Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η εισβολή

Η υπόθεση του "Σκάι", έστω κι αν τα περισσότερα στοιχεία της παραμένουν άγνωστα, δίνει την ευκαιρία να διαγνωστούν μερικές από τις αρρώστιες της ιδιωτικής τηλεόρασης, της εισβολής των ιδιωτών - επιχειρηματιών στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης. Πριν ακόμα αναφερθούμε στην εξέλιξη των μεγάλων ιδιωτικών ΜΜΕ, θα πρέπει να επισημάνουμε μια από τις κυριότερες συνέπειές της. Οι οικονομικές κρίσεις στα μέσα αυτά συνοδεύεται από οξύτατες πολιτικές κρίσεις, γεγονός που πιστοποιεί τη στενή σχέση και αλληλεξάρτηση των επιχειρηματιών με τους πολιτικούς. Μετά την υπόθεση Κουρή και την υπόθεση Ρίζου, τώρα έχουμε και την υπόθεση Αλαφούζου, που προκαλεί τους πρώτους κραδασμούς στην κυβέρνηση.

Η ιδιωτική τηλεόραση αναπτύχθηκε στο έδαφος, που προλειάνθηκε με την κατασυκοφάντηση της κρατικής τηλεόρασης. Τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ, αν και κατά την εναλλαγή τους στην κυβερνητική εξουσία υπήρξαν διαχειριστές της κρατικής τηλεόρασης, όχι μόνο υιοθέτησαν, αλλά και πλειοδότησαν σ' αυτή την εκστρατεία. Βασικό σλόγκαν ήταν ότι τα κρατικά κανάλια είχαν μετατραπεί σε καταβόθρες του δημοσίου χρήματος, με ένα αποτέλεσμα, τουλάχιστον, απαράδεκτο.

Ομως και τα ιδιωτικά κανάλια, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι λιγότερο δασμοβίωτα, αφού ένα πολύ μεγάλο μέρος της οικονομικής τους υπόστασης το οφείλουν στο δανεισμό από τις κρατικές τράπεζες, με την ανοχή και την ενθάρρυνση της εκάστοτε κυβέρνησης. Χτες, σε απογευματινή εφημερίδα, διαβάσαμε ότι οι 517 μέρες λειτουργίας της τηλεόρασης του "Σκάι" στοίχισαν 20 δισεκατομμύρια δραχμές, ένα μεγάλο μέρος των οποίων καλύφθηκε από τραπεζικά δάνεια. Οσο για το επιχείρημα ότι η βιωσιμότητα των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών οφείλεται στη νομή της διαφημιστικής "πίτας", είναι η μισή αλήθεια. Αν αναλογιστούμε ότι το κόστος της διαφημιστικής δαπάνης, για το όποιο προϊόν, πληρώνεται τελικά από τον ίδιο τον καταναλωτή, τότε μπορούμε να καταλήξουμε στο ότι έχουμε την έμμεση χρηματοδότησή τους από τους ίδιους τους τηλεθεατές.

Αυτά όσον αφορά την οικονομική διάσταση του προβλήματος, γιατί όσον αφορά στο τηλεοπτικό αποτέλεσμα, των ιδιωτικών σε σχέση με κρατικά κανάλια, τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους.

Βέβαια, η διαπλοκή των επιχειρηματικών συμφερόντων με την πολιτική εξουσία βρίσκει στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης την πιο επικίνδυνη μορφή της. Αφού τα μεγάλα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης θεωρούνται από τους ιδιοκτήτες τους σαν μέσα για την εξασφάλιση επιχειρηματικών κερδών, μέσω των προμηθειών ή των έργων, και αφού η εκάστοτε κυβέρνηση είναι όμηρος των ΜΜΕ, γίνεται αντιληπτή η οξύτητα, με την οποία μετατρέπονται οι οικονομικές σε πολιτικές κρίσεις.

Σ' αυτό το τοπίο, η ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ προχτές στη Βουλή, και τα μέτρα που ζητά, αποκτά εξαιρετική σημασία, καθώς, όπως σημειώνει, η διαπλεκόμενη δραστηριότητα των μεγαλο-ιδιοκτητών με την πολιτική εξουσία έχει "σαν θύματα τη δημοκρατία, την πληροφόρηση, τον πολιτισμό, την ηθική".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ