Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η πολιτική φτώχειας και μιζέριας δεν είναι λύση

Αυστηρή κριτική στην αδιέξοδο και καταστροφική αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τις πλάτες των μααστριχτικών της συνεταίρων (ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη και "ΣΥΝ"), ασκεί το ΚΚΕ, με επερώτηση που κατατέθηκε χτες στη Βουλή

Την υποκρισία της κυβέρνησης για την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολύπλευρης και πολύμορφης αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττει και τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και τα μικρομεσαία νοικοκυριά των αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων, κατάγγειλε χτες από το βήμα της Βουλής το ΚΚΕ, με σχετική επερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος. Με την επερώτηση αυτή, οι βουλευτές του ΚΚΕ καταλογίζουν επίσης τις σοβαρές ευθύνες που έχουν οι μααστριχτικοί συνεταίροι (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη και "ΣΥΝ") για τη φτώχεια και τη μιζέρια, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τις μαζικές χρεοκοπίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα αλλεπάλληλα φορολογικά βάρη που έχουν φορτωθεί στα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Το πλήρες κείμενο της επερώτησης, που - έχει χαρακτήρα καταγγελίας της συγκεκριμένης πολιτικής και ελέγχου της κυβέρνησης - το οποίο υπογράφεται από τους βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκο,Στρατή Κόρακα,Γεράσιμο Αραβανή,Σπύρο Στριφτάρη,Γιάννη Κατσαρό και Δημήτρη Κουμπούρη,έχει ως εξής:

"Κορυφώνεται η αγανάκτηση που προκαλεί στο λαό η ανάλγητη κυβερνητική πολιτική. Πρόκειται για μια πολιτική, που υπαγορεύεται από τις Βρυξέλλες και εφαρμόζεται πειθήνια από την κυβέρνηση με την ανοιχτή ή καλυμμένη συνεργασία των μααστριχτικών συνεταίρων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη, "ΣΥΝ"). Είναι η πολιτική που ξεσηκώνει τους αγρότες, που βγάζει στους δρόμους τους συνταξιούχους, που ξεπουλά όσα δημιούργησε ο ιδρώτας του λαού (Ναυπηγεία, "προβληματικές" επιχειρήσεις, κλπ.), που οδηγεί τους επαγγελματοβιοτέχνες στις πιο μαζικές και μαχητικές τους κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων.

Φτάνει πια! Η φτώχεια και η μιζέρια δεν μπορεί να είναι η μοναδική προοπτική για το λαό μας. Η ακρίβεια, η λιτότητα, η ανεργία, η αποβιομηχάνιση, το ξήλωμα κάθε θεσμού κοινωνικής προστασίας, είναι τα "δώρα" αυτής της πολιτικής. Οι αγώνες, είναι η μόνη απάντηση.

Η εντελώς άδικη φορολογική πολιτική, που εφαρμόζεται, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Την ώρα που ο λαός στενάζει κάτω από τα αλλεπάλληλα προγράμματα λιτότητας, το φορολογικό σύστημα φροντίζει "να τα παίρνει" από αυτούς που δεν έχουν και "να τα δίνει" σε αυτούς που έχουν. Οι έμμεσοι φόροι - που επιβαρύνουν κυρίως τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και γενικότερα, τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα - αποτελούν το 70% των φορολογικών εσόδων, ενώ οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι καταβάλλουν το 61%και των άμεσων φόρων!

Το υποτιθέμενο δίκαιο σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων που αποτελεί αυτή την περίοδο την αιχμή κρούσης στο φορολογικό σαφάρι, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος των επαγγελματοβιοτεχνών και των αγροτών, πέρα από το ότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε καταστροφή και κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αφανίζει χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, είναι και εντελώς άδικο. Την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο, οι εφοπλιστές, οι πάσης φύσεως εισοδηματίες όχι μόνο μένουν στο απυρόβλητο και φοροαπαλλάσσεται κάθε τους δραστηριότητα, αλλά, επιπλέον, επιδοτούνται και από πάνω για να "αγοράσουν" την κρατική περιουσία ή για να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα!!!

Αυτό το φορολογικό σύστημα πρέπει να αλλάξει. Ο νόμος για τα αντικειμενικά κριτήρια πρέπει να αποσυρθεί. Είναι καιρός να αρχίσουν να πληρώνουν όλοι ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα".

Και η επερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, που στιγματίζει τη συγκεκριμένη πολιτική, καλεί την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, να απολογηθούν για τη φορολογική και την ευρύτερη οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ