Κυριακή 19 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός;

Η κρίση στην Μπαρτσελόνα και ο Γιόχαν Κρόιφ

Εξι χρόνια ευτυχίας από ό,τι φαίνεται ήταν αρκετά για να κρατήσουν περισσότερο. Ο έβδομος χρόνος ήταν τελικά αυτός που έφερε και τη φαγούρα. Ο λόγος για το μέχρι στιγμής επιτυχημένο εξάχρονο γάμο του διεθνή Ολλανδού προπονητή Γιόχαν Κρόιφ με την ισπανική Μπαρτσελόνα, που από ό,τι φαίνεται φέτος διανύει τη δυσκολότερη και πιο κρίσιμη για τη συνέχειά του περίοδο.Το ποτήρι όσο και εάν άντεξε, τελικά ξεχείλισε. Πριν δυο μήνες ήταν ο Ρομάριο που αποφάσισε να πάρει τις βαλίτσες του και να γυρίσει πίσω στα πάτρια εδάφη. Πριν πέντε μέρες το άλλο αστέρι της ομάδας, ο Βούλγαρος Κρίστο Στόιτσκοφ, έριξε ακόμα περισσότερο "λάδι στη φωτιά". "Νομίζει ότι είναι ακόμα ο μεγάλος παίκτης του παρελθόντος. Αν δεν αλλάξει τακτική στο τέλος της περιόδου, θα φύγω", τόνισε ο Στόιτσκοφ, ανοίγοντας έτσι τους ασκούς του Αιόλου.

Τα αίτια της κρίσης είναι ποικιλόμορφα. Αλλοι μιλάνε για το χαρακτήρα του Κρόιφ. Αλλοι λένε για τους παίκτες ότι βαρέθηκαν να είναι τα θύματα της υπόθεσης...

Η εξουσία ενός ζωντανού μύθου

Ας δούμε, όμως, τι αντιπροσωπεύει περίπου μια 20ετία τώρα, πρώτα σαν παίκτης και ύστερα σαν τεχνικός, η προσωπικότητα Κρόιφ για την Μπαρτσελόνα.Η πρώτη επαφή έχει τις ρίζες της κάπου στο 1974. Εχοντας ήδη τρεις Χρυσές Μπάλες στην κατοχή του ο "ιπτάμενος Ολλανδός" μετακομίζει στη Βαρκελώνη, όπου οδηγεί την Μπάρτσα στο πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 14 χρόνια. Αμέσως στη Βαρκελώνη γίνεται μύθος και καταλαβαίνοντας τις δυνάμεις που έχει δε διστάζει να ζητήσει το "κεφάλι" του προπονητή της ομάδας Βαϊσβάιλερ, μόνο και μόνο επειδή ήταν Γερμανός.

Την ίδια χρονιά εξέπληξε τους πάντες μοιράζοντας τα πριμ με τους συμπαίκτες του. Ακόμα και όταν έφυγε το 1978 η σκιά του πλανιόταν ακόμα πάνω από το Νου Καμπ, έδρα της Μπαρτσελόνα.

Δέκα χρόνια αργότερα επιστρέφει σαν προπονητής και καλείται, όπως και την πρώτη φορά, να βγάλει την Μπαρτσελόνα από την κρίση. Βλέπετε η ήττα (έστω και στα πέναλτι) από τη Στεάουα στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το 1986 μέσα στην Ισπανία, έφερε τα μαύρα σύννεφα για τους Καταλανούς.

Η επιστροφή του στην Ισπανία ήταν καταλυτική. Χρόνο με το χρόνο η δύναμή του ολοένα και μεγάλωνε. Το σύνθημά του ένα και μοναδικό: "Υποτάσσεσαι ή φεύγεις". Μ' αυτό τον τρόπο οδηγεί την Μπαρτσελόνα σε τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα Ισπανίας (1990 - '94) σε ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών (1992) σε ένα Κύπελλο Κυπελλούχων (1989), καθώς και σε ένα Σούπερ Καπ της Ευρώπης(1993).

Συνώνυμος με τη νίκη

Τα χρόνια, όμως, πέρασαν. Ισως η χαρά ήταν παραπάνω από αρκετή για να κρατήσει περισσότερο. Σήμερα, λοιπόν, τι επικρατεί στη Βαρκελώνη; Τελικά, ο Κρόιφ έχει περιέλθει σε τόσο μεγάλη κρίση; Μήπως όλα αυτά είναι λίγο παρατραβηγμένα; Ασχετα εάν όλα αυτά είναι αλήθεια ή ψέματα, το σίγουρο είναι ότι ο Κρόιφ δεν μπορεί να υπερηφανεύεται και πολύ για τη φετινή Μπαρτσελόνα σε σχέση με άλλες χρονιές.

Λίγοι ίσως πίστευαν ότι μετά την ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στη Βαρκελώνη με 4 - 0, η διοίκηση της ομάδας θα ανανέωνε το συμβόλαιο του Γιόχαν Κρόιφ μέχρι το 1997. Πολλοί μίλησαν για ένα συμβιβασμό. Οπως, όμως, και να έχει το πράγμα, το σίγουρο είναι ένα: Εάν τελικά όλα κυλήσουν ομαλά τότε ο Κρόιφ θα έχει συμπληρώσει στον πάγκο της Μπαρτσελόνα περίπου μια δεκαετία.

Μια δεκαετία που οδήγησε το όνομα Κρόιφ στη Βαρκελώνη να ισοδυναμεί με τη λέξη νίκη.

Αλλωστε, η στατιστική του Ολλανδού θα τη ζήλευε ο πάσα ένας. Ανάμεσα σε αγωνιστικό χώρο και πάγκο σε Αγιαξ και Μπάρτσα, ο Κρόιφ έχει στην κατοχή του 35 τίτλους, ενώ έχει συμμετοχή σε 21 τελικούς, γράφοντας το όνομά του 18 φορές στους νικητές.

Το μεγάλο κύρος της προσωπικότητας ήταν ο βασικός λόγος που δεν ακούστηκε το παραμικρό ακόμα και μετά τον περσινό τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στην Αθήνα, όπου η Μπαρτσελόνα υπέστη συντριβή από τη Μίλαν με 4 - 0.

Δεν ανέχεται παρατηρήσεις από κανέναν είτε αυτός λέγεται Ρομάριο είτε Στόιτσκοφ. Το μόνο που θέλει είναι να διεκδικεί για τον εαυτό του όλη την ισχύ των αποφάσεων της ομάδας, ακόμα και στα οικονομικά θέματα των μεταγραφών.

Αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος τεχνικός σε όλο τον κόσμο που επισκιάζει προέδρους και βεντέτες ποδοσφαιριστές. Για παράδειγμα, και η Μίλαν μπορεί να διέθετε ένα Σάκι ή ένα Καπέλο, όμως όλοι μιλάνε για τη Μίλαν του Μπερλουσκόνι ή τη Μίλαν του Βαν Μπάστεν. Στη Βαρκελώνη, όμως, όλοι μιλάνε για την Μπαρτσελόνα του Κρόιφ.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, δεν ανησυχεί καθόλου, αφού έχει με το μέρος του τους οπαδούς.

Πάντα φτιάχνει την τακτική του για να νικήσει η ομάδα με 3 - 0. Εάν το καταφέρουν οφείλεται στην τακτική του Κρόιφ, εάν όχι τότε υπεύθυνοι είναι οι παίκτες.

Τρίζει το οικοδόμημα

Παρ' όλα αυτά όμως, φέτος τα πράγματα άλλαξαν. Οι αντιδράσεις άρχισαν να εξωτερικεύονται, ενώ παράλληλα τα επιθυμητά αποτελέσματα δεν έρχονταν. Η σημερινή ομάδα μαστίζεται από προβλήματα. Ο Χάτζι δεν πείθει. Ο Κούμαν όσο πάει και μεγαλώνει. Ο Σέρχι έχει τα... ψυχολογικά του. Ο Τζόρντι Κρόιφ, ταλέντο, αλλά κουρασμένος.

Ολα αυτά οδηγούν σε ένα συμπέρασμα. Το οικοδόμημα του αρχιτέκτονα Γιόχαν Κρόιφ άρχισε να τρίζει. Μέχρι τώρα η προσωπικότητα και το κύρος του Ολλανδού τον βοήθησε όποτε συναντούσε προβλήματα. Αυτό που απομένει τώρα να δούμε είναι εάν θα μπορέσει να βγει για άλλη μια φορά νικητής.

Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ