Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Βλέμμα" στα ντοκιμαντέρ

Δύο ακόμη ντοκιμαντέρ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από το δεύτερο κρατικό κανάλι, που ως γνωστόν, ξέρει να "αγαπά" αυτό το δυσεύρετο και παραμελημένο από τις τηλεοπτικές οθόνες κινηματογραφικό είδος. Στις 19.10 το ντοκιμαντέρ "Χωρίς φτερά",που "φωτογραφίζει" τη ζωή του κίβι. Το κίβι, που βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία, είναι ένα από τα πιο περίεργα πτηνά της Γης. Δεν πετάει, είναι νυχτόβιο και φτιάχνει τη φωλιά του στο χώμα, όπου και "φωλιάζει" τ' αυγά του. Είναι ντροπαλό, μυστικοπαθές και οι συνήθειές του απασχολούν, εδώ και πολλά χρόνια, τους επιστήμονες. Οπως, όμως, και πολλά άλλα είδη πτηνών, έτσι και το κίβι κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Στο ντοκιμαντέρ εξετάζονται οι λόγοι που οδηγούν στην εξαφάνιση του κίβι, αλλά και οι ελπίδες που υπάρχουν για τη διάσωση και το μέλλον αυτού το σπάνιου είδους πτηνού.

Στις 20.30,το άλλο ντοκιμαντέρ της ΕΤ-2,με τίτλο "Το ιερό ζώο του Περού",μας μεταφέρει στο Περού για να γνωρίσουμε τα άγρια λάμα. Η κάμερα καταγράφει τα άγρια λάμα από την ώρα της γέννησής τους, ακολουθώντας τα πρώτα τους βήματα. Το μαλλί αυτού του ζώου, που είναι συγγενικό με την καμήλα, είναι από τα καλύτερα στον κόσμο. Το ντοκιμαντέρ εξετάζει την τελευταία ομάδα των λάμα και αποκαλύπτει την περίεργη κοινωνική δομή αυτών των ζώων. Ανάμεσα στα "περίεργα", είναι και η φροντίδα και η προστασία, από ένα μόνο αρσενικό, κοπαδιών από θηλυκά και νεογνά. Θα παρακολουθήσουμε επίσης ομάδες νεαρών αρσενικών να διασκεδάζουν... καυγαδίζοντας.

Μια ενδιαφέρουσα σειρά ντοκιμαντέρ "Το δελφίνι",όμως προβάλλει και το τρίτο κρατικό κανάλι,στις 20.30.Ενα ντοκιμαντέρ της "Greenpeace", που ρίχνει φως στην ομορφιά και στη ζωή των δελφινιών. Μια ιδιαίτερη ομορφιά, αφού τα αξιολάτρευτα δελφίνια διαθέτουν υψηλή νοημοσύνη και αγαπάνε τον άνθρωπο. Από την άλλη πλευρά, τα υπέροχα αυτά θηλαστικά, νιώθουν τον πόνο όπως οι άνθρωποι. Γι' αυτό και υποφέρουν από τους ανθρώπους, όταν οι τελευταίοι τα φυλακίζουν και τα μαχαιρώνουν πολλές φορές, μέχρι θανάτου.

Τέλος, το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Κωστή Ζώη "Το βλέμμα",που θα μεταδοθεί από την ΕΤ-1 στις 18.20,ρίχνει ένα ακόμη βλέμμα "ευαισθησίας", στον κόσμο των ζώων. Αυτή τη φορά στο όγδοο επεισόδιο, "ανεβαίνει" τις "Σκάλες της Σαντορίνης". Εκεί που τα ζώα του κυκλαδίτικου νησιού, τραβάν την "ανηφόρα" μεταφέροντας τουρίστες. Ενας αγώνας μεροκάματου, σκληρός για τους ανθρώπους που επέλεξαν αυτή τη δουλιά για να βγάλουν το ψωμί τους, αλλά ακόμη σκληρότερος για τ' ανυποψίαστα ζώα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ