Πέμπτη 2 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τραγωδία πάνω από το Αιγαίο

Αγνοείται από χτες το απόγευμα η τύχη τριών πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας που χάθηκαν τα ίχνη τους μαζί με τα δύο αεροσκάφη F - 5 που επέβαιναν

Αγνοείται από χτες το απόγευμα, η τύχη τριών πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας που τα ίχνη τους χάθηκαν μαζί με τα δύο πολεμικά αεροσκάφη τύπουF - 5 που επέβαιναν, με τα οποία πραγματοποιούσαν διατεταγμένη εκπαιδευτική πτήση στην περιοχή Βορείου Αιγαίου - Μακεδονίας. Πρόκειται για το σμηναγό Αριστείδη Μαρτάκη,32 χρονών, τον υποσμηναγό Περικλή Κουβεντάρα,26 χρονών και τον ανθυποσμηναγό Γεώργιο Χουσελά,24 χρονών. Το ζεύγος των αεροσκαφών, που ανήκε στην 113 Πτέρυγα Μάχης, απογειώθηκε χτες το μεσημέρι στις 3 και 5 από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης για την πραγματοποίηση πτήσης "εχθρικής απεικόνισης",που σημαίνει διείσδυση από την πλευρά της Τουρκίας προς τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Ανατολικό Αιγαίο, με πολύ χαμηλή πτήση για να μη γίνονται αντιληπτά από τα ραντάρ. Η συγκεκριμένη "εχθρική απεικόνιση" προέβλεπε διείσδυση από ανατολικά και "βομβαρδισμό" της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, λόγω του είδους της αποστολής και για τις ανάγκες του σεναρίου, αφού πρόκειται για "εχθρικά" αεροσκάφη, διακόπτεται η επαφή με τον πύργο ελέγχου.

Ομως 36 λεπτά μετά την απογείωση, τα δύο αεροπλάνα εξαφανίστηκαν από τις οθόνες των ραντάρ και αμέσως σήμανε συναγερμός. Την ώρα εκείνη πετούσαν στην περιοχή μεταξύ Χαλκιδικής, Αη - Στράτη και Λήμνου. Στην περιοχή έσπευσαν ένα μεταγωγικό C - 130, ελικόπτερα, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και παραπλέοντα εμπορικά πλοία για να συμβάλουν στις έρευνες. Ωστόσο η κακοκαιρία και το σκοτάδι που έπεσε δεν επέτρεψαν να συνεχιστούν οι έρευνες με εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θεωρείται μάλλον απίθανο να πρόλαβαν οι τρεις πιλότοι να χρησιμοποιήσουν το σύστημα εκτίναξης. Μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρχε καμία επίσημη εκτίμηση για τα αίτια της εξαφάνισης. Οπως προκύπτει όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες των πιλότων, την ώρα της εξαφάνισης βρίσκονταν στην περιοχή του Αγίου Ορους και δεν αποκλείεται να προσέκρουσαν ακόμα και σε χερσαία περιοχή. Εξίσου πιθανή θεωρείται η μεταξύ τους σύγκρουση στον αέρα ή η συντριβή τους στην επιφάνεια της θάλασσας. Να σημειωθεί ότι η φύση της αποστολής επέβαλε να πετούν με πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους και σε ελάχιστο ύψος πάνω από τη θάλασσα, λιγότερο από 500 πόδια, που για τις ταχύτητες των αεροσκαφών είναι μηδαμινό.

Να σημειωθεί ότι τα αεροσκάφη τύπου F - 5 είναι από τα παλαιότερα που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία και αποσύρονται σταδιακά, ενώ έχουν χαρακτηριστεί πια σαν επικίνδυνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ