Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο μέλλον ... το μέλλον του Απόλλωνα

Μετά από 17 χρόνια δουλιάς της Επιτροπής Συντήρησης του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα,οι επιστήμονες, που μετείχαν στην 1η Επιστημονική Συνάντηση για το ναό, κατέληξαν... ότι δεν έχουν ωριμάσει τόσο τα πράγματα, ώστε να ληφθούν αποφάσεις (!).

Ακόμα, λοιπόν, συζητείται εάν - εφόσον... και με άγνωστο το πότε - θα γίνουν, τελικά, οι μεγάλης έκτασης σωστικές επεμβάσεις, όπως μετακίνηση 1.500 λίθων και 37 κιόνων.Μια δουλιά, που για να ολοκληρωθεί θα χρειαστούν 15 χρόνια και 3 δισεκατομμύρια δραχμές,το λιγότερο. Οπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της συνάντησης, πρόκειται να ξεκινήσει νέο στάδιο μελετών. Ετσι, το εδώ και χρόνια προσωρινό στέγαστρο, με το οποίο προφυλάσσεται ο ναός, φαίνεται πως παίρνει χαρακτήρα μονιμότητας, προκειμένου... να κερδηθεί χρόνος ζωής του μνημείου.Αλλωστε, κανείς από τους ειδικούς δεν ήταν έτοιμος να προτείνει κάτι άλλο προς αντικατάσταση της γνωστής τέντας, αφήνοντας ουσιαστικά την ίδια την ύπαρξη του ναού στο έλεος της τύχης και μεταφέροντας τις σχετικές αποφάσεις στο απώτερο και αόριστο μέλλον.

Να σημειωθεί ότι ο ναός, χτισμένος το τελευταίο τέταρτο του 5ου αιώνα, από τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, Ικτίνο,για πάρα πολλά χρόνια νοσεί βαθύτατα, εξαιτίας της διάβρωσης των θεμελίων από όμβρια ύδατα, την ανάπτυξη παγετού, αλλά και την έντονη σεισμικότητα, που παρουσιάζει η περιοχή.

Πάντως, η επιτυχία των εργασιών, όταν και εάν αρχίσουν, θα εξαρτηθεί κατά πολύ από την αποφασιστικότητα του ΥΠΠΟ να προσλάβει αρκετό και ικανό προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ