Κυριακή 5 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Χιλιάδες λουκέτα λόγω "αντικειμενικών" κριτηρίων

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του "Ρ" αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αιτήσεις διακοπών των επαγγελμάτων που πρόκειται να φορολογηθούν με βάση τα "αντικειμενικά" κριτήρια

Χιλιάδες επιτηδευματίες - κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες στο λεκανοπέδιο της Αττικής - "έκλεισαν" το Δεκέμβρη του 1994 και το Γενάρη του 1995 τα βιβλία τους στην Εφορία. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε ο "Ρ" σε διάφορες ΔΟΥ του λεκανοπεδίου της Αττικής. Η έρευνα αυτή έδειξε ότι ο κύριος λόγος που ωθεί τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους βιοτέχνες ή μικρεμπόρους στο κατέβασμα των ρολών είναι η αποφυγή των εξοντωτικών "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησης που για πρώτη φορά εφαρμόζονται φέτος.Αναπόφευκτο αποτέλεσμα, βέβαια, όλων αυτών η αύξηση της ανεργίας, μίας και οι εναλλακτικές λύσεις απορρόφησης των εργαζομένων στους κλάδους αυτούς είναι από περιορισμένες έως ελάχιστες.

Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι σε αντίθεση με τη στάση που τήρησαν οι επιτηδευματίες με βιβλία Α κατηγορίας (δηλαδή τη διακοπή λειτουργίας), οι μετατάξεις βιβλίων από Β σε Γ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων(τα Γ κατηγορίας απαλλάσσονται από την "αντικειμενική" φορολόγηση), ήταν περιορισμένες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, έλεγαν ότι πρόκειται για συνηθισμένη μετάταξη, που εκδηλώνεται κάθε χρόνο.

Οι "διακοπές" σε 3 Εφορίες

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις για τη διακοπή επαγγέλματος, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) της Ν. Φιλαδέλφειας κατατέθηκαν το Δεκέμβρη 135 αιτήσεις διακοπής, στη Β ΔΟΥ ελευθερίων επαγγελμάτων 100,στην Α' ΔΟΥ Καλλιθέας 61 αιτήσεις κλπ. Οπως μας ανέφεραν οι αρμόδιοι παράγοντες των κατά τόπους Εφοριών, ο αριθμός των αιτήσεων αυτών είναι πολύ αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ο κύριος λόγος που ωθεί τους επαγγελματίες στη διακοπή του επαγγέλματος, κατά την άποψη των εφοριακών είναι τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης που ισχύουν για πρώτη φορά φέτος.

Ως γνωστό η φορολόγηση των κλάδων αυτών με βάση τα "αντικειμενικά" κριτήρια, δε λαμβάνει υπόψη την πραγματική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, δεν αναγνωρίζει την έννοια της ζημίας και κοντολογίς καταστρατηγεί τη λογιστική επιστήμη. Ουσιαστικά επιδιώκεται η επιβολή κατά κεφαλή ελάχιστου φόρου, ανάμεσα σε επιχειρήσεις οι οποίες μπορεί να πραγματοποίησαν διαφορετικό τζίρο, να απασχολούν διαφορετικό προσωπικό η κάθε μία και η πραγματική οικονομική κατάσταση της μίας επιχείρησης από την άλλη να διαφέρει σημαντικά.Η εφαρμογή τους θα αυξήσει τις ανισότητες μεταξύ των επιχειρήσεων καθώς ορισμένες - οι μεγάλες - θα ωφεληθούν, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία θα υποχρεωθεί να καταβάλει τους φόρους που κανονικά έπρεπε να καταβάλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εφοριακών το φαινόμενο των αυξημένων αιτήσεων διακοπής επαγγέλματος, αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του 1995 και θα κορυφωθεί με την εκκαθάριση του φόρου, όταν δηλαδή οι επιχειρήσεις αυτές κληθούν να πληρώσουν φόρους της τάξης των 500.000 - 1.000.000 δραχμών. Οταν δηλαδή έρθει η ώρα να ξυρίσουν το γαμπρό, κατά τη λαϊκή ρήση.

Για το ξεπέρασμα του προσκόμματος των "αντικειμενικών" κριτηρίων ακούστηκαν κατά καιρούς διάφορα. Στους κύκλους των φοροτεχνικών διαδόθηκε η άποψη ότι η μετάταξη των βιβλίων από την κατηγορία Β (βιβλία εσόδων - εξόδων) στην κατηγορία Γ την οποία τηρούν υποχρεωτικά οι ΑΕ και οι ΕΠΕ και προαιρετικά όποιος θέλει, θα αποτελούσε τη λύση σωτηρίας από τα επαχθή "αντικειμενικά" κριτήρια. Αυτό όμως δεν ευσταθεί για δύο κυρίως λόγους. Κατά πρώτο, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τροπολογία που θα προωθήσει σύντομα, η οποία θα αναφέρει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξάρτητα με τα βιβλία που θα τηρούν, θα φορολογούνται με τα"αντικειμενικά" κριτήρια.

Κατά δεύτερο, η τήρηση των βιβλίων Γ κατηγορίας έχει και το ανάλογο κόστος, το οποίο ασφαλώς είναι υψηλότερο από το να τηρεί μία επιχείρηση βιβλία Β κατηγορίας. Εγκυμονεί δηλαδή ο κίνδυνος, ακόμα και στην περίπτωση που δεν προωθηθεί η τροπολογία που αναφέραμε, τα χρήματα που θα κερδίσει κάποιος από τη μειωμένη φορολογία, να τα εισπράξει το λογιστικό γραφείο. Πάντως η έρευνα του "Ρ" έδειξε ότι οι μετατάξεις βιβλίων στην ανώτερη Γ κατηγορία, ήταν πολύ μικρή, γεγονός που διαψεύδει τις πληροφορίες για μαζικές μετατάξεις βιβλίων.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ