Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Αυξημένος κατά 3,01% έκλεισε χτες ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου αξιών της Αθήνας, επηρεασμένος από τις ανακοινώσεις για"ξεμπλοκάρισμα" της κατασκευής του αεροδρομίου των Σπάτων. Ετσι, με το τέλος της συνεδρίασης είχε "σκαρφαλώσει" στις 819,31 μονάδες έναντι 795,35 μονάδων της Τετάρτης. Ολες οι κατηγορίες των μετοχών σημείωσαν αύξηση με θεαματική αυτή των κατασκευαστικών εταιριών που αυξήθηκε κατά 7,10%. Από τις υπόλοιπες η κατηγορία των τραπεζών αυξήθηκε κατά 2,28%, των εταιριών λίσινγκ κατά 2,87%, των ασφαλιστικών κατά 2,49%, των επενδύσεων κατά 2,28%, των βιομηχανικών κατά 3,14%, των συμμετοχών κατά 4,45% και των διαφόρων κατά 1,89%. Σε σύνολο 220 μετοχών 193 παρουσίασαν άνοδο, 15 πτώση και 12 παρέμειναν σταθερές.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ: Τα χρήματα που προέρχονται κυρίως από κοινοτικούς πόρους, ύψους περίπου 15 δισ. δρχ., θα απορροφηθούν μόνο από 149 μεγαλοξενοδόχους. Αυτό καταγγέλλει ο Σύλλογος Ξενοδόχων Λουτρακίου σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας, τον υπουργό Τουρισμού και το γενικό γραμματέα του ΕΟΤ. Οι ξενοδόχοι του Λουτρακίου υποστηρίζουν ότι τα αρμόδια υπουργεία δείχνουν χαριστική διακριτική μεταχείριση στους μεγαλοξενοδόχους σε βάρος των 370 ξενοδοχείων με 18.700 κλίνες των ελληνικών λουτροπόλεων, που κυρίως είναι μικρά ξενοδοχεία και ενώ χρειάζονται βελτίωση και εκσυγχρονισμό δεν περιλαμβάνονται στον αναπτυξιακό νόμο για επιδότηση. Ζητούν από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να παγώσει άμεσα τις διαδικασίες για τη διάθεση κοινοτικών κονδυλίων στους 149 μεγαλοξενοδόχους και να δεσμεύσει ένα ποσό της τάξης του 20% από τα 15 δισ. για τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχείων των λουτροπόλεων.

ΔΑΝΕΙΑ: Υπογράφτηκε από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Γεωργίας και τον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας η σύμβαση δανείου ύψους 250 εκατ. ECU σε ανοιχτό λογαριασμό, για τη χρηματοδότηση γεωργικών κοινοτικών δαπανών διάρκειας. Το δάνειο αυτό, μεταξύ δημοσίου και ΑΤΕ, είναι διάρκειας ενός έτους και θα καλυφθεί από κοινοτικές επιδοτήσεις, καθώς η σύμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιτρέπει στα κράτη - μέλη της Κοινότητας να καταβάλλουν από δικούς τους πόρους τις αναγκαίες πιστώσεις για γεωργικές επιδοτήσεις, οι οποίες καλύπτονται με καθυστέρηση δύο μηνών από τα ταμεία του FEOGA.

ΛΙΓΝΙΤΗΣ: Διήμερο με θέμα "ΛΙΓΝΙΤΗΣ - το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας στην ηλεκτρική ενέργεια. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και αποκατάσταση των εδαφών στα λιγνιτωρυχεία" διοργανώνει η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ/ΔΕΗ). Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της ΕΤΕ/ΔΕΗ το διήμερο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ στις 1 και 2 Απρίλη 1995.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ