Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η Αγγλία τρομοκράτησε την Ευρώπη

Τα θανατηφόρα επεισόδια στο Δουβλίνο, προβληματίζουν την ΟΥΕΦΑ για αλλαγή της χώρας διεξαγωγής του "EΥΡΩ '96"

Σε κίνδυνο τίθεται πλέον η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 1996, που ως γνωστό είναι προγραμματισμένη να γίνει στην Αγγλία. Αιτία τα προχτεσινά σοβαρά επεισόδια που έγιναν στο Δουβλίνο από Αγγλους χούλιγκαν και είχαν σαν συνέπεια το θάνατο ενός 60χρονου Ιρλανδού, καθώς και τη διακοπή του διεθνούς φιλικού αγώνα μεταξύ Ιρλανδίας - Αγγλίας. Με χαρακτηριστικές δηλώσεις τόσο ο αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας, Αλαν Μάλερι, όσο και ο γραμματέας της αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας θέτουν εν αμφιβόλω τη δυνατότητα της χώρας τους να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή του "ΕΥΡΩ 96".

Τα επεισόδια αυτά ήταν το δεύτερο σοβαρό κρούσμα βίας που συγκλονίζει τη χώρα της "Γηραιάς Αλβιόνας" σε διάστημα λιγότερο των δυο εβδομάδων. Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί τα σοβαρά επεισόδια στον αγώνα Κυπέλλου μεταξύ Τσέλσι και Μίλγουολ. Μοιραία, λοιπόν, τα τελευταία κρούσματα βίας που συγκλόνισαν τη Μεγάλη Βρετανία έκαναν τους ανθρώπους της ΟΥΕΦΑ να ξανασκέφτονται σοβαρά την επιλογή τους να της αναθέσουν το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

"Θα περιμένουμε τις αναφορές των δυο Ομοσπονδιών (Αγγλίας, Ιρλανδίας) για να τις μελετήσουμε σοβαρά και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε την τύχη της διοργάνωσης" ήταν τα πρώτα λόγια εκπροσώπου της ΟΥΕΦΑ μόλις πληροφορήθηκε το δυσάρεστο γεγονός. Πάντως νεότερες πληροφορίες φέρνουν τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ Ζοάο Χαβελάνζε να είναι ανένδοτος στη μετάθεση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Αγγλία. Ας σημειωθεί όμως ότι το για το θέμα περισσότερο αρμόδια είναι η ΟΥΕΦΑ.

Στην αντίπερα όχθη, τώρα, οι Αγγλοι σε κατάσταση πανικού προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ με επιστολή του προς τον ομόλογό του της Ιρλανδίας χαρακτήρισε μειοψηφία τα άτομα που δημιούργησαν τα επεισόδια.

"Νιώθουμε ντροπή και βαθιά ενοχλημένοι. Τα γεγονότα αυτά είναι ασυγχώρητα. Αυτό δεν είναι το πραγματικό πρόσωπο του βρετανικού αθλητισμού. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να τιμωρήσουμε του ενόχους" επισημαίνει στην επιστολή του ο Βρετανός πρωθυπουργός. Επίσης ο πρόεδρος της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου τόνισε: "Μπορεί η ΟΥΕΦΑ να θέλει να αναθέσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σε άλλη χώρα αλλά πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε οι πιο κατάλληλα προετοιμασμένοι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ