Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Μια τοποθέτηση που ξεχώρισε

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ένας λόγος ξεχώρισε στην κυριολεξία: Ο λόγος του Φιντέλ Κάστρο, Προέδρου της Κούβας.

Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ο μόνος επίσημος ηγέτης που τόλμησε να κάνει μια ανοιχτή συζήτηση στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Εκεί συγκεντρώθηκαν γύρω στις 8.000 άνθρωποι. Ουρές σχημάτιζαν οι Δανοί που ήθελαν να ακούσουν "ζωντανά" τον Κουβανό ηγέτη να τους εξηγεί την κατάσταση στην Κούβα, για το εμπάργκο από τις ΗΠΑ, αλλά και τη στάση που θα κρατήσει η Κούβα στη Σύνοδο Κορυφής. Ηταν η μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση που είχε γίνει τα τελευταία χρόνια στην Κοπεγχάγη.

Ο Φιντέλ Κάστρο είπε καθαρά ότι αυτό που ευθύνεται για τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και την καταπίεση είναι οι ίδιοι οι καπιταλιστές και οι ιμπεριαλιστές, αυτοί που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα σήμερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους φτωχούς, ενώ η κατάσταση στις χώρες οξύνεται καθημερινά. Με αυτό που έχουν πρόβλημα, τόνισε ο Κάστρο, δεν είναι η φτώχεια, αλλά οι δυνάμεις και οι χώρες εκείνες που αντιτίθενται στην πολιτική τους. Γιατί, συνέχισε ο ηγέτης της Κούβας, δεν είχαν κάνει εμπάργκο όταν η Χιλή και η Αργεντινή είχαν δικτατορία, αλλά κάνουν εμπάργκο εναντίον μας. Αυτό που θέλουν να καταπνίξουν είναι ο σοσιαλισμός, κατέληξε.

"Σε έναν κόσμο που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ειρήνη ούτε κοινωνική ή άλλη ανάπτυξη", σημείωσε, έχοντας και την υποστήριξη του αντιπροέδρου της ΛΔ της Κορέας Κιμ Μπιονγκ Σικ.

"Εκεί που δεν υπάρχουν ανθρώπινα συναισθήματα, δεν μπορούν να υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Το χρέος των φτωχών χωρών ανέρχεται σήμερα στα 1.500 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι τιμές των πρώτων υλών πέφτουν και οι τόκοι των δανείων αυξάνονται.

Εμείς, παρόλο ότι υπάρχει το εμπάργκο των ΗΠΑ, δεν έχουμε κλείσει ούτε ένα σχολείο, ούτε έναν παιδικό σταθμό. Αν και είμαστε μια φτωχή χώρα, έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό δασκάλων και γιατρών ανά κάτοικο σ' όλο τον κόσμο. Η παιδική θνησιμότητα είναι απ' τις χαμηλότερες, ενώ δεν υπάρχουν αναλφάβητοι. Χρειάζεται λοιπόν κάτι περισσότερο από υποσχέσεις και διακηρύξεις για να λυθούν τα προβλήματα - χρειάζεται πολιτική θέληση και μέτρα. Εμείς θα ψηφίσουμε τη Διακήρυξη και θα κοιτάξουμε να εφαρμοστεί στην πράξη", τόνισε.

Ενδιαφέρον έχει και το ότι ο Φ. Κάστρο αναφέρθηκε και σε έναν άλλο ηγέτη παρόντα στη σύνοδο - τον Ν. Μαντέλα. Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος επρόκειτο και αυτός να παρευρεθεί στην ανοιχτή συγκέντρωση, αλλά την τελευταία στιγμή έκανε πίσω, γιατί προτίμησε μια συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των σκανδιναβικών χωρών, με σκοπό την οικονομική βοήθεια στη Ν. Αφρική.

Ο Φ. Κάστρο, δηλώνοντας ότι δε θέλει να αναμειχθεί στα εσωτερικά της φίλης αυτής χώρας και, ταυτόχρονα, εκτιμώντας τους αγώνες του ANC για την κατάργηση του συστήματος των διακρίσεων, τόνισε ότι η κατάσταση εκεί "τον ανησυχεί". "Τα τελευταία σημάδια στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή στη Ν. Αφρική δεν είναι καθόλου θετικά", είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ