Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κέρδη από το έγκλημα

Μέρα Περιβάλλοντος χτες και σε διάφορους χώρους οργανώθηκαν ποικίλες εκδηλώσεις. Σε μία από αυτές παρενέβη, καταθέτοντας την προσωπική μαρτυρία του ο συνάδελφος Γ. Ε. Διακογιάννης.Ηταν στη "Στοά του Βιβλίου", όπου γινόταν παρουσίαση του βιβλίου "Το δικαίωμα στο περιβάλλον - προσβολείς και προστασία του" (Εκδ. "Σάκκουλα"). Παραθέτουμε εκτενές απόσπασμα από την παρέμβαση του συναδέλφου, γιατί είναι αποκαλυπτικότατη για το ποιόν μιας ορισμένης "οικολογικής ευαισθησίας", σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η μαρτυρία είναι χρήσιμη και για την εξαγωγή άλλων συμπερασμάτων, που δεν είναι του παρόντος.

"Πριν από δύο χρόνια, είπε ο Γ. Ε. Διακογιάννης - το Σεπτέμβρη του '95 - περίμενα στο αεροδρόμιο του Χονγκ το αεροπλάνο για να πάω στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ. Ηταν η πρώτη μου επίσκεψη στη μαρτυρική και ηρωική χώρα. Είχα συνεννοηθεί με τη βιετναμέζικη πρεσβεία στο Πεκίνο και θα με περίμενε ένας υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών του Βιετνάμ στο αεροδρόμιο. Στο αεροπλάνο ήταν κι ένα συνεργείο του CNN που τραβούσε εικόνες από έναν ψηλό καλοστεκούμενο επιβάτη, με ψαρά μαλλιά, περίπου 70 χρόνων, ο οποίος έριχνε συνεχώς ματιές από το παράθυρο.

Ρώτησα την αεροσυνοδό ποιος είναι ο συνεπιβάτης. "Μα δεν τον ξέρετε;" μου 'πε. "Είναι ο διάσημος ναύαρχος Ζούμγολντ, ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων του Ειρηνικού, ο οποίος έδωσε την εντολή της δηλητηρίασης ποταμιών του Βιετνάμ, στη διάρκεια του πολέμου. Πέθαναν, τότε, πολλοί. Καταστράφηκε το περιβάλλον. Και πολλά παιδιά γεννήθηκαν με σοβαρά προβλήματα υγείας".

Μετά από αρκετή ώρα πτήσης, το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Ανόι, σ' ένα αεροδρόμιο που φαινόταν σαν χωράφι. Δε με περίμενε κανείς, κι ας μου το είχαν υποσχεθεί. Κι ας είχα συμμετάσχει σε αντιπολεμική διαδήλωση για το Βιετνάμ το '74. Τον Ζούμγολντ, όμως, που δολοφόνησε παιδιά και κατάστρεψε το περιβάλλον του Βιετνάμ, τον περίμεναν τρεις όμορφες Βιετναμέζες με ανθοδέσμες στα χέρια. Είχε επιστρέψει αυτή τη φορά μ' ένα πακέτο προτάσεις, για μια επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας για την προστασία του περιβάλλοντος.Ο άνθρωπος που έδωσε εντολή για τη μεγάλη ρύπανση του περιβάλλοντος σε μια χώρα του "Τρίτου Κόσμου", αλλά και τη δολοφονία τόσων και τόσων Βιετναμέζων, επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος, κερδίζοντας και πάλι χρήματα, αυτή τη φορά ως "σωτήρας" των θυμάτων που προκάλεσε!.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φάρος» διεθνισμού και αλληλεγγύης (2022-06-23 00:00:00.0)
Τιμές στον κομμουνιστή στρατηγό Γκιαπ (2013-10-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-01-17 00:00:00.0)
Αλήθειες για το Βιετνάμ (2008-12-21 00:00:00.0)
Δολοφονούν ακόμη... (2003-08-14 00:00:00.0)
Τα κρυφά ελατήρια της διεθνούς τρομοκρατίας (2000-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ