Κυριακή 5 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε "πήλινα πόδια" η ασφαλιστική αγορά

Οι 60 από τις 150 ασφαλιστικές εταιρίες που λειτουργούν στην Ελλάδα, έχουν πρόβλημα φερεγγυότητας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, γεγονός που σημαίνει ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι είναι απροστάτευτοι

Απροστάτευτοι και στο έλεος της κερδοσκοπικής δράσης των ασφαλιστικών εταιριών βρίσκονται χιλιάδες πολίτες της χώρας μας, που σπεύδουν στον "παράδεισο" της ιδιωτικής ασφάλισης, στην προσπάθειά τους να αντισταθμίσουν τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες που τους προσφέρει το, καρατομημένο από τις εκάστοτε "γαλαζοπράσινες" κυβερνήσεις, σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί το γεγονός ότι οι 60 περίπου από τις σχεδόν 150 ελληνικές και αλλοδαπές ασφαλιστικές εταιρίες, που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα μας, παρουσιάζουν σοβαρότατο πρόβλημα φερεγγυότητας, με αποτέλεσμα να μην είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στους πελάτες τους, καθώς και στις υποχρεώσεις που επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να θεωρούνται υγιείς επιχειρήσεις. Σ' αυτά τα πλαίσια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου δεν αποκλείεται - και για λόγους "εντυπωσιασμού" - να ανακοινώσει στις επόμενες μέρες την επιβολή προστίμων σε κάποιες από τις εταιρίες, τα οποία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ανέρχονται το πολύ σε 1 εκατ. δραχμές!

Οι έλεγχοι

του υπουργείου

Στην παραπάνω - άκρως ανησυχητική για την ελληνική ασφαλιστική αγορά - διαπίστωση, την οποία καταγράφει κατ' αποκλειστικότητα σήμερα ο "Ρ",καταλήγουν οι μέχρι στιγμής έλεγχοι που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου, στα οικονομικά στοιχεία των ασφαλιστικών εταιριών που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας, έπειτα από σχετική εντολή της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας.Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγες βδομάδες ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, Κ. Σημίτης,είχε κάνει δημόσια λόγο για σοβαρές παρατυπίες εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιριών σε βάρος των πελατών τους και συγκεκριμένα, για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, ενώ παράλληλα, είχε εκφράσει - εμμέσως πλην σαφώς - πρόβλημα φερεγγυότητας στην ασφαλιστική αγορά. Ο υπουργός είχε προχωρήσει στις παραπάνω ομολογίες μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΕΑΕ), στη διάρκεια της οποίας η τελευταία είχε κάνει σχετικές επισημάνσεις.

Ακάλυπτες

60 εταιρίες

Τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής ελέγχων που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες βδομάδες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου, δείχνουν ότι 60 περίπου ελληνικές και αλλοδαπές ασφαλιστικές εταιρίες που λειτουργούν στη χώρα μας, την παρούσα στιγμή είναι ακάλυπτες! Πράγμα που σημαίνει ότι τα αποθεματικά, οι πραγματοποιηθείσες επενδύσεις και τα περιθώρια φερεγγυότητας των εν λόγω εταιριών δεν καλύπτουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, ώστε να θεωρούνται υγιείς και ικανές να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πελάτες τους. Υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με καταβολή αποζημιώσεων σε περιπτώσεις ατυχημάτων, καθώς και τα ποσά που δικαιούνται οι πελάτες των εταιριών που έχουν ασφαλιστεί σε προγράμματα συνταξιοδότησης, ιατρικής περίθαλψης, επενδυτικά προγράμματακ.ο.κ.

Τι γίνεται, όμως, με τις ασφαλιστικές εταιρίες που παρουσιάζουν τέτοιο πρόβλημα - όπως οι παραπάνω; Ποια είναι η συνήθης διαδικασία που ακολουθείται και πώς αναμένεται να αντιδράσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, η οποία και φέρει την κύρια ευθύνη της υπάρχουσας κατάστασης; Συνήθως, επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, στις εταιρίες που φαίνεται ότι παρουσιάζουν πρόβλημα φερεγγυότητας, δίνεται προθεσμία ενός μηνα - όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία - προκειμένου να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αν στο μήνα αυτό δεν καλυφθούν, ακολουθεί μία σιωπηρή "περίοδος χάριτος" διάρκειας επίσης ενός μήνα περίπου. Αν και τότε το πρόβλημα δε λυθεί, το επόμενο βήμα είναι η ανάκληση της άδειας της εταιρίας.Για παράδειγμα, τέτοια ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε στις ασφαλιστικές εταιρίες των οποίων η άδεια ανακλήθηκε τη χρονιά που πέρασε (π.χ. "Γκαραντί ζημιών", "Γκαραντί ΑΑΕ Ζωής" κλπ.). Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, των 60 περίπου "προβληματικών" ασφαλιστικών εταιριών, η ανάκληση άδειας θα σήμαινε κατάρρευση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.Κι αυτό γιατί οι πελάτες των εταιριών που κλείνουν, απευθύνονται - κανονικά - στο Επικουρικό Κεφάλαιο,για να πάρουν τις αποζημιώσεις που τους αντιστοιχούν. Το Επικουρικό Κεφάλαιο, που έχει συσταθεί για τέτοιες περιπτώσεις, λειτουργεί με τη συνδρομή των ίδιων των ασφαλιστικών εταιριών, ανάλογα με τα κέρδη που πραγματοποιεί η κάθε μία. Ωστόσο, όπως έχει ήδη επισημάνει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών σε υπόμνημά της προς το υπουργείο Εμπορίου: "Η άποψη ότι το κοινωνικό σύνολο είναι προστατευμένο από το Επικουρικό Κεφάλαιο, το οποίο και θα πληρώσει τελικά τέτοιου είδους συνέπειες, είναι λάθος, γιατί τα ελλείμματα είναι ήδη τόσο μεγάλα, ώστε αν κληθούν οι ασφαλιστικές εταιρίες να τα πληρώσουν μέσω του Επικουρικού Κεφαλαίου, θα καταρρεύσουν και αυτές"!

Πρόστιμα...

κοροϊδία

Ολα τα παραπάνω συντείνουν στην άποψη ότι η ανάκληση των αδειών των εταιριών αυτών δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση στην προκειμένη περίπτωση. Μία άλλη "λύση" είναι να παραπεμφθούν όσες εταιρίες δε συμμορφωθούν στη Δικαιοσύνη,όπως επίσης προβλέπει η νομοθεσία. Λύση που όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και αναποτελεσματική, καθώς συνηθίζεται να καθυστερεί πάνω από τρία χρόνια η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων, διάστημα στο οποίο, οι εταιρίες έχουν φροντίσει να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Σ' αυτά τα πλαίσια, ενδέχεται να προταθεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εμπορίου και ενδεχομένως υιοθετηθεί - και για λόγους "εντυπωσιασμού" της κοινής γνώμης - από την ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, ως λύση, η επιβολή προστίμου,που επίσης προβλέπει η νομοθεσία, σε κάποιες από τις εν λόγω ασφαλιστικές εταιρίες. Η απροκάλυπτη κοροϊδία βέβαια έγκειται στο ότι τα πρόστιμα που προβλέπονται για τέτοιες περιπτώσεις στις ασφαλιστικές εταιρίες, ανέρχονται το πολύ σε...1 εκατ. δραχμές!!!

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ