Κυριακή 19 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
Ρωσικοί προβληματισμοί για το στόλο

ΜΟΣΧΑ.-

Η Τουρκία έχει αναδειχτεί στην ισχυρότερη ναυτική δύναμη της Μαύρης Θάλασσας, αφού διαθέτει 130 σκάφη επιφανείας, 22 υποβρύχια και 25 φρεγάτες και καταδρομικά. Το γεγονός αυτό απασχολεί, μάλιστα, σοβαρά τους Ρώσους.

Ο Ρώσος αντιναύαρχος Βίκτορ Πατρούσεφ, επικεφαλής τμήματος στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, υποστήριξε χτες ότι μετά από αυτήν την τουρκική ενίσχυση, η Ρωσία έχει ανάγκη από άμεση υποστήριξη του ναυτικού της προγράμματος, επειδή η διαίρεση του ενιαίου σοβιετικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τα οικονομικά προβλήματα έχουν μειώσει την ισχύ του ρωσικού ναυτικού. Ο Ρώσος αντιναύαρχος τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη ρωσικής ναυτικής παρουσίας στη Μεσόγειο, αφού η περιοχή ενδιαφέρει γεωπολιτικά τη Ρωσία.

Εκτιμάται ότι το ρωσικό ναυτικό έχει μειωθεί κατά 40% μετά το 1991, ενώ οι οικονομικές δυσκολίες έχουν οδηγήσει στην πρόωρη απόσυρση πολλών σκαφών. Στρατιωτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το σύνολο άλλωστε των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο πολιτικής ετοιμότητας και ηθικού της ιστορίας του και θεωρούν ότι το μόνο μεγάλο και υπολογίσιμο ατού της Ρωσίας, τουλάχιστον σήμερα, είναι το κολοσσιαίο πυρηνικό της οπλοστάσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ