Παρασκευή 24 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιλαϊκή αγυρτεία

Οι απατεώνες της πολιτικής και οικονομικής ζωής της πολύπαθης τούτης χώρας ξαναχτύπησαν: Χτες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε, λέει, την... άδεια λειτουργίας του ΟΤΕ! Μάλιστα δε, σαράντα έξι χρόνια μετά την ίδρυση του δημόσιου φορέα τηλεπικοινωνιών, η κυβέρνηση αξιώνει από τον ΟΤΕ - έναντι της "υπογραφής" αυτής - την καταβολή ποσού που μπορεί να φθάσει και τα 100 δισεκατομμύρια δραχμές. Οσα περίπου "εισέπραξε" και η κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να ξεπουλήσει την κάθε μια από τις δύο άδειες κινητής τηλεφωνίας. Ας μην ξεχνάμε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ περιέκοψε το επενδυτικό πρόγραμμα του Οργανισμού, τον υποχρέωσε να προσφύγει σε δανεισμό και τώρα.. ζητά τα "ρέστα". Ας μην ξεχνάμε πως τώρα με τα ίδια αργύρια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος - κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για το ξεπούλημα των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του δημόσιου φορέα τηλεπικοινωνιών στο ιδιωτικό πολυεθνικό κεφάλαιο.

Η απάτη έχει όμως και μια ακόμη πλευρά. Ο αρμόδιος υφυπουργός Επικοινωνιών ισχυρίστηκε ότι με την άδεια αυτή "κατοχυρώνονται τα ειδικά και αποκλειστικά δικαιώματα" που έχει ο ΟΤΕ στο δημόσιο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Το θέμα όμως βρίσκεται στο ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - πλήρως εναρμονισμένη στις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και των αξιώσεων του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου - έχει ήδη ψηφίσει, ως γνωστόν, νόμο και με μεθοδικότητα προωθεί τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του δημόσιου ΟΤΕ. Επόμενα, το δημόσιο, το κρατικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο πολύ σύντομα, προς τα τέλη του 1995, θα ελέγχεται από τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες... Για ποια "κατοχύρωση" λοιπόν γίνεται λόγος;

Δεν προκαλεί εντύπωση η "αντίδραση" της γαλαζοπράσινο - ροζ ηγεσίας της Ομοσπονδίας των εργαζόμενων στον ΟΤΕ στις χτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις. Με περίσσιο θράσος σε ανακοίνωσή της, η ηγεσία της Ομοσπονδίας αποκαλύπτει τον πραγματικό της ρόλο: Δηλώνει απροκάλυπτα ότι υποστηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία "κατοχυρώνει" δήθεν τα αποκλειστικά δικαιώματα του ΟΤΕ και στην κινητή τηλεφωνία, την ώρα που ο ΟΤΕ ουσιαστικά αποκλείεται από την ανάπτυξη και εκμετάλλευση της κινητής τηλεφωνίας με το πλέον εξελιγμένο σύστημα GSM, η αποκλειστική εκμετάλλευση του οποίου παραχωρήθηκε στις εταιρίες STET και PANAFON. Η προκλητικότητα της ηγεσίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ (ο πρόεδρός της το 1989 εμμέσως πλην σαφώς στήριξε την απόφαση της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για παράδοση της κινητής τηλεφωνίας στους Κόκκαλη - Λαμπράκη) ξεπερνά κάθε όριο. Η ηγεσία της Ομοσπονδίας... χαιρετίζει (!) "την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών".

Η εκποίηση των συμφερόντων της χώρας, η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, το ξεπούλημα του κρίσιμου τούτου τομέα ολοκληρώνεται με την υλοποίηση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της "θυγατροποίησης" του ΟΤΕ. Με την ίδρυση θυγατρικών επιχειρήσεων η κυβέρνηση επιδιώκει την ικανοποίηση των συμφερόντων του πολυεθνικού κεφαλαίου επιχειρώντας παράλληλα να παρουσιάσει την εκποίηση ως"ανάπτυξη". Μόνο που με τον όρο "ανάπτυξη" εννοείται η παράδοση στον έλεγχο της "Ιντρακόμ", της "Αλκατέλ" και των άλλων εταιριών, του συνόλου των δραστηριοτήτων του ΟΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ