Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Πανελλαδικές κινητοποιήσεις κόντρα στη λιτότητα

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων ανακοίνωσε χτες το πρόγραμμα περιφερειακών κινητοποιήσεων - που θα κλιμακωθούν από αύριο μέχρι τις 2 Απρίλη σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας - και τις διεκδικήσεις των ΕΒΕ για το φορολογικό, το χρηματοδοτικό κ.λπ.

Συντονισμένο αγώνα ενάντια στην επίθεση που δέχονται από τις πολιτικές αφανισμού τους, που εφαρμόζουν συστηματικά τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αποφάσισαν οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της χώρας, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα κλιμακωθούν από σήμερα μέχρι και τις 2 Απρίλη. Μπροστά στην πιο βαθιά κρίση που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις την τελευταία εικοσαετία, και στην απειλή κλεισίματος των τεσσάρων από τις δέκα ΜΜΕ στο τέλος της τελευταίας δεκαετίας του αιώνα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα των περιφερειακών κινητοποιήσεων των ΕΒΕ τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα και σχετική διακήρυξη με τις εκτιμήσεις και τις θέσεις, στις οποίες κατέληξε η ΣΕΑ των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων, έχουν προγραμματιστεί έξι συγκεντρώσεις από τις 19 Φλεβάρη μέχρι τις 2 Απρίλη,που έρχονται να προστεθούν στη συγκέντρωση της Κοζάνης, η οποία ήδη πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα. Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματιστεί οι εξής συγκεντρώσεις:

  • Αύριο 19 Φλεβάρη στη Νάουσα.
  • Την Κυριακή 26 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη.
  • Στις 12 Μάρτη στο Ηράκλειο της Κρήτης.
  • Στις 19 Μάρτη στην Πάτρα.
  • Στις 26 Μάρτη στην Ξάνθη.
  • Στις 2 Απρίλη στα Γιάννενα.

Ανακοινώνοντας τις κινητοποιήσεις η ΣΕΑ των ΕΒΕ επισημαίνει ότι ξεκινάει μια νέα αγωνιστική πορεία επιβίωσης, για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και για την κοινωνική συνοχή, που απειλείται από τις πολιτικές που ασκούνται σε βάρος τους. "Είμαστε αποφασισμένοι, τονίζεται στη διακήρυξη της ΣΕΑ, να αγωνιστούμε για να μην παραδοθεί η εθνική οικονομία σε μια μικρή ομάδα πολυεθνικών και εξαρτημένων από αυτές μεγάλων επιχειρήσεων". Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Δ. Κορφιάτης,εκπροσωπώντας τη ΣΕΑ, δήλωσε ότι σε πρώτη φάση στόχος των κινητοποιήσεων είναι η συγκρότηση κατά τόπους ΣΕΑ για τη λήψη πρωτοβουλιών από όλους τους ΕΒΕ της χώρας, και τόνισε: "Δεν αποκλείουμε καμιά μορφή αγώνα". Επισήμανε, επίσης, ότι τα τελευταία στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών που αναφέρονται στις πτωχεύσεις και τα "φέσια" στην αγορά κατά το Γενάρη, επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ, και επιβραβεύουν τον αγώνα που ξεκινούν οι ΕΒΕ.

Στο στόχαστρο του αγώνα των ΕΒΕ βρίσκονται από τη μια ο φορολογικός νόμος, που επιβάλλει την αφαίμαξη των ΜΜΕ, και από την άλλη, η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, που έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια οδηγεί σταθερά στον αφανισμό τις ελληνικές ΜΜΕ, συγκεντρώνοντας τον τζίρο στα χέρια του ντόπιου και ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Η ΣΕΑ καλεί τους ΕΒΕ να αναπτύξουν πρωτοβουλίες δράσης συντονίζοντας τον αγώνα τους με τους αγρότες και τους εργαζόμενους όλης της χώρας, που πλήττονται από την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας που εφαρμόζει σήμερα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας πιστή στις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και της "Λευκής Βίβλου".

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων, στην πρώτη της συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε προχτές, κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη ριζική αλλαγή του φορολογικού νόμου στην κατεύθυνση της καταγραφής όλων των εισοδημάτων και της δίκαιης και δημοκρατικής φορολόγησής τους και για τον έλεγχο της διείσδυσης του πολυεθνικού κεφαλαίου στην ελληνική αγορά μέσω των πολυκαταστημάτων. Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των ΜΜΕ με βάση τα "αντικειμενικά" κριτήρια, αναφέρεται το χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι εάν υποθέσει κανείς ότι ο πιο ευνοϊκός προσδιορισμός εισοδήματος με τα "αντικειμενικά" κριτήρια κυμαίνεται από 2,8 εκατ. μέχρι 3,5 εκατ. δρχ., αυτό σημαίνει με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 1993, μέχρι και εξαπλασιασμό του δηλωθέντος εισοδήματος για το 40% των ΜΜΕ, σχεδόν τετραπλασιασμό για το 22% και έως διπλασιασμό για το 14%, δηλαδή εκτίναξη του φορολογητέου εισοδήματος στα ύψη για πάνω από τα 3/4 των ΜΜΕ. Ειδικότερα, οι προτάσεις τους συνοψίζονται στα εξής:

  • Κατάργηση του 35% για ΟΕ, ΕΕ και συνεταιρισμούς, η εφαρμογή του οποίου συνιστά μια απαράδεκτη και άνιση φορολογική μεταχείριση στις εταιρίες συνένωσης των ΕΒΕ.
  • Κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων που προβλέπει ο τελευταίος νόμος, και του αμάχητου των κριτηρίων που αυτά συνεπάγονται.
  • Ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών που να διαθέτουν την απαιτούμενη πολιτική βούληση για την πάταξη της πραγματικής φοροδιαφυγής, που σήμερα αρχίζει και τελειώνει στους ΕΒΕ.

Για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς επισημαίνεται στη διακήρυξη ότι οι ΕΒΕ παλεύουν για μια αγορά, που οι κανόνες λειτουργίας της θα τίθενται από την κοινωνία και θα βρίσκονται κάτω από τον έλεγχό της. Μια αγορά που θα προστατεύεται από τις μονοπωλιακές πρακτικές και καταστάσεις, πολυδιάστατη, υγιή που θα προστατεύει την επιχειρηματική δράση των ΜΜΕ και θα κινείται στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι των πολυεθνικών. Αντίθετα, σήμερα, ένα ποσοστό 65% - 70% του τζίρου των ειδών πλατιάς κατανάλωσης ελέγχεται από τα μονοπώλια του εμπορίου. Ειδικότερα οι ΕΒΕ ζητούν:

  • Αμεση αποκατάσταση θεσμικού πλαισίου προστασίας της αγοράς από την ασυδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων.
  • Θέσπιση φραγμών στην εγκατάσταση των πολυκαταστημάτων, που θα προβλέπει ανώτατο όριο τ.μ. κατά περιοχή, απαγόρευση λειτουργίας σε περιοχές κάτω των 50.000 κατοίκων, καθιέρωση χιλιομετρικής απόστασης μεταξύ τους, και απαγόρευση πολλαπλής παρουσίας με θυγατρικές οποιασδήποτε μορφής, καθώς και απαγόρευση εγκατάστασης σε παραμεθόριες περιοχές για ευνόητους εθνικούς λόγους.
  • Αναμόρφωση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού με τρόπο που να προστατεύει τις ΜΜΕ και τους καταναλωτές στις απευθείας σχέσεις τους με μεγάλες επιχειρήσεις, με παράλληλη αναβάθμιση της επιτροπής προστασίας ανταγωνισμού.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ