Κυριακή 16 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η λιτότητα "τρώει" και τα κονδύλια του κοινωνικού τουρισμού

Ακόμη δεν έχει εγκριθεί το αίτημα του ΕΟΤ, να δοθούν από τον προϋπολογισμό 300 εκατ. δραχμές για το φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Ο αριθμός των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων που θα "απολαύσουν" φέτος τα προνόμια του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) δε θα ξεπεράσει στην καλύτερη περίπτωση τον περσινό αριθμό των 16.000 ατόμων. Αυτό προκύπτει από πληροφορίες του "Ρ" σύμφωνα με τις οποίες εάν τελικά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εγκρίνει φέτος κονδύλι για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ που κανονικά θα πρέπει να ισχύσει από τον ερχόμενο Ιούνη μέχρι το Μάη του 1996, δεν αναμένεται να είναι τέτοιο που να δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων δικαιούχων απ' ό,τι πέρσι. Να επισημάνουμε, όμως, ότι με δεδομένο το ανώτατο όριο εισοδήματος που ισχύει, προκειμένου να μετάσχει κάποιος στο πρόγραμμα, και τις ελάχιστες ονομαστικές αυξήσεις που φαίνονται στα δηλωθέντα εισοδήματα, εάν δεν αναπροσαρμοστεί το όριο αυτό, θα είναι πολύ λιγότεροι οι δικαιούχοι που θα προκύψουν για το φετινό πρόγραμμα.

Πάντως, ο ΕΟΤ έχει ζητήσει από το ΥΠΕΘΟ το ποσό των 300 εκατομμυρίων δραχμών για το φετινό πρόγραμμα, το ίδιο. Δηλαδή, όσα είχε ζητήσει και για το πρόγραμμα του 1994, αλλά τελικά πήρε μόλις 160 εκατ. δραχμές γιατί τόσο είχαν εγκριθεί!

Αρμόδιες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θεωρεί "πολυτέλεια" την κοινωνική πολιτική που ασκείται μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού. Σημειώνουν μάλιστα ότι η ηγεσία του ΕΟΤ θα μπορούσε, εάν διέθετε την απαραίτητη πολιτική βούληση, να διαθέσει μέρος από τα έσοδά του - κύρια απ' αυτά που προέρχονται από τις μαρίνες και τα καζίνο - για την εφαρμογή του προγράμματος, στο ενδεχόμενο που και φέτος η κυβέρνηση αποφασίσει περικοπές στα κονδύλια για κοινωνικό τουρισμό, που έχει ζητήσει ο ΕΟΤ.

Να σημειωθεί εδώ, ότι ο ίδιος ο ΕΟΤ έχει υπόλοιπο από το περσινό πρόγραμμα περίπου 70 εκατομμύρια δραχμές.Κι αυτό γιατί πολλοί από τους 16.000 δικαιούχους που πήραν δελτίο συμμετοχής δεν κατάφεραν να κλείσουν δωμάτιο σε κάποιο από τα ΞΕΝΙΑ που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, δεδομένου ότι την περίοδο Ιούλη - Αυγούστου που παίρνουν την καλοκαιρινή άδειά τους οι περισσότεροι εργαζόμενοι τα ΞΕΝΙΑ ήταν υπερφορτωμένα. Από την άλλη, τα περισσότερα ΞΕΝΙΑ λειτουργούν με εποχιακό προσωπικό, κατά τη συνήθεια των εκάστοτε ηγεσιών του ΕΟΤ να φορτώνουν τις μονάδες κάθε καλοκαίρι με έκτακτο προσωπικό για να εξυπηρετήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ετσι, όταν το φθινόπωρο λήγουν οι συμβάσεις μεταφέρουν το προσωπικό στην κεντρική υπηρεσία, και τα ΞΕΝΙΑ το χειμώνα κατεβάζουν τα ρολά, ή υπολειτουργούν με αποτέλεσμα να "παγώνει" ουσιαστικά και το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού κατά τους χειμερινούς μήνες.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η πολιτική προσλήψεων στις μονάδες του ΕΟΤ δε θα είναι διαφορετική φέτος, υπάρχει η πρόθεση να συμμετάσχουν στο φετινό πρόγραμμα και κάποια μικρά ιδιωτικά ξενοδοχεία ακριτικών και νησιωτικών περιοχών. Από τον ΕΟΤ συμμετέχουν όλα τα ΞΕΝΙΑ που ελέγχει ο Οργανισμός με αυτεπιστασία, τα κάμπινγκ και οι παραδοσιακοί οικισμοί. Να σημειώσουμε ότι δε συμμετέχουν τα μισθωμένα ΞΕΝΙΑ. Και επειδή, με βάση την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων κάθε χρόνος μπορεί να είναι και ο τελευταίος για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού αφού σε λίγο καιρό όλα τα ΞΕΝΙΑ θα έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, μια άλλη πρόταση που κατέθεσε το τμήμα κοινωνικού τουρισμού για τη σωτηρία, έστω και της στοιχειώδους κοινωνικής πολιτικής που ασκεί ο ΕΟΤ, και η οποία δεν έχει εγκριθεί ακόμα από την ηγεσία του ΕΟΤ, είναι να περιλαμβάνεται στις συμβάσεις μίσθωσης ο όρος ότι ο ιδιώτης που θα διαχειρίζεται και θα εκμεταλλεύεται τις μονάδες να αναλαμβάνει την υποχρέωση να μετέχει στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, όπως ακριβώς και οι μονάδες που ελέγχονται με αυτεπιστασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ