Πέμπτη 21 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εδώ κι εκεί

Το έχουμε πει ξαναπεί πολλές φορές: Τα ντοκιμαντέρ σώζουν την τιμή της μικρής οθόνης. Ψυχαγωγούν, μορφώνουν, ενημερώνουν, μας ταξιδεύουν και μας μαθαίνουν ένα σωρό πράγματα. Ετσι αφιερώνουμε πολύ χώρο σήμερα για αυτό το εξαιρετικό είδος της τηλεθέασης: Ας τα δούμε ένα ένα:

Από τη σειρά ντοκιμαντέρ "Η ΕΡΤ στη Βόρεια Ελλάδα" θα παρουσιαστεί από την ΕΤ-1 στις 10.15 "Ο κρατήρας του Αστιώνος".Στις 15 Γενάρη του 1962, οι μπουλντόζες που άνοιγαν τον καινούριο δρόμο Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά έπεσαν πάνω σ' έναν αρχαίο πέτρινο τάφο. Οι εργάτες ειδοποίησαν τον τότε έφορο Αρχαιοτήτων Χαρ. Μακαρονά. Οταν ανοίχτηκε ο τάφος, που είχε σχήμα μικρής αίθουσας, οι παρευρισκόμενοι έμειναν άφωνοι από θαυμασμό. Μπροστά τους απλωνόταν ένας μοναδικός θησαυρός από χρυσάφι, κτερίσματα, όπλα, κι άλλα αντικείμενα του νεκρού. Εκείνο που μαγνήτιζε τα έκθαμβα βλέμματα ήταν ένας πελώριος κρατήρας από ορείχαλκο και ασήμι, καλυμμένος σ' όλην την επιφάνεια του από ανάγλυφες παραστάσεις μοναδικής τέχνης. Το εύρημα αυτό, που πλούτισε τις επιστημονικές απόψεις για την τέχνη των αρχαίων Μακεδόνων, έγινε αμέσως παγκόσμια γνωστό με το όνομα "Ο κρατήρας του Δερβενίου".Σκηνοθεσία: Λάγια Γιούρου.

Ενα ακόμη ντοκιμαντέρ παρουσιάζει η ΕΤ-1 στις 10.40 από την "Ιατρική εκπομπή": "Με υγεία".Πρόκειται για τη "Φαρμακοοικονομία" που θα μας πει πότε ένα φάρμακο είναι κατάλληλο να το πάρουμε. Και πώς θα καταφέρουμε να κάνουμε οικονομία στα φάρμακα. Στην Εύα Ντελιδάκη μιλά ο Γιάννης Κυριόπουλος, καθηγητής οικονομίας της υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ο Λυκούργος Λιαρόπουπολος, καθηγητής οικονομίας της υγείας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο διοικητής του ΙΚΑ Γρηγόρης Σολωμός.

Επίσης, από την ΕΤ-3 στις 22.00 θα προβάλει το ντοκιμαντέρ "Ελλάδα φως".Πρόκειται για μια σειρά ντοκιμαντέρ 6 εκπομπών συνεργασίας της ΕΡΤ και του γαλλικού TV-5, που παρουσιάζει δεκαπέντε ρεπορτάζ με θέμα τους την Ελλάδα και ειδικά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στις εκπομπές μιλούν οι: Ευάγγελος Βενιζέλος, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Βασίλης Αλεξάκης, Ηλίας Λαλαούνης, Κώστας Τσόκλης και Γιάννης Μπουτάρης. Μεταξύ άλλων προβάλλονται αφιερώματα για τον Οδυσσέα Ελύτη, το Αγιον Ορος και τον Μανόλη Ανδρόνικο.

Από την ΕΤ-2, στις 17.30 θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ "Ιδρωμένα αλώνια".Θέμα του ντοκιμαντέρ είναι το αγώνισμα της λαϊκής πάλης στη Μακεδονία. Ο φακός μεταφέρει στο Σοχό, ένα χωριό που βρίσκεται 50 χιλ. βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Νέοι του Σοχό, αλλά και από τα γύρω χωριά μαζεύονται κάθε χρόνο για να επιδοθούν στο αγώνισμα της πάλης. Στη διάρκεια του αγώνα, περισσότεροι από 20 οργανοπαίχτες, με επικεφαλής τη μουσική οικογένεια Χίτζιου, δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ