης, που είχαν καταλάβει τη νομαρχία Ηρακλείου. Είναι φανερό ότι η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου αποσκοπεί στον εκφοβισμό των αγροτών, οι οποίοι ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις, υπερασπίζοντας το εισόδημά τους και την ελληνική γεωργία, από την επίθεση της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι απεργούν, ζητώντας να μη φορολογούνται, καταδικάζουν - "ελαφρά τη καρδία" - αγρότες που παλεύουν απλώς για να ζήσουν ανθρώπινα. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η δικαστική εξουσία, στη χώρα μας, είναι "μονόφθαλμη" και"αλλήθωρη" και λειτουργεί ως "συγκοινωνούν δοχείο", με την εκτελεστική εξουσία, σε βάρος των φτωχών και αδυνάτων. Ως εκ τούτου, τεκμαίρεται ότι και η τωρινή "κόντρα" των δικαστικών με την κυβέρνηση δεν αποτελεί αντίσταση στην πολιτική λιτότητας, αλλά αποσκοπεί μόνον σε ίδιον όφελος.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αντιληφθούν, η κυβέρνηση και οι δικαστές που ενεργούν στα πλαίσια των κατευθύνσεών της, ότι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι νέοι, δεν είναι διατεθειμένοι να υποστείλουν τη σημαία του αγώνα, τρομοκρατημένοι λόγω της συντονισμένης αυταρχικής επίθεσης σε βάρος τους. Γνωρίζουν, πλέον, ότι ανάπτυξη ενός μαζικού, ενωτικού, διεκδικητικού κινήματος, το οποίο θα αντιστέκεται στην πολιτική της κυβέρνησης - που στηρίζεται ουσιαστικά και από τη ΝΔ, αλλά και από την Πολιτική Ανοιξη και τον "ΣΥΝ" - και θα παλεύει για την ανατροπή της, είναι μονόδρομος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ