Κυριακή 23 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι μελέτες, οι ελπίδες και η κοροϊδία...

Παλιότερη μελέτη (1994) που έκανε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για λογαριασμό του ΟΑΕΔ δίνει ορισμένες γνωστές, αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη Βορειοκεντρική Εύβοια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι κάτοικοι είναι περίπου 40.000 και από αυτούς οι 12.000 είναι ενεργός οικονομικά πληθυσμός, δηλαδή μπορεί να δουλέψει. Από αυτούς οι 5.000 περίπου είναι άνεργοι, οι 3.500 στην περιοχή του Μαντουδίου (75% ανεργία)!

Για το κλίμα η μελέτη σημειώνει: "Μεγάλες βροχοπτώσεις το χειμώνα, ανομβρία με υψηλή θερμοκρασία το καλοκαίρι. Ισχυροί τοπικοί άνεμοι"...

Οι περισσότεροι άνεργοι δούλευαν στον "Σκαλιστήρη" και οι υπόλοιποι στις άλλες 12 επιχειρήσεις που έκλεισαν στην ευρύτερη περιοχή (π. χ. "Παπαστρατής", "Πειραϊκή - Πατραϊκή"). Το κλείσιμο των επιχειρήσεων και η πολιτική αποβιομηχάνισης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ περιορίζουν τις επιλογές για τη βελτίωση της τοπικής οικονομίας και το δράμα των χιλιάδων ανέργων θα συνεχίζεται.

Ηδη η κυβέρνηση προσπαθεί να πουλήσει τμηματικά τον "Σκαλιστήρη", πράξη που αν γίνει, θα αποκλείσει κάθε πιθανότητα επαναλειτουργίας της εταιρίας και θα δώσει την ευκαιρία σε κάποιο ιδιώτη να καρπωθεί το καλύτερο "κομμάτι" της επιχείρησης, καθιστώντας άχρηστα τα άλλα.

Οι κοινοτάρχες της περιοχής εξαναγκάζονται να αποζητούν λύσεις έξω από τη λογική της βιομηχανικής ανάπτυξης. "Τουρισμός", λένε με ελπίδα, υπερασπιζόμενοι τη δυνατότητα να προσφέρουν φθηνές και καλές υπηρεσίες σε Ελληνες τουρίστες. Ζητούν ακόμα και αλλαγή καλλιεργειών για να βγάζουν προϊόντα που θα απορροφούνται από άλλες περιοχές, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν άνεργοι που κάνουν τους αγρότες χωρίς να έχουν χωράφια.

Η κυβέρνηση φυσικά θεωρεί πως βιομηχανική ανάπτυξη μπορεί να γίνει, αν εγκατασταθεί στην περιοχή κάποια μονάδα κατασκευής στιγμιαίου καφέ ή κάποιο εκτροφείο χελιών,αλλά δεν μπορεί να πείσει για τις προθέσεις της. Πολύ περισσότερο που θα σπαταλήσει δισ. δραχμές για έργα "υποδομής", (παρακαμπτήριους κλπ.), ενώ με τμήμα αυτών των χρημάτων θα μπορούσε να στηρίξει τη λειτουργία των επιχειρήσεων, που σήμερα προσπαθεί να ξεπουλήσει και να λυθεί σημαντικά το πρόβλημα της ανεργίας και της φτώχειας που προκλήθηκε κυρίως από το κλείσιμό τους!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ