Σάββατο 29 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δίκαιο και περιβάλλον

Το Δίκαιο του περιβάλλοντος μπορεί να είναι σχετικά πρόσφατο, όμως έχει τεράστιο ενδιαφέρον και σπουδαιότητα. Δεν πάει πολύς καιρός που εντάχτηκε σαν μάθημα στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας κι απ' ό,τι μαθαίνουμε το ενδιαφέρον των φοιτητών είναι πολύ μεγάλο. Πολλοί πανεπιστημιακοί και νομικοί ασχολούνται συστηματικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος γεγονός ενθαρρυντικό αν σκεφτούμε ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ελλάδα αντί να λιγοστεύουν πληθαίνουν. Η βίαιη και καθυστερημένη καπιταλιστικοποίηση που επιχειρείται στη χώρα μας έχει υποβαθμίσει δραματικά το περιβάλλον. Στη σύγχρονη όμως βαρβαρότητα υπάρχουν και αντιστάσεις των πολιτών είτε μεμονωμένες, είτε συλλογικές. Ολο και συχνότερα καταφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για πράξεις και παραλείψεις του κράτους ή ιδιωτών και δεν είναι λίγες οι φορές που δικαιώνονται. Η γνώση της υπάρχουσας νομοθεσίας και η ευαισθητοποίηση πολιτών και επιστημόνων αναμφισβήτητα αποτελούν τροχοπέδη στα σχέδια των μααστριχτικών αναπτυξιολόγων που έχουν πάρει φόρα και δεν ξέρουν πού να σταματήσουν. Κι από την άποψη αυτή κάθε νέα έκδοση γύρω από αυτά τα θέματα είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη.

Ο τομέας του περιβάλλοντος στο πρωτογενές κοινοτικό Δίκαιο και στη - νομολογία του ΔΕΚ, εκδ. "Π. ΣΑΚΚΟΥΛΑ"

Συγγραφείς του βιβλίου αυτού η Ευπραξία Μαριά και Τζέλικα Χαροκόπου (γνωστή από την παρουσία της σε μια σειρά οικο-δικαστικές υποθέσεις). Η Τ. Ζ. έγραψε τα πρώτα τρία κεφάλαια που αφορούν τις διατάξεις για το περιβάλλον μέχρι την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη. Αναλύει με συστηματικό τρόπο το περιεχόμενο της ΕΠ και της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Η Ε. Μ. απ' την πλευρά της σ' ένα πυκνογραμμένο κείμενο είκοσι σελίδων περιγράφει την προστασία του περιβάλλοντος στη νομολογία του ΔΕΚ. Το βιβλίο συμπληρώνεται με την ανάλυση 71 αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε περιβαλλοντικά θέματα.

Η διείσδυση του κοινοτικού Δικαίου Περιβάλλοντος στην Ελλάδα, εκδ. "Α. ΣΑΚΚΟΥΛΑ"

Με την επιμέλεια του γνωστού συνταγματολόγου Γ. Παπαδημητρίου κυκλοφόρησε ο τόμος αυτός που περιέχει τα πραχτικά του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς το Μάη του 1993. Μια σειρά γνωστών πανεπιστημιακών και επιστημόνων από διαφορετικές ειδικότητες έδωσαν τις πραγματικές διαστάσεις του κοινοτικού περιβαλλοντικού δικαίου στην Ελλάδα, την εφαρμογή και αξιοποίησή του στην πράξη και τέλος τις πολιτικο-διοικητικές και κοινωνικές διαστάσεις της προστασίας του περιβάλλοντος. Αναφέρουμε ενδεικτικά τους Ι. Καρακώστα, Γ. Σιούτη, Τ. Βαλαώρα, Κ. Σοφούλη, Η. Ευθυμιόπουλο, Κ. Σπανού, Ν. Παλαιολόγου, Τ. Χαροκόπου και Μ. Μοδινό.

Νόμος και Φύση τ.1

Μια φιλόδοξη προσπάθεια από τις εκδ. "Α. ΣΑΚΚΟΥΛΑ" που υπόσχεται κάθε έξι μήνες να καταγράφει και να αναλύει όλα όσα σχετίζονται με το Δίκαιο του Περιβάλλοντος. Με συνεργασίες των καλύτερων νομικών (πανεπιστημιακών και μη) περιλαμβάνει και τις σημαντικότερες δικαστηριακές αποφάσεις που σχετίζονται με περιβαλλοντικά προβλήματα. Μάλιστα είναι χωρισμένες θεματολογικά σε εννέα κατηγορίες: δάση, άγρια πανίδα, χωροθέτηση, περιβαλλοντικοί όροι, ρυθμιστικό Αθήνας, πολεοδομία, αυθαίρετα, παραδοσιακοί οικισμοί, βιομηχανία - βιοτεχνία. Να σημειώσουμε τις βιβλιοκρισίες και τις σημειώσεις για τις εξελίξεις στο διεθνές δίκαιο. Μια έκδοση που θα μας απασχολήσει ξανά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2009-07-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-05-16 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2005-09-24 00:00:00.0)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Δ. ΚΑΛΤΣΩΝΗ (2000-10-22 00:00:00.0)
Κέρδη από το έγκλημα (1997-06-06 00:00:00.0)
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ (1996-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ