Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο σκοταδισμός των ... περικοπών

γ\Η\ "προχειρότητα", που διακρίνει τις όποιες αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα των εκάστοτε κυβερνήσεων, δε δικαιολογεί την "αδράνεια" που σημειώθηκε τα τελευταία 15 χρόνια για την κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να καλύπτεται η αυξανόμενη ζήτηση. Πίσω από την "προχειρότητα" βρίσκεται η απόφαση των εκάστοτε γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με έμμεσους και άμεσους τρόπους. Κεντρικό σημείο των ολέθριων κυβερνητικών πολιτικών ήταν και είναι η προσπάθεια να δικαιολογηθεί η διείσδυση των ιδιωτών στην ηλεκτροπαραγωγή μέσω της αδυναμίας της ΔΕΗ να κατασκευάσει τους αναγκαίους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Και για να το πετύχουν αυτό όλες οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις φρόντισαν να σφαγιάσουν το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις της ΔΕΗ (σε αποπληθωρισμένες τιμές) ανήλθαν το 1994 σε 30 δισ. δρχ. έναντι 57 δισ. το 1983!

γ\Α\ποτέλεσμα της "αδράνειας" των κυβερνώντων ήταν κατά τη δεύτερη τετραετία του ΠΑΣΟΚ να μην κατασκευαστεί ούτε ένας θερμικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής. Ο τελευταίος είχε τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 1987 η κατασκευή του οποίου είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Χρειάστηκε να μεσολαβήσει μια ακόμη... τετραετία προκειμένου να λειτουργήσει το 1991 μια ακόμη μονάδα στη Μεγαλόπολη! Τώρα... περιμένουμε το 1997, για να λειτουργήσει μια ακόμη μονάδα στην Πτολεμαφιδα! Σύμφωνα με τις γενικές τάσεις αύξησης της κατανάλωσης απαιτείται η λειτουργία μιας μεγάλης μονάδας "βάσης", δηλαδή τουλάχιστον 300 MW κάθε δυο χρόνια. Η αναντιστοιχία θεωρίας και πρακτικής οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, όπου η ΔΕΗ μόλις και καλύπτει τις ανάγκες της κατανάλωσης. Το αποτέλεσμα είναι να είναι υπαρκτός και άμεσος ο κίνδυνος να σημειωθούν σε περιόδους "αιχμής" εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση της ηπειρωτικής χώρας.

γ\Η\ διοίκηση της ΔΕΗ επιχειρεί να αποσείσει από πάνω της τις ευθύνες. Ευθύνες όχι τόσο για το σήμερα όσο για το πρόσφατο παρελθόν, τη δεκαετία του '80. Μάλιστα δε, δηλώνει πως σχεδόν για όλα "ευθύνονται"... οι καταναλωτές που... αγόρασαν κλιματιστικά μηχανήματα! Και ως "λύση" προτείνει την αύξηση των τιμολογίων στις υψηλές καταναλώσεις με στόχο - όπως ισχυρίζεται - να τις μειώσει. Μόνο που, ως γνωστόν, τα μεγάλα εισοδήματα δε θα θιγούν... Το πρόβλημα δε θα λυθεί. Αντίθετα, θα οξυνθεί και τότε τα σπασμένα θα κληθεί να πληρώσει η μεγάλη πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό προϋποθέτει, κυρίως και πριν απ' όλα, ένα πράγμα: Την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ. Αντί όμως γι' αυτό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σφαγιάζει στην κυριολεξία τις επενδύσεις, καθώς απαγορεύει στη ΔΕΗ ο καθαρός δανεισμός της να ξεπεράσει τα... 5 δισεκατομμύρια δραχμές, όταν οι ανάγκες της προσεγγίζουν τα 100 δισ. δρχ! Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΗ και εξοφλά τα δάνειά της και με καλύτερους όρους - απ' ό,τι το ελληνικό δημόσιο - δανείζεται! Το συμπέρασμα είναι προφανές: Η ΔΕΗ θα βρεθεί σε αδυναμία να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια. Επόμενα, η κυβέρνηση θα "διευκολυνθεί" να δικαιολογήσει την "απελευθέρωση" της ηλεκτροπαραγωγής - που ήδη έχει αρχίσει, αλλά και τις μεγάλες αυξήσεις που θα επιβάλει στα οικιακά τιμολόγια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ