Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Γενίκευση των ταραχών;

Οι νεκροί έφτασαν ήδη τους 25, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 200

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Σφοδρές διαδηλώσεις και ταραχές σάρωσαν χτες όλες τις μεγάλες πόλεις της δυτικής Τουρκίας. Οι νεκροί φαίνεται να έχουν φτάσει τους 25 και οι τραυματίες να έχουν ξεπεράσει τους 200. Κάπου 120 άνθρωποι φέρονται να έχουν συλληφθεί.

Δυο μέρες μετά τη φονική επίθεση των παρακρατικών στη συνοικία Γκαζιοσμανπασά και μια μετά τις οδομαχίες που σάρωσαν τη γειτονιά αυτή, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα. Φοιτητές, εργάτες, επαγγελματίες βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν την επίθεση των παρακρατικών και της Αστυνομίας ενάντια στους κατοίκους της παραγκούπολης του "Γκαζί".

Η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε από το πρωί στην Κωνσταντινούπολη δεν μπόρεσε να αποτρέψει τους χιλιάδες φοιτητές, τα εργατικά συνδικάτα, και τις ενώσεις δασκάλων να βγουν στους δρόμους της πόλης, διαδηλώνοντας ενάντια στη σφαγή και το τρομοκρατικό κράτος.

Περίπου 4.000 άνθρωποι διαδήλωσαν, εξάλλου, στην Αγκυρα, κάτω από το πυκνό χιόνι. Τη διαμαρτυρία οργάνωσε η "Δημοκρατική Πλατφόρμα", που συσπειρώνει οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνδικάτα και επαγγελματικές ενώσεις. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν στο Κοινοβούλιο, όταν η Αστυνομία τους έκλεισε τον δρόμο και προσπάθησε να τους διαλύσει με αντλίες νερού. Αμέσως ξέσπασαν συγκρούσεις. Κάπου 30 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Σμύρνη, στην Προύσσα και στο Αϊδίνι. Στη Σμύρνη, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στα γραφεία του κυβερνώντος "Κόμματος του Ορθού Δρόμου". Η Αστυνομία συνέλαβε 30 άτομα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το μακελειό στη συνοικία "Γκαζί" άγγιξε το απόγειό του το βράδυ της Δευτέρας, όταν τρεις νεαροί διαδηλωτές κατέλαβαν ένα θωρακισμένο όχημα της Αστυνομίας που είχε αντλία νερού και προσπάθησαν να το στρέψουν εναντίον των αστυνομικών. Τότε Αστυνομία και Χωροφυλακή άρχισαν να πυροβολούν στο ψαχνό.

Χτες το πρωί επικρατούσε σχετική ηρεμία στη γειτονιά Γκαζιοσμανπασά, αλλά τεθωρακισμένα περιπολούσαν στους δρόμους και όλα ήταν κλειστά. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε αυτήν παραμένει σε ισχύ.

Η πρωθυπουργός της χώρας Τανσού Τσιλέρ απεύθυνε έκκληση για ηρεμία και η κυβέρνηση της εξέδωσε ανακοίνωση, καταγγέλλοντας πως "οι επιθέσεις αυτές έχουν στόχο τους την εθνική μας ενότητα, την ειρήνη, τη δημοκρατία και το κοσμικό κράτος". Στην ίδια ανακοίνωση, διαβεβαίωνε ότι "οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις θα βρεθούν". Δε γινόταν όμως, ο παραμικρός λόγος, ούτε για την καθυστέρηση προσέλευσης της Αστυνομίας στο μακελειό που κατήγγειλαν οι κάτοικοι, ούτε στην αιματοχυσία που προκάλεσαν οι αστυνομικοί πυροβολώντας εναντίον των ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ