Κυριακή 12 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
"Ετσι αντιμετωπίζεται η Λιμόζ"

Ο Κ. Πολίτης που σαν προπονητής του Παναθηναϊκού είχε κερδίσει εύκολα τους Γάλλους, αναλύει τα αδύνατα σημεία του κακού δαίνομα του Ολυμπιακού

Καλή αντάμωση στη Σαραγόσα, ευχήθηκε στον Γ. Ιωαννίδη ο Μπ. Μαλίκοβιτς, αλλά ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν απάντησε. Τι να πει άλλωστε. Η Λιμόζ έγινε ο κακός δαίμονας του ίδιου και της ομάδας του. Εξι ήττες σε εφτά παιχνίδια, δεν είναι ό,τι καλύτερο για το πρεστίζ των Πειραιωτών. Οι Γάλλοι έδειξαν στο Φάληρο μια ολύμπια ψυχραιμία, ανάλογη της οποίας μόνο σε ομάδες του ΝΒΑ μπορείς να συναντήσεις.

Κι όμως, η ίδια ομάδα, με την ίδια φιλοσοφία και στιλ παιχνιδιού, ηττήθηκε κατά κράτος πέρυσι από τον Παναθηναϊκό. Στην έδρα της νίκησε δύσκολα 75-68, αλλά στη Γλυφάδα έχασε εύκολα με 59-48 και 87-73. Αρχιμάστορας της επιτυχίας των πρασίνων ο Κ. Πολίτης. "Η Λιμόζ δεν είναι καμιά μεγάλη ομάδα, δηλώνει στον "Ρ". Αυτό όμως που ξέρει, το παίζει 100%. Στηρίζεται στη δύναμη, στον έλεγχο του ρυθμού με το πολύ καλό κοντρόλ της μπάλας και άμα πάρει κεφάλι στο ξεκίνημα, δύσκολα σου επιτρέπει να φέρεις τα πάνω κάτω. Εχει όμως και τις αδυναμίες της. Είναι ευάλωτη στον αιφνιδιασμό και στις επιθέσεις ένας εναντίον ενός. Εναντίον του Ολυμπιακού δεν παρουσίασε κάτι το διαφορετικό. Ιδια τακτική, ίδιοι παίκτες, ίδια φιλοσοφία. Αμα την τρέξεις και επιδιώξεις κατά μέτωπον επιθέσεις και άμυνα μαν του μαν με αλλαγές, γιατί οι παίκτες της κάνουν πάρα πολλά σκριν, δεν έχει καμιά τύχη".

"Τρία ήταν τα κλειδιά της επιτυχίας μας", δήλωνε ο Κ. Πολίτης μετά το περσινό τρίτο παιχνίδι που σφράγισε το εισιτήριο του Παναθηναϊκού για το φάιναλ φορ του ΤΕΛ Αβίβ. "Ομαδικό ριμπάουντ, δυνατή άμυνα και πολύ τρέξιμο στην επίθεση". Κι οι δημοσιογράφοι συμπλήρωναν. "Η άμυνα προσαρμογής, στην οποία τα μαρκαρίσματα άλλαζαν συνεχώς ώστε να μην κάνουν οι Γάλλοι ελεύθεροι σουτ από την περιφέρεια, ήταν το μυστικό της επιτυχίας του Παναθηναϊκού". Τίποτα από όλα αυτά δεν είχε ο Ολυμπιακός της Πέμπτης. Ο Γ. Ιωαννίδης προσπάθησε να τρέξει τους Γάλλους, αλλά ο Μπακατσιάς δεν μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα θέλησε να σπάσει ανεπιτυχώς την αμυντική διάταξη της Λιμόζ με τους ψηλούς. Είναι ίσως η πρώτη φορά τη φετινή περίοδο που οι παίκτες του δέχονται 3 τάπες χωρίς να ανταποδώσουν καμία, ενώ έχασαν τη μάχη των ριμπάουντ και ιδιαίτερα τα επιθετικά. "Είναι λογικό να θέλει ο Ολυμπιακός να χτυπήσει τη Λιμόζ με το ύψος, εκεί δηλαδή που διαθέτει υπεροπλία παικτών. Η ζωή όμως έχει δείξει ότι η γαλλική ομάδα κλείνει άριστα την άμυνά της και δεν επιτρέπει στους ψηλούς να πλησιάσουν το καλάθι. Επειδή είναι μια ημίψηλη ομάδα, ίσως θέλει κι ανάλογη αντιμετώπιση", συνεχίζει ο Κ. Πολίτης. Αν σκεφθεί κανείς ότι στους περσινούς αγώνες δεν είχε στη διάθεσή του τον τραυματία Βράνκοβιτς και αναγκάστηκε να παίξει με σέντερ τον Βολκόφ και φόργουορντ τον Μυριούνη, δεν έχει άδικο. Κι ο Γ. Ιωαννίδης προσπάθησε να παίξει κάποια στιγμή με χαμηλότερο σχήμα, αλλά δεν του βγήκε. Ο Βολκόφ άγνωστο γιατί συμμετείχε ελάχιστα στα επιθετικά συστήματα, ενώ ο Τζόνσον ήταν άστοχος στα ελάχιστα σουτ που επιχείρησε χωρίς πίεση.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ