Σάββατο 29 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Πού το πάει ο Κ. Μητσοτάκης;"

Οι τελευταίες δηλώσεις και κινήσεις του επιτίμου προέδρου της ΝΔ προκαλούν έντονες ανησυχίες στη Ρηγίλλης, οι οποίες διαρκώς αυξάνονται

Ενάμιση χρόνο από την απομάκρυνσή του από την ηγεσία της ΝΔ, ένα χρόνο από το τρίτο συνέδριο στη Χαλκιδική, - το οποίο κανένας στη ΝΔ δε θυμήθηκε, προφανώς γιατί δεν "άξιζε" - το ερώτημα "πού το πάει και τι επιδιώκει ο Κ. Μητσοτάκης" επανέρχεται με ένταση στο χώρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την αφορμή έδωσε ο ίδιος ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος "στα καλά καθούμενα", εν μέσω της "Διακαινησίμου εβδομάδος", έκρινε σκόπιμο να ανακινήσει το ζήτημα, με επαναλαμβανόμενες και "ανοιχτές σε ποικίλες ερμηνείες" δηλώσεις, του τύπου "δε συνταξιοδοτήθηκα", "είμαι παρών" κ.ά.

Δεν περιορίστηκε όμως σε δηλώσεις ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά προχωρά και σε μια σειρά κινήσεις που είναι εύλογο να προκαλούν ανησυχία και εφιάλτες στη Ρηγίλλης. Ηδη επισκέπτεται την Υδρα όπου, όπως λένε οι πληροφορίες, θα έχει συναντήσεις με επιχειρηματίες και εφοπλιστές, ενώ ετοιμάζεται για δύο ταξίδια στις ΗΠΑ, τα οποία βέβαια δεν είναι μόνο για "αναψυχή", καθώς και περιοδείες στη χώρα.

Μπορεί το περιβάλλον του Κ. Μητσοτάκη να επιχειρεί να υποβαθμίσει το "θόρυβο" που δημιουργήθηκε, ισχυριζόμενο ότι οι δηλώσεις δε συνιστούν κάτι καινούριο και ακόμα ότι δε δημιουργούν πρόβλημα στο κόμμα, ωστόσο αυτά δεν αρκούν για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες του προέδρου του κόμματοςΜ. Εβερτ.Γι' αυτό ακριβώς επιχείρησε μέσω κυρίως της συνεχόμενης αρθρογραφίας του "Ε.Τ,", να αποσπάσει από τον επίτιμο πρόεδρο μια δημόσια δήλωση αποδοχής της νόμιμης ηγεσίας, την οποία προφανώς χρειαζόταν για να ισχυροποιήσει τη θέση του και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Ο Κ. Μητσοτάκης όμως μέχρι σήμερα τουλάχιστον, "δεν του έκανε τη χάρη", γεγονός που αποτέλεσε έναν επιπρόσθετο λόγο, ο οποίος ενίσχυσε τις ανησυχίες του.

Μετά από αυτή τη στάση του επιτίμου από το οπλοστάσιο της ηγεσίας του κόμματος ανασύρθηκαν οι γνωστές κατηγορίες για "υπονόμευση της παράταξης", για "κινήσεις που ρίχνουν νερό στο μύλο του ΠΑΣΟΚ" και, το καλύτερο, ότι "παίζει το παιχνίδι του εκδοτικοεπιχειρηματικού κατεστημένου" - τα "διαπλεκόμενα συμφέροντα" του Κ. Μητσοτάκη - για "πολυδιάσπαση της κεντροδεξιάς".

Είναι προφανές όμως ότι αυτή η απάντηση της ηγεσίας της ΝΔ, έστω και αν δεν τοποθετήθηκε επίσημα, το μόνο που καταφέρνει είναι να προδίδει την ανησυχία που τη διακατέχει. Στην πραγματικότητα ο Μ. Εβερτ δεν ανησυχεί, ούτε φοβάται, για την επάνοδο του πρώην πρωθυπουργού στην ηγεσία του κόμματος, γιατί γνωρίζει ότι αυτό δεν αποτελεί "στόχο" του. Την ίδια στιγμή οι"πληροφορίες", που διοχετεύτηκαν, ότι κίνητρο των δηλώσεων του Κ. Μητσοτάκη είναι μια θέση υπουργού Εξωτερικών σε μια κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Μ. Εβερτ, μάλλον μειδιάματα προκαλούν.

Πιο κοντά στην πραγματικότητα βρίσκεται η απάντηση που έδωσε ο "φιλομητσοτακικός" βουλευτής Χρ. Μαρκογιαννάκης ότι ο Κ. Μητσοτάκης αποτελεί μια "χρυσή εθνική εφεδρεία και αν του ζητηθεί κάποια στιγμή να βοηθήσει τον τόπο από κάποια σκοπιά θα το κάνει". Το "μυστικό" βρίσκεται στον επιθετικό προσδιορισμό "εθνική". Το πότε θα ανακληθεί στην ενεργό δράση είναι ένα ερώτημα που πιθανόν ούτε ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης να μην μπορεί τώρα να απαντήσει. Πάντως, ετοιμάζεται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση...

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ