Πέμπτη 21 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Νέα κυβέρνηση - νέα εποχή;

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Το προτεινόμενο κυβερνητικό σχήμα του νέου Ιρανού Προέδρου, Μοχάμαντ Χαταμί, απέσπασε τελικά την αναγκαία ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου μετά από 15 ώρες θυελλωδών συζητήσεων.

Το ελεγχόμενο από τους συντηρητικούς ιρανικό Κοινοβούλιο, απροσδόκητα και ανέλπιστα κατά κάποιους αναλυτές, ψήφισε και τις 22 προτάσεις του Χαταμί για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ύστερα από την ολοκλήρωση της επεισοδιακής δεκαπεντάωρης συνεδρίασης. Τουλάχιστον δύο από τις προτεινόμενες υποψηφιότητες του Χαταμί - κυρίως αυτή του Αταολάχ Μοχατζεράνι, που αποτελεί, για τους συντηρητικούς κληρικούς, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα - προκάλεσαν αντιπαραθέσεις και επικρίσεις από την πρώτη μέρα της ανακοίνωσης της προτεινόμενης σύνθεσης της νέας κυβέρνησης.

Η πολυπόθητη έγκριση όμως επιτεύχθηκε "αναίμακτα" και ο μετριοπαθής Χαταμί, αμέσως μετά την ψηφοφορία, ευχαρίστησε τους βουλευτές για την εμπιστοσύνη "προς το σύνολο" της κυβέρνησής του.

Τα μέλη που καταλαμβάνουν τα κυριότερα και πιο νευραλγικά υπουργεία είναι άτομα που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα προωθήσουν τις αλλαγές οι οποίες θα εκσυγχρονίσουν το αυστηρά θρησκευτικό κράτος. Ο Αταολάχ Μοχατζεράνι, στη θέση του υπουργού Πολιτισμού και Ισλαμικού Προσανατολισμού, αναμένεται να προωθήσει αλλαγές για τα ΜΜΕ και τις Τέχνες, αίροντας τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που αφορούν τη διακίνηση ιδεών, μέσω Τύπου, βιβλίων, κινηματογράφου κλπ. Ο Αμπντουλάχ Νουρί, νέος υπουργός Εσωτερικών, θεωρείται φιλελεύθερος, σε ένα πόστο που αποτελεί το "μάτι" για την τήρηση του "ισλαμικού κώδικα" στην κοινωνία του Ιράν. Ο Ντορί Ναχαφαμπαντί, υπουργός Ασφαλείας, αντικαθιστά τον απερχόμενο Αλί Φαλαχιγιάν, που κατηγορείται ως εμπνευστής των επιθέσεων του 1992 στο Βερολίνο. Ο Καμάλ Χαραζί, που κατηγορείται ως φιλοαμερικανός, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Αναμονή...

Η έγκριση του κυβερνητικού σχήματος, από ό,τι φαίνεται, θα ισχυροποιήσει τη θέση του Χαταμί και θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τις συμπληγάδες που μπορεί να αντιμετωπίσει από τους συντηρητικούς ισλαμιστές βουλευτές, στην προσπάθειά του να εφαρμόσει αυτή τη μετριοπαθή πολιτική που είχε εξαγγείλει και προεκλογικά, να βγάλει το Ιράν από την απομόνωση όλων αυτών των χρόνων και να ανοίξει τις πύλες για τον εκδημοκρατισμό και τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Οι προσδοκίες είναι μεγάλες και τα πρώτα σημάδια είναι μεν ενθαρρυντικά, αλλά είναι μόνον ενδείξεις. Αποτέλεσμα; Ολες οι χώρες να εκδηλώνουν τη θέλησή τους για πρόοδο στις αναμεταξύ τους σχέσεις αλλά... τηρούν στάση αναμονής. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ δηλώνουν ανοιχτά ότι η νέα κυβέρνηση είναι ευκαιρία, το ίδιο προσβλέπουν και οι αξιωματούχοι της Τεχεράνης, που κάλεσαν τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ να επιστρέψουν, μια και είναι δεδηλωμένη η πρόθεση της κυβέρνησης Χαταμί "μιας ύφεσης στις σχέσεις του Ιράν με το εξωτερικό"... αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιθυμεί τη διευθέτηση αυτής της υπόθεσης.

Η ένταση στις σχέσεις με τις χώρες της ΕΕ, πλην της Ελλάδας, προκλήθηκε από την ανάκληση των πρεσβευτών τους από την Τεχεράνη μετά την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου, τον περασμένο Απρίλη, που έκρινε ότι η ιρανική ηγεσία είχε δώσει εντολή για τη δολοφονία, το 1992, τεσσάρων Κούρδων διαφωνούντων σε εστιατόριο του Βερολίνου. Το Ιράν, που είχε απορρίψει κατηγορηματικά τις ευθύνες που του αποδόθηκαν, είχε δηλώσει πως οι πρεσβευτές των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορούν να επιστρέψουν στην Τεχεράνη, αλλά άφησε να εννοηθεί πως ο Γερμανός πρεσβευτής θα πρέπει να επιστρέψει τελευταίος.

Ομως, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών εμφανίστηκε δύσπιστος όσον αφορά την επιστροφή στο Ιράν των πρεσβευτών. "Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δε θα επιστρέψουν στο Ιράν", πρόσθεσε ο Γερμανός εκπρόσωπος Μάρτιν Ερντμαν, όσο η Τεχεράνη δε δίνει ενδείξεις ότι μια τέτοια επιστροφή είναι δυνατή και "προς το παρόν δε διακρίνουμε καμιά τέτοια ένδειξη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ