Παρασκευή 21 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σε εξέλιξη, ο πόλεμος των υποψηφίων "μνηστήρων"

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατέθεσε ο Κόκκαλης για τον αποκλεισμό της "Ιντρασόφτ"

Μετέωρος παραμένει ο διαγωνισμός της προμήθειας υλικού για τη μηχανοργάνωση του υπουργείου Οικονομικών, σαν αποτέλεσμα τις σύγκρουσης που έχει εκδηλωθεί μεταξύ των υποψήφιων αναδόχων του έργου, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και ορισμένες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στο χώρο της πληροφορικής. Με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 10 του Απρίλη, η εταιρία "Intrasoft" (όμιλος Σ. Κόκκαλη) ζητά την αναστολή της υπουργικής απόφασης της 14/3/95, με την οποία η συγκεκριμένη εταιρία, καθώς και τρεις ακόμη άλλες, αποκλείονταν από τον διαγωνισμό, με το αιτιολογικό ότι δεν τηρούσαν τις προϋποθέσεις των όρων διακήρυξης.

Ειδικότερα, η "Intrasoft" αποκλείστηκε με το επιχείρημα του ασυμβίβαστου των δύο ιδιοτήτων. Αυτό του σχεδιασμού της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου, ο οποίος έχει σήμερα ολοκληρωθεί από την "Intrasoft" και την ιταλική "Sogei" και τη δεύτερη ιιότητα του προμηθευτή του υλικού πληροφορικής, ύψους 15 δισ. δρχ. Πριν από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τον αποκλεισμό από το διαγωνισμό των εταιριών ("Ιntrasoft", "Control Data", "Imfo Quest", "Siemens - Nixdorf") είχε προηγηθεί γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία συναινούσε στον αποκλεισμό τους από τη διεξαγωγή του έργου.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω της 15ης Διεύθυνσης αρμόδιας για θέματα ανταγωνισμού, η οποία με επιστολή της στις 7 Απρίλη κάνει γνωστό ότι δεν έμεινε ικανοποιημένη από τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν το υπουργείο Οικονομικών να αποκλείσει τις συγκεκριμένες εταιρίες και ζητά περισσότερες διευκρινίσεις. Με την προσφυγή της, η εταιρία "Intrasoft" στο Συμβούλιο της Επικρατείας και με δύο αιτήσεις της ζητά:

  • Την αναστολή της υπουργικής απόφασης εξαίρεσής της από το διαγωνισμό.
  • Την ίδια την ακύρωση της υπουργικής απόφασης.

Θύμα της σύγκρουσης των πολυεθνικών εταιριών πληροφορικής, στην οποία έχουν εμπλακεί η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία της χώρας, καθώς και τα υπερεθνικά κοινοτικά όργανα, το ίδιο το έργο της μηχανοργάνωσης, το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείoυ Οικονομικών διαφήμιζε σαν το αποτελεσματικό και αποφασιστικό εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής.

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ